Annons

Byn kämpar för nya hyreshus: ”Vi måste ordna det själva”

Norrköping Bostadsbristen märks av även på landsbygdsorter. I Kvarsebo vill invånarna lösa problemet genom att bygga nya hyreslägenheter på egen hand.
Foto: Jenny Knutsson
"Det är ingen annan som ordnar de här bostäderna åt oss, vi måste ordna det själva”, säger Jan Moberg.

Den lilla skogsstigen slingrar fram genom täta blåbärsris och ormbunkar. Uppe på en liten bergknalle, i närheten av idrottsplatsen Klintvallen, tar Jan Moberg fram ritningen och visar.

— Vi tänker oss tre huskroppar här i form av enplanshus med åtta lägenheter. Mycket av markarbetet räknar vi med att kunna ordna själva, kunnandet och maskiner finns här redan, berättar han.

Läs ocksåFå hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i StavsjöNärbild på Mona Linusson, en av hyresgästerna i hyreshusen på landsbygden i Stavsjö.

Jan Moberg är ordförande i Färjekarlsbergets byggemenskap, en förening som invånarna har bildat för att få fram nya hyreshus på orten. Kvarsebo har cirka 500 invånare, skola och kafé och ligger en halvtimmes bilfärd nordost om Norrköping.

Jan Moberg tror att de nya bostäderna kan stå klara till 2023–2024.

Enligt föreningen finns här en stor efterfrågan på nya hyreslägenheter, särskilt bland äldre villaägare. Planen är att i en första etapp bygga åtta hyreslägenheter och ungefär lika många till i en senare etapp. Tanken är att de nya bostäderna ska få igång en flyttkedja på orten.

— Får vi till nya lägenheter här så innebär det att ett tiotal andra bra barnfamiljshus kommer ut på marknaden och att vi kan locka till oss familjer. Det betyder jättemycket för skolan och för hela föreningslivet. Vi tror det är jätteviktigt för oss och ortens utveckling, säger Jan Moberg och fortsätter:

Läs ocksåHyrorna i Norrköping höjs med 4,78 procent: "Vi är lagom missnöjda"Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

— Det är ingen annan som ordnar det här åt oss, vi måste ordna det själva.

Annons

Kommunägda Hyresbostäder har i dag 13 radhuslägenheter i Kvarsebo. Men enligt dem är det inte aktuellt att bygga några fler bostäder på orten.

— Vi har inte känt att den efterfrågan och det behovet har funnits. Sedan är det lite speciellt för att vi sällan haft någon tom lägenhet där ute vad jag vet, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

Hittills har femton personer ställt sig i föreningens bostadskö, varav nio har betalat 10 000 kronor var för att få förtur till de nya lägenheterna. En av dem är Annelie Elb Söderlund.

— Så fort vi hörde att det här var på gång så satte vi upp oss i kön. Vi har bott i Kvarsebo i trettio år och känner ju att vi inte vill flytta ifrån byn. Huset vi bor i är för stort, det är en gammal lanthandel på över 350 kvadrat plus biutrymmen, säger hon.

Är det svårt att få tag i en bostad i Kvarsebo?

— Det är nästintill omöjligt. Det finns ju några hyreslägenheter här ute, men då måste man ha stått ganska länge för att samla poäng. Nu är det nog två år sedan det var något ledigt där senast, säger Annelie Elb Söderlund.

Annons
Enligt Jan Moberg finns en stor efterfrågan på lägenheter i Kvarsebo.

Boverket har beviljat 400 000 kronor till föreningen för planeringen av byggprojektet. Men att bygga nya hyreshus på landsbygden innebär flera olika utmaningar. Allt från att få tillgång till byggbar mark och få fram finansiering till projektet som beräknas kosta 15–20 miljoner kronor. Närmast väntar att ansöka om bygglov. Går allt i lås är förhoppningen att bostäderna kan stå klara om två-tre år.

— En viktig förutsättning är att vi kan få investeringsstöd från Boverket på 30 procent av produktionskostnaden. Det har man fått i Stavsjö nu till exempel. Där man byggt åtta lägenheter på det här sättet. De har varit ett stöd och hjälpt oss mycket, säger Jan Moberg.

Samtidigt finns en oro för att valet nästa år kan innebära att investeringsstödet försvinner – beroende på vilka som får regeringsmakten.

— Det skulle vara väldigt olyckligt för oss om politikerna drar in stödet. Därför jobbar vi nu på stenhårt för att kunna söka de här pengarna senast nästa år, säger Jan Moberg.

Läs också Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna" Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.