Cina flyttade för att slippa bostadsrätt
Att hyresgästerna köper sina hus och ombildar dem till bostadsrätter blir allt vanligare i Gävle. Främst gäller det lägenheter i centrum.
– Så fort det blev tal om ombildning började vi leta ny lägenhet. Vi vill hyra vårt boende och vara vänner med grannarna, inte ha gemensam vårdnad om ett hus, säger Cina Kedvall.
Möten med ombildningskonsulter och möten för att välja styrelse i den blivande bostadsrättsföreningen har avlöst varandra och Cina Kedvall och hennes familj är inte de första hyresgästerna som har lämnat husen vid Skomakargatan och Byggmästargatan med sammanlagt 41 lägenheter i centrala Gävle.
– Många äldre hyresgäster har varit oroliga och undrat om de måste vara med och köpa, berättar Cina Kedvall.
Börje Larsson, regionordförande i Hyresgästföreningen Aros-Gävle, ser en fara i att allt fler hyresrätter ombildas till bostadsrätter: segregationen ökar:
– Rent allmänt tycker jag inte om ombildningar. Bor man i hyresrätt vill man ju hyra! Visserligen har man alltid rätt att bo kvar vid en ombildning men det blir inte så lyckat alla gånger, säger Börje Larsson.
Han påpekar också att många ombildningar sker i tysthet och att det fuskats på flera håll i landet för att få ihop den majoritet som krävs vid en ombildning.
Bolagsverket för statistik över hur många bostadsrättsföreningar som bildas varje år.
För åren 2009 och 2010 är siffrorna för de största kommunerna i Gävleborg och Dalarna, både bostadsrättsföreningar efter ombildningar och föreningar i fastigheter som byggs som bostadsrätter:
Hudiksvall 3 nya föreningar.
Sandviken 3 nya föreningar.
Vid ombildning av en fastighet till bostadsrätter krävs att minst två tredjedelar av dem som bor i fastigheten vill vara med annars blir det ingen ombildning.
Den som inte vill köpa sin lägenhet har rätt att bo kvar och får då hyra av bostadsrättsföreningen.