”Byggmålet kommer aldrig att hålla”
Behovet av nya lägenheter är större än man först befarade. I slutet av förra året konstaterade Boverket i sin prognos att mer än 700 000 bostäder måste byggas inom de närmaste tio åren för att lösa bristen på boende, och tidigare i somras reviderades prognosen upp på nytt.
Bara fram till 2020 krävs det en byggtakt på 88 000 nya bostäder årligen.
Prognosen möttes till en början av skräckblandad optimism och framåtanda från bostadsföretagen – men nu har tonen i byggbranschen kallnat. Under tisdagen meddelade analysföretaget Industrifakta, vars huvuduppgift är att bevaka bygg- och fastighetssektorn, att Boverkets prognos är allt för optimistisk och omöjlig att genomföra.
En av de begränsande faktorerna är att det helt enkelt saknas personal och pengar, berättar byggnadsingenjören och analytikern Magnus Johansson.
– Det råder kapacitetsbrist hos entreprenörerna. Byggmaterialindustrin går även den för högvarv och med ett ökat byggande följer ett ökat behov av infrastrukturinvesteringar. Det här tar finansiering i anspråk.
Under en så lång tid som tio år är det också rimligt att räkna med att marknaden svänger på grund av konjunkturpåverkande faktorer, skriver analysföretaget. Industrifaktas bedömning är att byggandet visserligen kommer att öka, men inte i den utsträckning som Boverket hoppas på.
Sveriges Byggindustrier är av samma åsikt. Kommunikationschef Håkan Lind medger att man på sistone övergett förhoppningen om att lyckas infria Boverkets prognos.
– Vi vill förstås bygga så mycket vi kan, men med nuvarande förutsättningar kommer det helt enkelt inte att gå, säger han.
Enligt Håkan Lind är det en mängd olika faktorer som tillsammans gör byggvisionen omöjlig. En av dem är att det råder brist på arbetskraft i branschen. En annan är att det krävs en större rörlighet på marknaden redan innan man börjar bygga.
– Vi har för många kapitalsvaga som inte har råd med nya bostäder i dag och som därför inte kan flytta. Även de långa handläggningstiderna i kommunerna på grund av för lite personal är ett problem.
Under tisdagen uttalade sig bostadsminister Peter Eriksson (MP) i Dagens Nyheter om att bostadsbolag av strategiska skäl bygger långsamt och etappvis, för att inte riskera att priserna i ett område sjunker. Hans förslag var att företagen skulle pressas att bygga snabbare genom att kommunerna fick rätt att korta detaljplanernas giltighetstid.
Håkan Lind känner dock inte igen sig i resonemanget.
– Det stämmer att bostadsbolag bygger etappvis, men det beror i första hand inte på att man vill få ut så mycket pengar som möjligt. Dels finns finansiella skäl till att allt inte byggs samtidigt. Cirka hälften av bostäderna måste vara förhandsbokade innan banken beviljar lån. Dels kan man behöva spränga eller sanera i området samt utveckla den infrastrukturella biten.