Chockhöjd hyra för elever i Tierp får föräldrar att känna sig lurade
– Vi föräldrar är på krigsstigen. Vi anser att vi har lurats in i det här. Våra barn ska ju gå utbildningen i tre år, men det här ändrar de ekonomiska förutsättningarna rejält. Jag vet att det är några som har klivit av utbildningen på grund av hyreshöjningen, säger Jocke Engberg, förälder till en elev som ska börja i årskurs två i gymnasiet med motocrosstillvalet.
Elevhemmet blev inflyttningsklart i samband med förra höstterminsstarten. Då kostade det 3000 kronor i månaden att hyra en lägenhet på omkring 23-26 kvadratmeter. För de som vill bo kvar och skriver nya kontrakt kommer hyran i stället att ligga på 4500 kronor.
– När vi skrev på hyreskontraktet förra året sträckte det sig inte längre än till att läsåret slutade. De sa att vi skulle skriva nya avtal nästa år, eftersom det kanske var någon annan som skulle driva boendet då. Vi fick höra muntligen att vi skulle få ha kvar lägenheterna till nästa läsår och att vi skulle få två månader hyresfritt under sommaren, då ingen fick bo där men möblerna kunde stå kvar. Tre veckor innan vårterminen slutade fick vi i stället veta att vi måste tömma lägenheterna. Men det är ingen ny aktör nu, vi hyr fortfarande av Tierps kommun, säger Jocke Engberg.
Tierps kommun blockhyr i sin tur elevlägenheterna av det kommunala bostadsbolaget Tierpsbyggen. Det hyreskontraktet är skrivet på 20 år.
– Vi höjer inte hyran. Hyran är på 6000 kronor per lägenhet och det har utgått en subvention på 3000 kronor. Den summan är dubbelt så stor som det inackorderingstillägg ungdomar från Tierp kan få av kommunen. I kommunallagen finns en likställighetsprincip som innebär att vi inte får gynna specifika grupper. Dessutom behöver vi se över vår budget. Därför sänker vi nu subventionen till 1500 kronor, säger Jon-Erik Egerszegi, utbildningschef på Tierps kommun.
Föräldrarna känner sig lurade eftersom de inte visste att hyran var subventionerad och att subventionen skulle kunna minskas eller tas bort. Borde de inte ha fått den informationen från början?
– Jag började jobba i september förra året och i oktober fick jag klart för mig hur det såg ut. Jag hade tagit för givet att de fått den informationen. Jag förstår att de är upprörda. Men de argument som presenterades för att man hade infört den här subventionen var inte hållbara, säger Jon-Erik Egerszegi.
6000 kronor i månaden för en liten lägenhet i Tierp låter mycket?
– Ja det är dyrt. Det är mycket pengar vi betalar. Det här är inte bra, och då pratar jag om Tierps skattebetalare. Men jag kan inte påverka vad man har bestämt tidigare. Det är gjort och nu försöker vi korrigera det, säger Jon-Erik Egerszegi.
I och med att terminsstarten kryper allt närmare och Jocke Engberg med familj bor omkring 20 mil från Tierp har de bestämt sig för att skriva på ett hyreskontrakt med den nya högre hyran.
– Det är viktigt att vår son får igång sin skolstart, vi är ju bakbundna på det sättet. Om det inte går att göra något åt hyreshöjningen får vi leta annat boende senare. Men vi vill få det här prövat, för vi anser att det är kontraktsbrott från Tierps kommuns sida. Om inte annat har de varit väldigt fula mot oss, säger han.