Charlottes mamma fick en stroke – nekades hyra ut i andrahand
För att få hyra ut en bostadsrätt i andrahand måste föreningen först ge sitt godkännande. Om de säger nej kan frågan prövas i hyresnämnden – och där har den här typen av konflikter blivit allt vanligare. De senaste tre åren har uthyrningstvisterna med bostadsrätter i landet ökat med 30 procent, visar Hem & Hyras granskning.
I hyresnämnden i Jönköping ökade hyrestvisterna med det dubbla förra året. Dit vände sig 85-åriga Elsita, som tillfälligt ville hyra ut sin bostadsrätt i Jönköping. För två år sedan drabbades hon av en stroke och fick flytta in på ett vårdboende för rehabilitering.
— Hon stod plötsligt med dubbla boendekostnader. Så då hamnade vi i situationen att behöva sälja eller försöka få bostaden uthyrd, säger Charlotte Vikström Gustafsson, Elsitas dotter och som varit hennes ombud i processen.
Varför ville ni hyra ut?
— Vi ville inte ta beslutet att sälja förrän vi såg hur det gick med rehabiliteringen. Det har gått åt rätt håll och hon mår bättre och bättre. Så snart hon har möjlighet så vill hon flytta tillbaka igen. Det är en trygghet för henne att hon har bostaden kvar, säger Charlotte.
Inte tillräckliga skäl
Familjen ansökte om att få hyra ut bostaden och bostadsrättsföreningen gav först sitt godkännande. Men när uthyrningen efter ett och ett halvt år skulle förlängas ytterligare en period sade styrelsen nej.
— De kom med olika argument. Först ville de inte godkänna hyresgästerna trots att de hade goda referenser. Sedan fick jag svaret att styrelsen hade för mycket att göra och inte kunde godkänna några fler uthyrningar, säger Charlotte.
Föreningen ansåg att uthyrningen hade pågått för länge och ifrågasatte bland annat om Elsita skulle kunna flytta tillbaka. Hennes ålder och sjukdom sågs inte längre som godtagbara skäl.
— Vi har varit ganska generösa, men när det blev fler ansökningar så blev vi mer restriktiva med uthyrningar. Vi vill att de som bor här ska vara medlemmar och kunna engagera sig i föreningen, säger Jan-Erik Persson, som var ordförande i bostadsrättsföreningen vid beslutet.
Hon vill ju flytta tillbaka när vården är klar. Hur såg ni på det skälet?
— Problemet är att man förlänger och förlänger. Det är det vi inte vill. Det är ganska svårt som det är att få folk att ställa upp i styrelser och annat, säger Jan Erik Persson.
Hoppas på förståelse
Att en person behöver vård är ett av flera giltiga skäl för att få hyra ut sin bostadsrätt. Men skälen kan väga lättare ju längre tiden går. När hyresnämnden skulle pröva uthyrningen skickade Elsita in en videohälsning.
–Under rehabiliteringen har jag inte kunnat bo kvar i lägenheten. Jag vill gärna flytta tillbaka, men till dess önskar jag få hyra ut den i andrahand. Jag hoppas på er förståelse, säger Elsita i inspelningen.
Hyresnämnden gav Elsita rätt och beviljade en förlängning av uthyrningen. För familjen tog processen närmare fem månader och under tiden hoppade tilltänkta hyresgäster av. Efter beslutet har föreningen fått en ny styrelse som beviljat ytterligare en förlängning av uthyrningen – utan att behöva driva frågan till hyresnämnden.
— Vi är så klart nöjda med utfallet, men det känns lite synd att det skulle behöva bli en så här lång process, säger Charlotte Vikström Gustafsson.