Camilla fick höra att hennes lägenhet skulle bli kontor – värdens lögn fick henne att flytta
Camilla Andersson sträcker sig efter papperslappen på bordet. Den som fick henne att flytta. Hon hade haft på känn att något var i görningen.
Plötsligt en dag i mars dimper det ner ett brev i Camillas brevlåda. Den lägenhet som hon hyr i det lilla samhället Västra Karup utanför Båstad ska byggas om till ett kontor. Eftersom hon haft många synpunkter på hur fastighetsägaren Lars Jacobsen sköter – eller rättare sagt inte sköter – fastigheten blir hon inte förvånad.
– Jaha, där kom det. Det var nog det första jag tänkte.
Värden skrev att lägenheten skulle bli kontor
I brevet står det att värden tänker bygga om bostaden till kontor ”och nu ansöker om bygglov för detta ändamål”. Hon kommer att sägas upp så fort ansökan har beviljats. Brevet avslutas med: ”Med detta tar vi tillfället i akt att tacka för den gångna tiden”. Brevet var underskrivet av en representant för L. Jacobsen Fastighets AB.
Men det som hyresvärden hävdar ska visa sig inte stämma. Och innan Camilla Andersson fick sina misstankar bekräftade hann hon flytta.
Hon känner sig borttvingad från sitt hem som ligger på Häradsvägen och tidigare hette Bjärehemmet. Fram till 2017 ägde Båstads kommun byggnadskomplexet med 44 lägenheter. Det året köpte jordbruksföretagaren Lars Jacobsen det gamla äldreboendet.
Hem & Hyra var på plats här 2023 och såg hur fastighetskomplexet redan då hade blivit nergånget. När vi är tillbaka nu 2025 har till synes inget hänt, mer om det här.
Grannarna på Häradsvägen trivs från början i sina lägenheter, men i slutet av 2021 kontaktar flera av dem miljökontoret i Båstad. De har varit utan varmvatten och värme i flera dagar – och det är inte första gången.
Legionella upptäcktes i vattnet
Nu börjar en flera år lång historia. Allvarligast är att i februari 2023 upptäcks skyhöga halter av legionellabakterier i vattnet i kök och badrum. För äldre kan bakterierna vara livsfarliga och här bor många äldre, ett femtontal är över 70 år och en handfull över 90 år. Legionellabakterien kan orsaka en svår form av lunginflammation.
När varmvattnet och värmen började försvinna från lägenheterna var Camilla Andersson en av dem som ringde och felanmälde och när problemen fortsatte kontaktade hon miljöförvaltningen i Båstad.
Camilla sätter sig nu till rätta i soffan i sitt nya hem, ett mindre hus vid Hallandsåsen som hon hyr av en bekant. Hon jobbar med äldre och för dem har hon ett extra engagemang, säger hon. Hennes driv för förändringar i Västra Karup har sin bakgrund i det. Hon minns hur det började.
– Vi hade ingen värme och inget vatten. Jag var hos en äldre man som låg med syrgas när han sa till mig: Det är ruter i dig, kan du göra någonting?
Berättade om problemen i lokaltidningen
Camilla fortsatte att hålla kontakt med miljöförvaltningen och felanmälde när det behövdes. När Helsingborgs Dagblad berättar om situationen intervjuades hon i lokaltidningen. Hon är också med när Hem & Hyra granskar fastighetsägaren i november 2023.
Hur är det då med bygglovet, finns det ett sådant?
Vi åker till Västra Karup och ringer på dörrklockan till Camilla Anderssons gamla lägenhet. Efter ett tag öppnar en yngre man. Han berättar att han har bott i lägenheten i cirka två månader och att han hittade den på Blocket.
Ingen har sagt något om att lägenheten ska byggas om till kontor och hans kontrakt är tillsvidare.
Hem & Hyra kontrollerar också om Jacobsen har ansökt om bygglov, som det står på lappen till Camilla. Ingen ansökan har kommit in till bygglovsenheten på Båstad kommun.
Att en ny hyresgäst flyttat in förvånar inte Camilla. Hon har förstått att uppgiften om bygglov bara var ett sätt att få bort henne eftersom hon klagade. Som hyresgäst har hon skött sina hyror, sorterat sopor och inte stört sina grannar. Värden fick helt enkelt hitta på något annat, säger hon.
– Han ville bli av med mig och det bara för att jag ville att saker och ting skulle fungera, säger Camilla Andersson.
Ångrar inte att hon sa till
Andra grannar vittnar också om att när de ringt fastighetsvärden och felanmält har de fått höra saker i stil med: ”passar det inte så flytta”. Ibland är det fastighetsägaren själv som svarar, ibland en representant från bolaget, säger flera.
Camilla trivs i sitt nya boende. Utanför fönstren träd och natur. Men det har blivit dyrare eftersom hon har en högre hyra nu än vad hon hade i Västra Karup.
Hon ångrar dock inte att höjde rösten om bristerna där hon bodde förut, även om det fick henne att känna oro för sin egen del.
– Jag skulle göra om det alla dagar i veckan. Det är inte rätt mot de äldre att det ska vara så, säger Camilla Andersson.
