Byggrush i Gårdsten
Utvecklingen i Gårdsten är paradoxal. Samtidigt som stadsdelen fortsätter att vara bland de 23 mest socialt utsatta områdena i Sverige, så har det byggts och renoverats oerhört mycket de senaste 20 åren.
Det som var en nedsliten och ful betongförort där tomma bostadshus revs på 1990-talet har genomgått en stor förändring.
Bara nu under vintern har flera nya byggprojekt börjat gå i mål.
I januari var det inflyttning i det första av de tre nya punkthusen vid Kaneltorget. Byggherren Robert Dicksons stiftelse har fått statligt investeringsstöd för att kunna hålla nere hyrorna.
Nu kostar en trea i husen 8 500 kronor i månaden, vilket är billigt för nyproduktion.
– Det har varit stort intresse. Vi har fått sätta stopp när fler än 120 personer velat komma på visning samtidigt, säger Mikael Jansson, vd för Robert Dickson.
I maj och juli ska de andra två punkthusen vara klara för inflytt.
Som Hem & Hyra tidigare berättat så har unga Gårdstensbor fått göra praktik i samband med bygget. Två av dem är nu fastanställda av entreprenören Peab.
– Jag blir glad när jag ser husen, det känns imponerande att ha varit med, säger Amela Turulja, som nu fått jobb som administratör.
Men bostadshusen vid Nya Kryddhyllan är inte de enda nybyggena.
Den 1 mars öppnade en ny vårdcentral med BVC i Gårdstens centrum. Och i lördags 10 mars var det säljstart för nya bostadsrätter som ska byggas från Saffransgatan och i backen ner mot Lövgärdet.
Byggherre är Botrygg, ett bolag som profilerat sig som socialt ansvarstagande. I det här fallet erbjuder Botrygg hugade köpare att låna ytterligare 10 procent direkt av bolaget, utöver de 85 procent av köpesumman som banken tillåter.
Även på Kryddhyllan, bakom Robert Dicksons hyresrätter, byggs det bostadsrätter. Det är Egnahemsbolaget som håller på att färdigställa nya radhus. De är redan slutsålda och invånarna kommer att flytta in under våren och sommaren.
Gårdsten är en stadsdel i Angered, nordöstra Göteborg, belägen på Gårdstensberget.
Området uppfördes från början 1969-1972 med omkring 3 300 lägenheter i 3- och 6-vånings lamellhus.
Med åren utvecklades Gårdsten allt mer negativt med en stor andel tomma lägenheter, hög omflyttning och social oro.
1996 ansågs Gårdsten som en av Sveriges mest problemtyngda förorter med höga ohälso- och arbetslöshetstal. Därför bildades 1997 Gårdstensbostäder, där hela det allmännyttiga fastighetsbeståndet samlades.
Gårdstensbostäders uppdrag är att utveckla stadsdelen genom att engagera de boende till delaktighet i områdets utvecklingen och att stimulera tillkomsten av arbetstillfällen och offentlig och kommersiell service.
Många miljoner kronor har genom åren investerats i satsningar i området, och många av dem har prisbelönats.
Trots detta räknade polisen år 2017 Gårdsten som ett av de 23 mest socialt utsatta områdena i Sverige.
Källa: Wikipedia