Annons

Bytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten

Nyheter Bytet ser klart misstänkt ut på pappret. Exakt ett år efter att ha fått den eftertraktade lägenheten byter hon den med sin dotter – och säger sedan upp sitt nya hyresavtal. Att hon själv är anställd hos det ena bostadsbolaget gör inte saken bättre. En detalj räddar dem i hovrätten.
Foto: Wikimedia commons, Pixabay
Genom bytet fick dottern en tvårummare på eftertraktad adress i Göteborg.

Hösten 2020 skrev kvinnan kontrakt för en tvårummare på populär adress i centrala Göteborg. Enligt hyresvärdens regler måste man vänta i minst ett år för att få lov att genomföra ett byte utan synnerliga skäl.

Samtidigt bodde hennes dotter sedan en tid tillbaka i en mindre lägenhet på Hisingen i nordvästra Göteborg, för vilken hon använt samtliga sina köpoäng.

Läs ocksåOvanlig hyresdom – barnbarn får ta över sin farmors 1700–talslägenhet på Södermalm

Hösten 2021 – exakt ett år efter att mamman fått kontraktet – ansökte de båda om att få göra ett så kallat direktbyte för att byta lägenhet med varandra.

Som skäl angav de att mamman snart skulle gå i pension. Dottern behövde i sin tur den större lägenheten för att kunna studera ordentligt. Bytet godkändes.

När en handläggare hos dotterns hyresvärd begärde in nycklarna fick hon som svar att de redan lämnats till den nya hyresgästen – som arbetade för samma bostadsbolag.

Läs ocksåCountrysångerska åker ut från trea i Bromma: ”Hon bor i Nashville”Bromma Nashville

Flyttade aldrig in

Bara några veckor senare sade mamman upp kontraktet. Orsaken var nya coronarestriktioner och att hon i stället skulle bo i sitt hus utanför Göteborg.

Handläggaren fattade misstankar. På intranätet för deras gemensamma arbetsplats fanns ingen information om nya restriktioner. Hyresvärden påbörjade då en utredning för att se om bytet verkligen gått rätt till.

Annons

Läs ocksåOsäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

I vintras vände sig dotterns bostadsbolag till hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt. Bytet hade skett på felaktiga grunder, då mamman redan hade boende på annat håll och aldrig haft för avsikt att flytta in i den mindre lägenheten.

De hade helt enkelt bluffat, menade värden. Mamman misstänkes ha skaffat lägenheten i stan enbart i syfte att byta bort den till sin dotter.

Fälldes i hyresnämnden

Hyresnämnden instämde. Mamman ägde redan ett hus strax utanför Göteborg och var inte i behov av en komplementbostad i centrum för sitt arbete.

Varken mor eller dotter har lämnat trovärdiga förklaringar till bakgrunden för bytet, ansåg hyresnämnden. Det var också osannolikt att dottern inte kände till sin mammas boendesituation.

Bytet skulle därmed ogiltigförklaras och dottern flytta ut.

Annons
Lägenheten ligger på populära adress i östra delen av centrala Göteborg.

Kunde inte bevisa

Nu har hovrätten avgjort saken en gång för alla – där ett sista halmstrå blir räddningen för dotterns hyreskontrakt.

Domstolen konstaterar att mamman uppenbarligen aldrig haft för avsikt att flytta. Det ligger också ”nära till hands” att utgå från att bytet endast gjordes för att dottern skulle få den bättre lägenheten.

Mycket talar för att dottern kände till mammans planer, skriver hovrätten. Men i slutändan är det hyresvärdens skyldighet att bevisa att mamman aldrig avsåg att flytta in, och att dottern därför lämnat felaktiga uppgifter.

I brist på sådan bevisning får dottern därför lov att bo kvar på adressen. Domen går inte att överklaga.

Läs också Vad är beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte? Hem & Hyra reder ut Förbundsjurist vill att bytesrätten stärks: "Hyresrätten ska vara ett flexibelt boende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.