Byggklar mark i stor-städer bebyggs inte
Vid torsdagens sammanträde uppmärksammade regeringen problemet med det stora antalet byggrätter som inte används. Det handlar om mark som planlagts för bostäder och anvisats till olika byggherrar.
Bostadsminister Stefan Attefall (KD) betonar att vi för att få fram fler bostäder, måste utnyttja den mark som finns bättre – inte minst i landets tillväxtområden.
– I många av våra storstadsregioner finns dock många byggrätter som inte används i dag. Det är förvånande, eftersom det är viktigt att de planer kommunerna gör för bostadsförsörjningen verkligen genomförs, säger han.
Därför har länsstyrelserna i tillväxtregionerna nu fått i uppdrag att redovisa hur mycket planlagd mark som står tom och analysera varför.
Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi, vid KTH, har en teori om att byggklar mark förblir oanvänd när de stora byggjättarna medvetet stryper utbudet av bostäder.
– De stora byggbolagen vill pytsa ut bostäder i en jämn, ganska låg takt för att hålla uppe prisnivån. Det är inget konstigt, det är mest lönsamt, säger han till Hem & Hyra.
Någon form av egentlig kartellbildning mellan företagen är det nog ändå inte fråga om.
– Man behöver inte samordna aktiviteterna. Alla vet att det inte är någon bra idé att bygga väldigt mycket på en gång i ett område. Alla bolag förlorar på ett priskrig, säger Hans Lind.
Länsstyrelserna i landet kommer varje år med rapporten Läget i länet. Den har ett kapitel som tar upp hinder för ett ökat bostadsbyggande. I årets upplaga från Stockholms län konstateras att bostadsbyggandet påverkas av konjunkturläget:
”Det är av stor vikt… att byggherrar och kommuner arbetar för att kunna hålla en hög och jämn byggtakt oavsett konjunkturläge. Produktutbudet behöver breddas, exempelvis genom att det byggs fler hyresrätter i varierande storlek.”
– Det är säkert så att en del projekt skjuts på framtiden på grund av konjunkturen. Det gäller att hitta någon som vill investera i fastigheten, säger Maria Heymowska, samhällsplaneringschef på länsstyrelsen i Stockholms län, och påpekar att obebyggda byggrätter inte är någon ny fråga.
– Men vi är nu väldigt glada att vi får möjlighet att kartlägga hur stort problemet är och utreda skälen till det.