Annons

Bytesaffär ska ge billigare lägenheter i Gårdsten

Göteborg Robert Dicksons stiftelse och Botrygg byter nybyggen med varandra. På så vis kan Dickson prispressa sina nya hyresrätter i Gårdsten. Men hyran blir ändå högre än i stiftelsens senaste lägenheter i stadsdelen.
Foto: Gustaf Görfelt
Första spadtaget togs av Johan Lundgren, Botrygg, Donia Aslanzadeh, Robert Dicksons Stiftelse och Amela Turulja, Gårdstensbostäder. Betongen tappades upp i gjutformen av byggnadsnämndens ordförande Hampus Magnusson (M).

I fredags togs det första spadtaget för etapp två av Keillers gårdar i backen mellan Lövgärdet och Gårdsten. Ett byggprojekt som kommer att göra att de två stadsdelarna växer ihop.

Botrygg ska bygga fyra punkthus och ett lamellhus med garage. Husen ska sedan förvaltas av Robert Dicksons stiftelse.

Läs ocksåVästsvenskarnas inkomster räcker inte till nybyggda bostäder

Totalt blir det minst 116 lägenheter, eventuellt mer om bygglovet går igenom för en extra våning på ett av husen.

Det nya området byggs mittemot Lövgärdesplan och har fått sitt namn av den näraliggande Keillers damm.

– Standarden kommer att bli något högre här jämfört med våra tidigare hus vid Kaneltorget, säger Mikael Jansson, vd för Robert Dicksons stiftelse.

Beräkningen är att kvadratmeterhyran ska hamna på 1 450 kronor per år. För en lägenhet på 70 kvadrat betyder det en cirkahyra på 8 450 kronor i månaden. Kraftigt prispressat för att vara nyproduktion.

Annons
Läs ocksåByggrush i Gårdsten

Bakom kalkylen ligger dels statligt investeringsstöd, dels en bytesaffär mellan de två socialt engagerade bostadsbolagen. Från början hade Botrygg tänkt sälja husen som bostadsrätter, berättar vd Joachim Arcari.

Joachim Arcari, vd Botrygg, och Mikael Jansson, vd Robert Dicksons stiftelse.

– Men sedan märkte vi att det var svårt för boende här i området att ha råd att köpa, efter att finansinspektionen ändrat lånereglerna. Då inledde vi en dialog med Robert Dicksons stiftelse, säger Arcari.

Resultatet blir att Botrygg tar över Dicksons byggprojekt i Flatås, och gör om det till bostadsrätter. Husen i backen mot Gårdsten blir istället hyresrätter.

Läs ocksåExperimentet Gårdsten - framgång eller intrång?

– Vårt mål är att gå plus minus noll på de här husen och göra vinsten i Flatås, säger Joachim Arcari.

Annons
Michael Pirosanto, vd Gårdstensbostäder.

Ett tredje bostadsbolag med social agenda håller sin hand över projektet, nämligen kommunala Gårdstensbostäder. I bolagets vision Gårdsten 2025 ingår för det första att stadsdelen ska växa, för det andra att fler bolag ska bygga och förvalta och för det tredje att andelen bostadsrätter och småhus ska öka utan att ombildningar sker.

Nu pågår flera byggen runtom på Gårdstensberget, bland annat en större ombyggnad med ett höghus i Gårdstens centrum.

– 1997 hade Gårdsten 5 900 invånare. I dag har vi 9 000 invånare och år 2025 ska det vara 13 000, säger Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto.

Läs också Skiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs" Inga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.