Civilutskottet vill ändra bullerregler
Från den 1 juni börjar regeringens nya regler om trafikbuller vid bostadsbyggande att gälla, vilket Hem & Hyra tidigare skrivit om. Det innebär att riktvärdet för buller höjs en aning, så att lägenheter ska kunna byggas närmare vägar och spårtrafik.
Vid fasader till mindre lägenheter upp till 35 kvadratmeter höjs ljudnivån till 60 decibel i stället för nuvarande 55.
Enligt regeringens beräkningar ska åtgärden, tillsammans med tidigare rapporterade byggreformer, ge cirka 15 000 nya hyresrätter per år.
Oppositionspartierna är dock inte nöjda. I en gemensam motion från civilutskottet föreslår Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet samt Kristdemokraterna att den tillåtna ljudnivån höjs ytterligare ett snäpp, till 65 decibel, för bostäder avsedda för studenter vid universitet och högskola.
Därtill vill civilutskottet se att man slopar regeln om att riktvärdet på 60 decibel endast ska gälla bostäder på högst 35 kvadratmeter, vilket står i linje med förra regeringens förslag.
Civilutskottet föreslår även att man tillåter fastighetsägare eller byggföretag att på eget initiativ bidra till att en detaljplan tas fram, i stället för att delta i den ofta utdragna process där kommunerna tar fram planen.
Slutligen vill civilutskottet att regeringen utreder möjligheten att lätta på tillgänglighetskraven vid byggandet av studentlägenheter, för att kunna skapa billigare bostäder – något bostadsminister Mehmet Kaplan stark motsatt sig.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet i civilutskottet invänder mot förslagen.
1. Ännu högre riktlinjer för buller vid bostäder för studenter. Slopa regeln om att nya bullernivån ska gälla bostäder på upp till 35 kvadratmeter.
2. Möjlighet att införa privar initiativrätt till detaljplaner.
3. En minskning av bygglovsavgiften om kommunen inte meddelar beslut inom avsatt tidsgräns.
4. Lättnader i tillgänglighetskrav för studentbostäder, för att kunna bygga billigare.
Källa: Sveriges riksdag