Christopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skylten

”Trygghetsbevakad fastighet”. Så stod det tidigare på skyltar på hyreshusen i skånska Hässleholm – och enligt en tidigare överenskommelse betalade hyresgästerna också extra varje månad för en bevakning som inte fanns. Under de senaste 15 åren har hyresvärden fått in 370 000 kronor genom avgifterna.
– Det absurda är att vi betalar för bevakning när otrygghet är vårt största problem, sa hyresgästen Christopher Silverberg när Hem & Hyra var på plats i slutet av förra året.
Men sedan dess har det hänt saker.

– Det har blivit bättre, säger hyresgästen Maj-Britt Enroth.
Efter att Hem & Hyra uppmärksammat att det inte finns någon bevakning att betala extra för har skyltarna också plockats ner. Värden Limhamnshus AB har gjort som branschorganisationen Fastighetsägarna sagt till värden att göra. Det var Fastighetsägarna som 2009 tog initiativ till trygghetsmärkningen – men sen dess har de tappat kontrollen över hur märkningen använts.
Några av de saker som fått förfalla eller vandaliserats i huset har lagats. Andra åtgärder väntar hyresgästerna fortfarande på.
Knarkklottret är borta
Maj-Britt, Christopher och andra som bor i huset i centrala Hässleholm har bildat en lokal hyresgästförening för att kunna sätta mer press på värden.
Christopher Silverberg visar den källarlokal som tidigare var matförråd för hyresgästerna. Då var det klotter på väggarna och fimpar på golvet. Nu är de gamla matförråden utrivna och rummet har blivit cykelförråd. Klottret är borta sedan väggarna målats om.
– De har gjort det jättefint, säger Maj-Britt Enroth.

Visserligen har det fortsatt varit problem med att personer utifrån tagit sig in i hyreshuset, bland annat i det som nu är cykelförråd.
– Här nere har någon varit nere och kissat tre gånger, säger Maj-Britt som också berättar att det kommit nytt klotter.
Kissade i källaren
Men denna gång har värden faktiskt tagit bort klottret och torkat upp kisspölarna. Så var det inte innan. Även städningen i trapphuset, som inte fungerade alls innan, har kommit igång. Ett elskåp som alla förut kunde komma åt har nu försetts med lås, och ett gammalt soprum har plomberats eftersom det inte används längre.
Det största problemet är fortfarande inte löst, menar Maj-Britt och Christopher. Det är att obehöriga kan ta sig in i fastigheten eftersom nycklar kommit på vift. Fastighetsägaren har ännu inte gett något besked om de kommer att installera elektroniska lås, där en låstagg går att spärra om den försvinner.

Trots detta tycker hyresgästerna inte att deras arbete varit förgäves, och ser det som ett lyckat drag att bilda en lokal hyresgästförening. De har efter många påstötningar fått till ett möte med en representant från Limhamnshus som tog sig till Hässleholm. Hyresgästerna har tidigare sagt att de upplever att värden inte varit på plats när det behövts utan hållt sig i kontoret i Malmö i andra ändan av Skåne.
– Vi har inte nått ända fram men utan den här föreningen så hade det fortfarande varit en kloak nere vid matförråden, säger Christopher Silverberg.
– Gå ihop och tryck på – för det har blivit bättre, säger Maj-Britt Enroth.
Fortfarande ingen bevakning
Att bevakningsavgiften plockats bort ser de båda också som en framgång – och fullt rimligt, eftersom ingen sett att något bevakningsbolag ronderar i huset, varken före eller efter skyltarna skruvats ner.

Även om den extra avgiften på 50 kronor per månad och lägenhet är borta så fick hyresgästerna från första januari en hyreshöjning på 4,5 procent, efter att värden och Hyresgästföreningen kommit överens om 2025 års hyror. Det är samma höjning som de som bor hos kommunala Hässlehem samt flera privata värdar på orten fick.
– Lite högt tycker jag att det var, säger Maj-Britt Enroth.
– Det är för mycket – men det är Hyresgästföreningens fel och inte fastighetsägarens, säger Christopher Silverberg.
Maj-Britt slipper städa själv
Han menar att Hyresgästföreningens förhandlare inte tagit hänsyn till fastighetens skick, trots att den lokala förening som han är ordförande i lagt ner mycket arbete på att dokumentera alla brister. Nästa gång kanske det går bättre tror han, eftersom han nu blivit utsedd till att vara med i förhandlingsdelegationen och kommer att vara med när 2026 års hyror förhandlas.
– Nu har vi lite mer demokratisk kontroll och inflytande, säger Christopher Silverberg.

Michelle Komulainen är förhandlare på Hyresgästföreningen och håller med om att 4,5 procent är en hög höjning.
– Det är en hög höjning och det har varit flera år med höga höjningar. Det beror mycket på den ekonomiska utvecklingen i Hässleholms kommun, säger hon.
Michelle Komulainen berättar också att hon inför förhandlingarna själv varit på plats i Hässleholm och fått ta del av synpunkter från hyresgästerna där. Dessa synpunkter har Hyresgästföreningen sedan fört fram i hyresförhandlingarna med Limhamnshus.

En av de första förbättringar som Maj-Britt Enroth märkte sedan hon i slutet av förra året berättade om hyresgästernas situation är att trappan utanför hennes lägenhet nu städas, sedan värden anlitat en ny städfirma. Då slipper hon sopa själv, för att inte behöva skämmas när hon får besök.
– Jag tycker att det har hänt och fortfarande händer en del saker men sen kan de väl inte göra allting på en gång, säger hon.
Värden vill inte svara på frågor
Hem & Hyra har varit i kontakt med Limhamnshus som inte vill ställa upp på en intervju. I ett mejl skriver fastighetschefen Emil Jonassen: ”Vi har en aktiv, pågående dialog med den lokala Hyresgästföreningen och vi hänvisar dina frågor till dem”.
Limhamnshus är ett familjeägt bolag som äger cirka 800 bostäder och 25 000 kvadratmeter lokaler från Malmö i söder till Falkenberg i norr.
Källa: Limhamnshus på Linkedin