Annons

Chockhöjd avgift får Hyresgästföreningen att avstå Peace & Love

Dalarna I år uteblir Hyresgästföreningen från Peace & Love i Borlänge. Anledningen är den chockhöjda avgiften för marknadsplatserna.
Foto: Anna Rytterbrant
Artisten Laleh under Peace & Love 2012

Sedan starten 2009 har Hyresgästföreningen i Mitt-Aros/Gävle funnits representerade på musikfestivalen Peace & Love i Borlänge. Festivalen vill inte enbart att besökarna ska få ta del av musik, utan även öppna för tillfället att tala om tillståndet i världen.

Därför har frivilligorganisationer och föreningear varit ett viktigt inslag på festivalen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men i år uteblir Hyresgästföreningen. Anledningen är att festivalens svåra ekonomiska läge får dem att höja avgiften för de markandsplatser där organisationer och föreningar brukar slå upp sina tält och berätta om sin verksamhet.

– Vi blev väldigt ställda. Vi höll på att planera inför sommaren och ringde för att få veta kostnaden. De ville ha 50. 000 kronor för en yta som var hälften så stor som den vi hade förra året och betalade 20.000 kronor för, säger Annakari Berglund i Borlänge som är kommunikationschef på Hyresgästföreningens region Mitt – Aros/Gävle.

Tidigare år har föreningen tyckt att det varit värt pengarna eftersom många unga människor kommer till festivalen.

Annons
Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

– Vi har sett det som ett sätt att påverka bostadspolitiken. För många unga är bostadsfrågan både aktuell och akut och de har bland annat kunnat skriva vykort till den som varit bostadsminister. Men att betala 50.000 för att hyra en plats är inte försvarbart. Det är medlemmarnas pengar och dem ska vi vara försiktiga med, säger Annakari Berglund.

Anledningen till att Peace & Love tar ut mer i hyra är att festivalen brottas med dålig ekonomi. Men att höja avgiften för föreningar tror Annakari Berglund är fel väg att gå

– Festivalen mister charmen på det här sättet. Det har ju varit ett myller av verksamheter innan men nu tror jag att vanliga organsiationer har svårt att få råd att vara med.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Hur gör ni nu?

Annons

– Vi försöker vara kreativa och hitta andra sätt och andra ställen att synas på. Men sänker de inte avgiften kan vi inte vara med inne på området.

Fotnot: Hem & Hyra har under dagen försökt att nå representanter för Peace & Love-festivalen för att ge dem chansen att bemöta kritiken, men inte lyckats.

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.