Corona tog Susannes inkomst – sen kom tunga beskedet från värden
Februari 2020 och Susanne Andersson har hört talas om coronaviruset men ännu kopplar hon inte det till sin egen situation. I mars börjar hon förstå vad som väntar. I sin bokningsbok har hon 400-500 namn men nu börjar avbokningarna strömma in. Det går fort och hon förstår att folk helt enkelt inte vågar komma.
Hon är massör och kroppsterapeut och driver sedan tio år sin egen verksamhet, just nu på ett gym i Båstad. Dessutom går hon parallellt en utbildning till hälsoinspiratör för hon har bestämt sig för att utveckla firman. I framtiden vill hon också jobba mot företag. På bara någon vecka förändras allt. Inkomsterna uteblir nästan helt men utgifterna består. Det är lokalhyra, telefon – och interneträkningar, redovisningsfakturor och fakturor på produkter hon använder i sin verksamhet. Till det moms- och skatteinbetalningar.
När inte heller påsken, då Båstads sommarboende brukar börja anlända, ger något tillskott tar hon beslutet att lägga ner. Skulderna börjar växa sig allt för stora.
– Det är ledsamt. Jag vill verkligen jobba med det jag gjorde. Det handlar mycket om att hjälpa människor. Att få uppleva hur en behandling kan hjälpa och få människor att må bättre, det saknar jag.
För att klara av situationen bestämmer hon och hennes pojkvän sig för att flytta ihop tidigare än planerat. Idag är hon sambo i en tvåa i Landskrona. Hon har fullt upp med att söka jobb. Hon hade ett tillfälligt arbete under sommaren men under en längre tid var hon helt utan pengar. Nu har hon precis fått veta att hon får a-kassa. Visserligen en låg ersättning men ändå något.
I ett läge där hon och sambon vänder på varje krona upptäckte de att hyran hade höjts med 250 kronor. Det visade sig att det hade genomförts en bruksvärdering med hyreshöjningen som följd och som successivt ska fasas in (detta ska enligt värden har meddelats via post men det är inget som Susanne eller sambon har sett). Om ett halvår 250 kronor till och sedan ytterligare 100 kronor. Förmodligen sedan också en ”vanligt” hyreshöjning vid årsskiftet.
– Jag tycker det är fel. Varför just nu under corona och varför så mycket? Vi är många som har drabbats och förlorat jobbet. Det är väl bättre att vi kan bo kvar och inte känna oro. Många är rädda för att förlora jobbet, eller som jag, redan har förlorat det. Det är nog med oro.
Enligt Arbetsförmedlingen (mitten av oktober) är det fortfarande stor osäkerhet kring hur arbetslösheten kommer att utveckla sig framöver på grund av corona. Den ökar och i vår tror man att en halv miljon personer är utan jobb, vilket är 9,6 procent. Bedömningen bygger på att det finns företag som ännu planerar personalneddragningar. När ekonomin vänder upp är prognosen att de korttidspermitterade först återfår sina jobb.
Susanne Andersson kontaktade sin hyresvärd och ifrågasatte hyreshöjningen. Hon berättade hur hon hade drabbats ekonomiskt. Hon tycker att värden mest verkade besvärad och menade att han inte kunde göra så mycket åt det.
Hyresgästföreningen är mitt i förhandlingar om 2021 års hyror. Deras inställning är här att hyrorna inte ska höjas alls.
– Fastighetsägarna kommer med yrkanden som om pandemin inte fanns. Tvärtom istället brassar de på, säger Björn Agertoft, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen har skickat brev eller mejl till fastighetsägare i regionen som har påkallat hyresförhandlingar för 2021 med förhoppningar om att de inte ska höja hyrorna. Man hänvisar till en sin undersökning att många hyresgäster, över 40 procent, känner oro över att inte klara hyran framöver och att lika många anger att de har fått sämre ekonomi under pandemin. Man menar att de är bra att lokalhyresgäster har fått stöttning och nu hoppas man att fastighetsägarna ska ta ytterligare ansvar och skriver till exempel till Helsingborgshem att ”Nu hoppas vi att man på samma sätt ska stötta dem som har det tuffast – hyresgästerna”.
Fastighetsägarna har en annan inställning. I nationella riktlinjer menar de att en positiv återhämtning av ekonomin ger utrymme för hyreshöjningar på 2,5 procent. Rimliga höjningar är också viktiga för att skapa en framtidstro och ett fortsatt bostadsbyggande, inte minst nya hyresrätter. 2,5 procent är snittet men det finns olika lokala förutsättningar och förhandlingarna sker på lokal nivå. Hyresgästföreningen har fått in några enstaka yrkanden. Rikshem i Helsingborg yrkar på en höjning med 2,9 procent och Bokalen, som företräder flera privata fastighetsägare lika mycket.
Björn Agertoft vet att det finns många fler fall som Susanne Anderssons men också många som inte vill eller vågar höra av sig till sin hyresvärd.
– Inte minst timanställda. Jag tror att många inte tror att det spelar någon roll om de hör av sig eller så är man rädd att man ska bli av med sin lägenhet om man plötsligt står utan inkomst.
Fredrik Cronqvist vid Sveafastigheter är Susanne Anderssons hyresvärd. Han tycker inte att bruksvärderingen med den påföljande hyreshöjningen var fel och när Hyresgästföreningen vill frysa hyrorna 2021 anser Fredrik Cronqvist är både rimligt och nödvändigt att de höjs. Deras kostnader har ökat också under coronapandemin, till exempel kommunala taxorna för värme och vatten. Han tycker att de och andra fastighetsbolag har tagit, och tar ett stort ansvar för den nya situationen.
– Vi är inte oberörda, tvärtom, och hyresgästerna är våra kunder och drabbas de drabbas vi. Vad vi ser är att corona inte har slagit generellt utan mer individuellt och för den enskilde som drabbas försöker vi hitta lösningar.
Han konstaterar att den bruksvärdering som gjordes i fastigheterna, och som förhandlades med Hyresgästföreningen, gjordes före corona men oavsett tycker han inte att den är fel.
– Syftet var att sätta korrekta hyror, de var för låga tidigare och ojämna inom fastigheterna. Nu har hyrorna rätt nivå, både jämfört med andra fastigheter och inom respektive fastighet, och hyreshöjningarna kommer att trappas in över ett par år.
En sak som bostadsbolaget funderar över är standardhöjande renoveringar som höjer hyrorna.
– Vi tycker oss se att hyresgäster är mindre förändringsbenägna just nu och möjligtvis mindre intresserade att betala en högre hyra. Det är därför naturligt att vi tänker efter en extra gång innan vi genomför hyreshöjande standardförbättringar. Samtidigt ser vi en annan trend som innebär att boendet blir än mer prioriterat, inte minst när vi tillbringar allt mer tid hemma, och därmed blir fler intresserade av standardhöjande åtgärder.
Själva lägenheten som dess storlek, planlösning och hur modern standarden är.
Förmåner som till exempel hiss, tvättstuga och lekplats.
Övriga faktorer som läge, boendemiljö och närhet till kommunikationer.
Källa: Hyresgästföreningen