Hem & Hyra kontaktar hyresvärden Lars Jacobsen för att fråga varför Camilla fått besked om att lägenheten skulle byggas om till kontor när det ännu inte skickats in någon ansökan om bygglov. Trots att tidningen skickar frågor i förväg vill han inte svara. När vi sedan får tag på honom på telefon och ställer en fråga om bygglovet blir svaret:
– Vänta nu ett tag, nu börjar du intervjua mig och det vill jag inte vara med på.
Miljöinspektör: Hyresgäster blir inte lyssnade på
På miljökontoret i Båstad konstaterar miljöinspektör Helena Axelsson att hon får signaler från hyresgäster att de har svårt att få gehör för felanmälda brister. Det handlar om allt från att gräset inte klipps till trasiga lampor.
Helena Axelsson beklagar att en person som varit väldigt aktiv och ställt upp för de gamla har flyttat.
– Så jag är rädd för att det kommer att bli tystare. Det är ju de starka som ringer och säger till.
Legionellan var borta under en tid men kom tillbaka förra året. Idag är nivåerna så låga att det inte ska finnas hälsorisker.
Detta måste fastighetsägaren göra
Miljö- och byggnadsnämnden i Båstad fortsätter att sätta press på Lars Jacobsens bostadsbolag med förelägganden och hot om viten. Värden själv undviker de flesta av Hem & Hyras frågor om kritiken mot det bristande underhållet och problemen med legionella.
Camilla följer på håll utvecklingen i sitt gamla bostadsområde. Om saker hade gått annorlunda hade hon kanske bott kvar där ännu. Hon var nämligen på vippen att ta strid om att få bo kvar – men när hyresvärdens brev damp ner i brevlådan i mars ringde hon Hyresgästföreningens rådgivning och fick ett besked som avskräckte.
Hyresvärd kan inte säga upp hur som helst
Hon tolkade svaret som att en fastighetsägare har rätt att ändra användningsområde för sin egen fastighet, till exempel omvandla lägenheter till kontor. Luften gick ut henne.
– Då kände jag att då var det bara att börja leta bostad.
Exakt vad som sades under samtalet vet vi inte. Men faktum är att det inte kan gå hur snabbt eller lätt som helst för en hyresvärd som vill säga upp en hyresgäst. Går hyresgästen inte med på en uppsägning måste värden vända sig till hyresnämnden för att få uppsägningen prövad, och som i många andra hyrestvister kan beslutet överklagas till Svea hovrätt.
I fall att en värd vill bygga om en lägenhet måste värden erbjuda hyresgästen en ”godtagbar” ersättningsbostad, enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Niclas Sundell. Som hyresgäst har man har rätt att bo kvar tills att frågan är avgjord av hyresnämnden eller Svea hovrätt. Om hyresvärden inte erbjuder en godtagbar ersättningsbostad kommer hyresavtalet troligen att förlängas, säger Niclas Sundell.
Bearbetar fortfarande vad som hänt
När Hem & Hyra frågar Hyresgästföreningen om informationen till Camilla var korrekt svarar presstjänsten: ”Med utgångspunkt i det du beskriver kan vi inte avgöra om Hyresgästföreningens rådgivning gett ett felaktigt råd eller ej.”
Det har nu snart gått fyra månader sedan Camilla flyttade och hon bearbetar fortfarande det som hänt.
– Jag känner liksom inte att han har vunnit. Jag är mer likgiltig. Nu vet folk om situationen där och han får inga normala hyresgäster. Jag kan tänka att det blir hans fall.
- Lars Jacobsen är företagare inom jordbruk och lagerhållning som också hyr ut bostäder i flera kommuner i Skåne, bland annat Båstad, Bjuv, Höganäs och Örkelljunga. Totalt finns ett åttiotal hyresgäster.
- I anslutning till jordbruksfastigheter finns det även på flera orter byggnader som används eller har använts av säsongsarbetare inom jordbruket.
- Lars Jacobsen är ägare och huvudman till Kullagruppen AB, vars dotterbolag äger flera fastigheter. Det gamla Bjärehemmet i Västra Karup ägs av LJ. Jacobsen fastighets AB, medan hyreshuset på Vegeågatan i Bjuv ägs av Kullagruppens Bostäder.
Källor: Lantmäteriet, allabolag.se
Här är kraven som Båstads kommun ställer på L. Jacobsen Fastighets AB, efter en inspektion av hyresfastigheten i Västra Karup under november 2024. Enligt ett så kallat föreläggande ska värden:
- Undersöka fukt i källargångar och en lägenhet. Värden ska ta fram en åtgärdsplan för hur luften ska förbättras och hur eventuella fuktskador ska åtgärdas.
- Sätta in åtgärder mot möss i ett soprum och i två av lägenheterna.
- Ta fram ett program för egenkontroll, så att fastighetsägaren själv kan upptäcka, förebygga och åtgärda brister när det gäller ventilation, vattenledningar, värmesystem, inomhustemperatur och skadedjur. I egenkontrollen ingår också en underhållsplan för både insidan och utsidan, samt klagomålshantering.
17 februari ska egenkontrollen var färdig och 26 maj ska värden visa vad han gjort med de övriga kraven.