Annons

Carin Ramneskär tror på hyresrätten

Uddevalla Moderat politiker, som sitter i SABO:s styrelse och som brinner för allmännyttan. Det är Carin Ramneskär i Uddevalla.
Foto: Karin Gistedt
Carin Ramneskär anser att dagens hyressättningssystem behöver uppdateras.

Du är vice ordförande i styrelsen för Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, SABO. Och var tidigare ordförande i Uddevallahems styrelse.

Varifrån kommer ditt engagemang för hyresrätten?
– Min pappa var fastighetsskötare och när jag var liten fick jag följa med honom på jobbet. Så även om vi bodde i hus på landet så känns det som om jag är uppvuxen i hyreshus. Pappa var tidig med att ha ett kundtänk. Han ville ge hyresgästerna bra service. Det har jag haft med mig genom åren.

Läs ocksåKommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete"Narkotikahunden Loka med hundförare Magnus Johansson anlitas av Uddevallahem för att genomföra sök i bostadsområdena.

Vad gör du om dagarna?
– I närmare fyra år har jag varit moderat oppositionsråd i Uddevalla. Nu har vi just haft val och det är ännu osäkert hur det politiska styret kommer att se ut här i kommunen. Så vi får se hur det blir framöver. Antingen fortsätter jag med politiken på heltid. Eller så går jag tillbaka till mitt jobb som affärsutvecklare. Om jag inte rentav går i pension. Jag fyller ju faktiskt 66 år i höst.

Annons

Allmännyttan då, varför bryr du dig så mycket om den?
– På 90-talet fick jag jobb som ekonom på Munkedalsbostäder. Det var under Balkankriget och det kom många flyktingar till Sverige. Munkbo stod med en massa tomma lägenheter. De blockhyrdes nu av invandrarverket som förmedlade dem till de nyanlända. Då såg jag på nära håll vilka sociala möjligheter ett kommunalt bostadsbolag har. Dels hur vi kunde hjälpa till akut. Men även bidra långsiktigt genom att erbjuda trygga bostäder till dem som ville stanna i Munkedal.

Ditt parti, moderaterna, vill ha en mindre reglerad hyressättning. Varför?
– För att dagens system är från 1960-talet och behöver uppdateras. I dag saknas det en oberoende tvistelösning om Hyresgästföreningen och hyresvärden inte kommer överens. I stället har Hyresgästföreningen i princip vetorätt gentemot hyresvärden. Men för en hyresvärd finns inga andra inkomster än hyran och kan man inte få ihop budgeten så kommer man både att sluta renovera och att låta bli att bygga nytt. Även om båda sakerna behövs.

Annons
Läs ocksåAnki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"Anki Ellegaard.

Hur ser du på risken att hyrorna skenar i väg om marknaden själv får styra?
– Vi vill inte ha en helt fri hyresmarknad. Det får aldrig enbart bli plånboken som styr människors möjligheter att få en bostad. Vår svenska modell med en stark allmännytta som samarbetar med kommunerna är unik och något som vi ska vara stolta över. I många andra länder har man i stället så kallad social housing. Bostäder med lägre standard, byggda av kommunen just för hushåll med låga inkomster. Det leder endast till ett större utanförskap och ökad segregation

Fakta: Carin Ramneskär

Ålder: 65 år
Yrke: Ekonom och affärsrådgivare
Gör: Fd oppositionsråd i Uddevalla
Bor: I en villa med lantbruk utanför Uddevalla
Familj: Man, två barn och tre hundar
Aktuell: Vice ordförande i SABO
Fritidsintresse: Att rör sig i skog och mark samt fotografering
Okänd talang: Kan mjölka

Läs också Diana jobbar för att fler ska engagera sig Värden lovar ökad trygghet - men Liam och Petra vågar inte hoppas I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.