Annons

Bytte till sig drömlägenhet – hyrde ut den svart

Nyheter Kvinnan lyckades på ett smart sätt byta till sig en stor lägenhet. Men hon bodde inte där, utan tjänade istället pengar genom att hyra ut den nya bostaden svart. Läs Hem & Hyras guide till dig som vill hyra ut på rätt sätt.
Bildbeviset. Ett annat namn hade klistrats upp på kvinnans dörr.
Bildbeviset. Ett annat namn hade klistrats upp på kvinnans dörr.

Kvinnan i 50-årsåldern bodde tillsammans med sin sambo och sambons barn i en lägenhet i centrala Stockholm. Kvinnan hade sedan tidigare en mindre lägenhet i en förort till Stockholm. Trots att hon inte längre bodde där försökte hon få till ett byte av den lilla lägenheten till en större.

För att få igenom bytet sa hon att hon behövde en större lägenhet för att hennes sambos barn skulle kunna bo där. Argumenten tog skruv och kvinnan fick byta bostad.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hittade annat namn på dörren

Men istället för att den lilla familjen skulle flytta till den stora lägenheten i förorten bodde de kvar i innerstan. Och det visade sig att kvinnan började använda den nybytta bostaden för att tjäna pengar.

Det hela uppdagades när anställda hos hyresvärden kom till lägenheten i förorten för att förvarna om ett kommande arbete i fastigheten. Vid besöket upptäckte de anställda en lapp med ett med ett mansnamn som klistrats upp på dörren. Mannen öppnade också dörren och förklarade att han hyrde lägenheten via Airbnb men snart skulle flytta ut.

Annons

Fastighetsägaren började då utreda det hela närmare och såg att kvinnan lagt ut en annons på Blocket om att hyra ut lägenheten i andra hand under en längre tid.

Läs ocksåDärför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots "låga krav"En hockeyrink i bakgrunden och två händer i förgrunden. En hand håller ett par nycklar som symboliserar andrahandsuthyrning. Nycklarna är överkryssade.

Kvinnan hade själv inte bott i lägenheten och inte heller betalat hyrorna i tid. Hon var istället folkbokförd på sambons lägenhet i innerstan. Hyresvärden sa då upp henne och i ett beslut i Hyresnämnden fick värden rätt.

Överklagade med nya vittnen

Kvinnan överklagade till Hovrätten med nya vittnen som hävdade att kvinnan visst hade bott i lägenhet i förorten. Men inte heller där fick hon rätt. Kvinna måste nu flytta.

Så vad gäller för uthyrning av en hyresrätt? För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.

Annons
Läs ocksåÅkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvarGambia, Hjulsta, Spånga

För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Ett sådant kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.

Du behöver ha godkännande även om du lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den. Läs guiden här under för att göra rätt när du hyr eller hyr ut en lägenhet.

Fakta: Så gör du rätt när du hyr ut
  • Skriv ned vad som finns i lägenheten, ta bilder. Om något går sönder måste du driva frågan i tingsrätten.
  • Skriv ett löpande kontrakt om du är osäker på hur länge du vill hyra ut. Då kan du säga upp hyresgästen med tre månaders varsel.
  • Betala hyran själv och ta in pengarna av andrahandshyresgästen.
  • Be fastighetsägaren att kontakta dig om det förekommer störningar från andrahandshyresgästen.
  • Vill man hyra ut sin bostadsrätt är reglerna mer generösa – då godtas de flesta skäl förutom enbart ekonomisk vinning. Ett sådant är uthyrning till närstående.
  • Vill man hyra ut sin bostadsrätt krävs godkännande från styrelsen i bostadsrättsföreningen, eller tillstånd från hyresnämnden.
  • Att hyra en bostadsrätt i andra hand är betydligt mer osäkert än att hyra en hyresrätt. Du saknar besittningsskydd och har heller inte rätt till återbetalning av överhyra.
  • Vid uthyrning av hyresrätt får andrahandshyran inte överstiga den ordinarie hyran plus 10 till 15 procents påslag om bostaden är möblerad.
  • Vid uthyrning av bostadsrätt tar man hänsyn till bostadens värde när andrahandshyran sätts, vilket i regel ger mycket högre hyra. Det finns mycket få fall där hyresnämnden beslutat om för hög andrahandshyra av bostadsrätt.
  • Om du hyr ut din hyresrätt utan lov och tar ut för hög hyra kan du dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Källa: Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästförening

Läs också Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar Turistbetyg pekade ut ”gästfavorit” – nu hotas mannen av uppsägning Hyrde ut och lämnade landet – klättrade sedan in genom fönstret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.