Carina kämpar mot ensamheten
Det är tidig eftermiddag och äldrekonsulenten Carina Rosenqvist gör sig redo för att träffa Gunilla Svensson. I dag ska de bara sitta och prata en stund, men förra veckan var de och fikade tillsammans i Pingstkyrkan.
Gunilla Svensson öppnar dörren och välkomnar Carina som varit här flera gånger innan, och blivit lite som en väninna.
– Det är alltid lika trevligt när hon kommer på besök. Vi pratar ofta på telefon, men det är så klart ännu roligare när hon kommer hit, säger Gunilla som ser fram emot de regelbundna träffarna.
Carina Rosenqvist håller med, och tillägger att hon har världens bästa jobb.
– Det finns hur mycket som helst att göra, och det ger mig så mycket tillbaka att få träffa alla dessa fantastiska människor, säger hon och tillägger att när hon blev erbjuden jobbet tvekade hon inte.
I dag kan alla äldre som är ofrivilligt ensamma och som vill ha socialt umgänge kontakta henne, och det kostar ingenting.
– Det kan handla om att bara sitta och prata en stund som i dag eller att vi tillsammans går ut en runda för att titta på den vackra blå himlen och lyssna på fåglarna. Eller så lagar vi mat eller passar på att göra det fint på balkongen. Det är helt upp till den äldre att bestämma. Ofta är det väldigt enkla önskemål och aktiviteter, och de är de bästa eftersom de verkligen blir av.
På Karlshamnsbostäder har man märkt av att det blivit allt fler som är ofrivilligt ensamma och som mår dåligt av att inte ha några sociala kontakter.
– Jag tycker att det blivit betydligt värre i samband med pandemin, i våra bosociala insatser träffar vi ofta på äldre som inte träffar någon överhuvudtaget. De tillbringar sina dagar hemma i sina lägenheter och mår inte bra, vare sig psykiskt eller fysiskt. Många har inga anhöriga, eller så bor de så långt bort att de aldrig träffas, säger Cecilia Clang som är bosocial chef på Karlshamnsbostäder.
Sedan tidigare har man samarbetat med den ideella föreningen Hej Blekinge. Förra året bestämde man sig för att delta i ett gemensamt IOP-projekt (Ideellt offentligt partnerskap), och där anställdes Carina Rosenqvist som äldrekonsulent.
– Vi har 658 hyresgäster som är äldre än 70 år. Så det är en ganska hög andel äldre, och många av dessa är singelhushåll, säger Cecilia Clang.
I dagsläget träffar Carina Rosenqvist ett 20-tal personer regelbundet, och ambitionen är att det ska bli fler nu när pandemin tycks gå mot sitt slut.
För att hinna med alla är tanken att det ska handla om en till två timmar per gång, så att följa med på ett läkarbesök som kanske tar en förmiddag går tyvärr inte.
– Men jag lämnat så klart ingen i sticket, utan i så fall hjälper jag till med att kontakta kommunen för att de ska få en ledsagare med sig.
Störst har intresset varit bland äldre kvinnor, även om det finns en och annan äldre man som deltagit. Varför könsfördelningen är så pass ojämn är lite av en gåta för Carina Rosenqvist, och därför ska hon försöka få med fler ensamma män.
– Min personliga reflektion är att många verkar vara nöjda med att kanske läsa tidningen och småprata med någon. Och då tycker de kanske inte att det är värt att höra av sig till mig, men det är ju precis den här typen av umgänge som jag kan erbjuda. Jag ska jobba mer uppsökande framöver, och då är tanken är att jag ska följa med hemtjänsten på deras besök och presentera mig. På så sätt blir det en mer naturlig kontakt än om jag skulle komma själv och bara ringa på dörren.
Förutom den uppsökande verksamheten hoppas Carina Rosenqvist att pandemin verkligen går mot sitt slut så att det blir enklare att anordna sådana aktiviteter som många av de äldre är intresserade av.