Annons

Corona ställer in skånska visningar – kan pågå länge

Skåne Att tacka ja eller nej till en hyreslägenhet efter att bara ha sett den på skiss, bild eller film. Det har blivit verklighet för många när flera skånska värdar på grund av coronan helt eller delvis gått över till digitala visningar.
Foto: Skärmdump från visningsfilm/ Newsec

I mars när coronaviruset skulle begränsas frågade Boplats Syd sina anslutna hyresvärdar om det fanns önskemål om digitala visningar. Det vill säga att istället för att sökande som vanligt skulle gå och titta på lägenheten som skulle hyras ut, istället ta del av den på film, bilder eller planritningar

Det visade sig att flera hyresvärdar ville det och Boplats Syd arbetade fram en lösning som presenterades för hyresvärdarna. Cirka 40 skånska privata och kommunala värdar använder sig att Boplats Syd för sin lägenhetsförmedling. Förra året förmedlades drygt 30 lägenheter om dagen.

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Enligt förmedling- och kundtjänstchef Camilla Tilly har vissa hyresvärdar till hundra procent gått över till digitala visningar och andra använder det som komplement. Vissa har visat sökande bilder av lägenheterna, ibland tagna av hyresvärden och ibland av den avflyttande hyresgästen. Likaså gäller filmer. Vissa värdar har enbart visat sökande planritningar över lägenheten.

Sedan i början av april har cirka 15 procent av lägenheterna visats via digitala visningar (film/foto), 35 procent via planritningar och resterande 50 procent via fysiska visningar. Enligt Camilla Tilly är fördelarna med digitala visningar att det skyddar den nuvarande hyresgästen och de sökande som är inbjudna till visningen från att eventuellt bli smittade, men också att sökande som inte bor i den aktuella staden lättare har kunnat få se lägenheter.

Nackdelarna är att sökande inte kan känna av lägenheten på plats, och ofta är det ett mycket viktigt beslut som ska tas.
– Det är alltid svårt att ta ställning till någonting som du inte ser det i verkligheten. Här kan det handla om personer som har stått i vår kö i många år och den kötiden är värdefull, säger Camilla Tilly.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Hon säger att så länge som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att hålla avstånd och hyresvärdarna vill det kommer de att erbjuda digitala visningar.

Det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, är med sina 25 000 lägenheter Boplats Syds största kund. Enligt uthyrningschef Per-Henrik Thurban försöker värden i möjligaste mån ha fysiska visningar men respekterar om den nuvarande hyresgästen, eller den sökande inte vill ha det. Då löser man det med exempelvis bilder eller visningar med Facetime (telefonsamtal med video). Sedan i våras har cirka 15 procent av visningarna varit digitala. Under en vecka har MKB runt 35 lägenheter för uthyrning.

Enligt uthyrningschef Per-Henrik Thurban accepterar de flesta digitala visningar om det behövs, och några få gör det inte. Ordningen kommer att fortsätta tills vidare. Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring smittspridning och folksamlingar kommer att vara avgörande.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Helsingborgshem, som har cirka hundra visningar i månaden, har valt huvudspåret att fortsätta med vanliga visningar.
– Du får en helt annan uppfattning om du är på plats. Många tycker att det är knöligt med ritningar, att de är svåra att tolka eller visualisera. Rumsuppfattning är svårt att få om man inte upplever den i verkligheten, säger uthyrningschef Sofie Lilja.

Annons

Helsingborgshem har och har haft digitala visningar i åtanke som en lösning men inte genomfört det. I stället har de ställt om på andra sätt. Bland annat har de begränsat antalet personer som får komma in i lägenheterna. Personal från Helsingborgshem går alltid in först med handskar för att öppna dörrar och eventuellt röra på saker som behöver flyttas. Visningsbesökarna får inte ta i någonting.

Skulle det vara så att någon avflyttande hyresgäst är orolig och inte vill att någon kommer in i bostaden är de tillmötesgående och kan lösa det med exempelvis bilder eller film, det har enbart hänt i undantagsfall.

Det finns inget i dagsläget som talar för att Helsingborgshem ska ändra sin strategi, men de har märkt att förståelsen för försiktighetsåtgärderna har minskat på senare tid. Till exempel kan det bli diskussion om hur många i en familj som få komma in i visningslägenheterna.
– Fram tills nu har alla varit tillmötesgående, vi har märkt att alla tänker att detta gör vi tillsammans. Nu behöver vi komma tillbaka till det. Coronan är kvar och vi behöver vara uthålliga, säger Sofie Lilja.

Corona i Hyressverige
Läs också Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Därför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.