Civilutskottet säger nej till stärkt skydd för hyresgäster

Nyheter Det kommer troligtvis inte bli något stärkt skydd för hyresgäster som drabbas av chockhöjda hyror efter renovering. I dag sa civilutskottet nej.
Stopp för stärkt skydd för hyresgäster
Stoppar förslag. Civilutskottet säger nej till delar att propositionen "Stärkt skydd för hyresgäster". Bland annat ett utökat skydd mot chockhöjningar av hyran efter renovering.

Propositionen ”Stärkt skydd för hyresgäster” innehåller flera delar som ska hindra att landets hyresgäster tvingas flytta från sina hem efter en renovering.

En av de tyngsta punkterna är att stoppa hyreschocker i samband med renoveringar. I dag passar många värdar på att höja standarden rejält i samband med exempelvis stambyte, med flera tusenlappar i månaden i hyreshöjning som följd.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Syftet med de föreslagna förändringarna var att lagstifta om intrappning av den nya hyran i ett lugnare tempo än i dag.

Men det lär inte bli något med det. I dag sa civilutskottet nej till regeringens förslag, som stöddes av Vänsterpartiet. Nuvarande skydd mot hyreshöjningar räcker, anser utskottet.

– Jag är bekymrad och förstår inte varför oppositionen inte kan gå med på ett stärkt skydd, när vi ser att hyresgäster far illa. Förslagen skulle ha minskat risken för chockhöjning av hyror efter renovering. Framför allt slår det hårt mot människor med små inkomster, säger Emma Hult, ordförande i civilutskottet och Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson.

Läs ocksåVaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka"Under sina 21 år som ansvarig vaktmästare på Wetterlinsområdet i Falköping har Kenneth Pettersson aldrig varit med om en nödsituation liknande den som uppstod vid lägenhetsbranden för ett år sedan. "Jag är tacksam över att jag reagerade och handlade som jag gjorde", säger han.

Regeringen ville även ta bort möjligheten för en värd som är privatperson att säga upp hyreskontrakt i förtid, men även där fick man civilutskottet emot sig. Dagens tre månader är en rimlig tid, anser utskottet. Regeringspartiernas och Vänsterpartiets ledamöter reserverade sig.

Troligtvis kommer dock förslaget om stärkt skydd för hyresgäster när en lägenhet förstörs, exempelvis vid brand, att röstas igenom av riksdagen. Även om det finns flera reservationer tycks det finnas en majoritet för regeringens förslag.

Moderaterna och Kristdemokraterna anser att det är bra att skyddet stärks, men inte om hyresvärden är en bostadsrättsförening. Hem & Hyra har skrivit om flera fall där bostadsrättsföreningar velat säga upp hyresgäster efter en brand, även om lägenheten gått att renovera.

Läs ocksåHyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

Sverigedemokraterna och Liberalerna anser i en gemensam reservation att förslaget om stärkt skydd för hyresgäster inte bör genomföras alls.

Planerad dag för debatt och beslut i riksdagen är torsdag den 18 november.

Läs också Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.