Carina har 11 grader i lägenheten – värden har avsiktligt stängt av el och värme
Hyresgästföreningens jurist är inkopplad och överväger rättsliga åtgärder.
– Det finns ingen ström och ingen värme och värden hotar med att byta lås och att slänga ut mina möbler så fort jag går ut ifrån lägenheten, berättar Carina Pettersson.
Det är en lång och trist historia som ligger bakom den konflikt som nu fått har fått hårda konsekvenser för Carina Pettersson som har bott i lägenheten tillsammans med sina två barn som är i gymnasieåldern. Enligt henne har hon fått hyran nedsatt från 5000 kronor i månaden till 3000 kronor i månaden enligt ett muntligt avtal, något hon som sjukpensionär inte kände att hon kunde tacka nej till.
I gengäld har hon bistått hyresvärden med alltifrån barnpassning, hjälp med datorer, bilar och myndighetskontakter till trappstädning och gräsklippning.
När han ville att hon skulle ta fram information om grannarna som kunde vara skäl för uppsägning ledde det till händelser som gjorde att hon till slut fick nog.
För en månad sedan blev det något fel på värmesystemet och dessutom gick cirkulationspumpen sönder i hyreshuset som har tre lägenheter.
– Efter det var det knäpptyst från honom. Sedan fick jag ett brev från kronofogden med ett betalningsföreläggande på 25000 kronor och hot om vräkning.
Fordran gäller uteblivna hyresinbetalningar från maj till och med oktober.
Hon har bestridit och för knappt två veckor sedan tog hon kontakt med Hyresgästföreningens jurist för att få hjälp. Kronofogdemyndigheten i sin tur har lämnat över ärendet till Lycksele tingsrätt efter hennes bestridande.
Just nu har hon 11 grader i lägenheten och saknar helt elektricitet.
– Jag är född här i Norrland och van vid att det kan vara elavbrott. Jag har gasolkök och öppen spis. Men det är ändå bedrövligt. Ungarna kan inte duscha och inte sköta sitt skolarbete utan ström. De kan inte använda datorn och har inget Internet. Sedan fick jag 10-15 älgkött förstört i frysen och lika mycket griskött.
Hur kom det sig att du inte begärde skriftligt avtal om hyresnedsättningen?
– Ja, man är väl dum och godtrogen som inte gjorde, säger hon.
Hon har fått en annan lägenhet genom kommunen, dit hennes barn nu har flyttat.
Men själv väljer hon att bo kvar så länge det går.
– Det är ju mitt hem. Och jag anser att han har gjort fel och så länge jag gör det tänker jag inte ge mig.
Hyresvärden Tommy Pettersson har en annan bild av händelseförloppet. Han menar att han har stängt av elen och värmen för att de som bodde i huset inte har betalat hyran.
– Så brukar jag göra, säger han.
Enligt honom står huset idag tomt.
– Förutom hantverkarna och elektrikerna som är där och jobbar.
Han förnekar att han hade ett muntligt avtal med sin hyresgäst om nedsättning av hyran och menar att hon inte är tillförlitlig i det hon säger.
Bilderna som hon har skickat inifrån en mörklagd lägenhet kan vara tagna någon annanstans, menar han.
– Men hon kan också ha tagit dem i det här huset. Hon bryter väl sig in, säger han.
Christian Strömberg, jurist vid Hyresgästföreningen region Norrland, ser allvarligt på situationen.
– Det här är en fastighet där man på något sätt har kommit till delo och det har hyresvärden hanterat genom att stänga av el och värme. Det blir ju av naturliga skäl väldigt besvärligt i den här landsändan i början av november.
Han överväger två olika åtgärder. Det ena är en ansökan om tvångsförvaltning, det andra är ett åtgärdsföreläggande. Han utesluter inte att det kan bli tal om skadestånd.
– I normala fall när en fastighet blir stående utan elström, värme eller vatten så är det när fastighetsägaren har ekonomiska problem. I det här fallet framstår det som att han med vett och vilja har genomfört de här åtgärderna. Jag hoppas att vi löser frågan så snart som möjligt, för det är en väldigt besvärlig situation att hamna i för hyresgästerna.
När han får höra hyresvärdens kommentarer till Hem & Hyra ändrar han ändå inte sin inställning. Konflikter med sina hyresgäster måste man hantera på annat sätt, menar han.
– Oavsett hur osams man är, och vilka problem man anser att en hyresgäst har, så kan man inte gå in och stänga av el och värme. Det finns i så fall andra vägar att gå som är rimliga och lagliga. Att försöka tvinga ut sina hyresgäster ligger utanför lagens råmärken. För mig framstår det som att han ägnar sig åt någon form av utpressning. Det är fullständigt vansinne.
Om hyresgästen kan luta sig emot ett muntligt avtal eller inte är en bevisfråga, menar Niclas Sundell, chef för juridikenheten Hyresgästföreningen Region Norrland.
– Det finns inga krav på skriftlighet i de flesta fall. Det handlar bara om bevissvårigheter och det är kanske inte så bara, säger han.
Ett bevis skulle kunna vara att hyresgästen under lång tid inte har betalat full hyra utan att hyresvärden har reagerat på det, menar han. Det kan också vara så att det jobb hon har utfört går att bevisa med vittnen eller dokumentation.
– Men utan stödbevisning blir det svårt att bevisa det muntliga avtalet.
En helt annan sak är att reducerad hyra för att man gör tjänster åt någon egentligen är en skattepliktig intäkt.
– Det är ingenting som vi jobbar med eller rekommenderar, säger Niclas Sundell.