Corona stänger Hyresgästföreningens lokaler
Lokalen är tom, stolarna upphängda och här har knappt något hänt sedan i mars.
– Jag går ner ibland och spolar i toaletten så den håller igång, säger Ann-Sofie Poulsen som ordförande i den lokala hyresgästföreningen Sallerup i Eslöv.
Det var i mars som Hyresgästföringens nationellt gick ut med direktiven att alla kontor så länge skulle hålla stängt. För Ann-Sofie Poulsen har det inneburit lite semester, som hon säger skämtsamt. För annars har hon ganska full upp med bingo, fikor, grillningar, bomöten och uthyrning av lokalen. Föreningen har expeditionstider varje vecka för hyresgäster med frågor om sina lägenheter och här firas också födelsedagar, det hålls fester, dop, student och andra sammankomster.
Ann-Sofie Poulsen trycker det är trist att allt är satt på paus och informationen kunde ibland ha varit bättre men hon tycker det är rätt.
– Med tanke på de äldre och smittspridningen och alla dödsfall som vi har haft. De flesta inom Hyresgästföreningen är äldre. Jag tycker Hyresgästföreningen har gjort vad de kan för att inte sprida smittan.
Lika öde som i Eslöv är föreningslokalen på Storgatan i Höganäs. Nyligen, strax före coronapandemin, flyttade expeditionen hit för att komma mer centralt och för att folk lättare ska kunna titta in spontant. Öppet vill man ha varje dag.
Ordförande i föreningen här är kritisk till att de inte alls får hålla öppet och han efterlyser mer flexibilitet.
– Jag förstår att vi inte kunde ha öppet när det var som värst, men nu har andra föreningar öppnat upp och man kan gå på restauranger och affärer. De enda som håller stängt nu är Hyresgästföreningen. Här i vår lokal kan vi hålla avstånd, det skulle inte vara några problem, säger Lennart Jönsson.
Han tror att det kan få långtgående konsekvenser.
– Alla sociala kontakter som Hyresgästföreningen står för har försvunnit. Jag tror det handlar om föreningens överlevnad och jag tycker det är att omyndigförklara medlemmarna att säga att de inte kan ta eget ansvar,
Det var i mitten av mars som Folkhälsomyndigheten rekommenderade hemmajobb. Några dagar efteråt tog Hyresgästföreningen på central nivå beslutet att jurister, förhandlare och andra anställda i möjligaste mån skulle jobba hemifrån.
Inga utomstående fick besöka regionkontoret och tio lokala expeditioner i region norra Skåne (med södra Halland) stängdes för besökare. Det beslutades även att alla hyresgästlokaler skulle göra detsamma. I regionen finns ett 50 tal i olika bostadsområden. Det är kvarterslokaler som hyresgäster sköter om och samlas i. Alla hyresgäster i ett område kan låna eller hyra dessa. Föreningens hundratals aktiva skulle heller inte träffas fysiska inomhus.
Det var ett drastiskt beslut i en exceptionell tid. Det har nu gått många månader sedan mars. Fortfarande har inga lokaler öppnats. Även om riktlinjerna för sammankomster är 50 personer bedöms bland annat att lokalerna är få små för att det ska vara möjligt att hålla avstånd. Övriga riktlinjer består.
– Det är tråkigt och frustrerande. För min egen del kan jag säga att vi hade mycket på gång. Vi skulle ställa ut på Bomässan i Helsingborg, vara med på språkcaféer och prata på Campus. Den utåtriktade verksamheten har stått stilla, säger Merete Sundholm, regionordförande och ordförande för föreningen Privaten i Helsingborg.
Även om hon tycker att det är tråkigt och tror att corona kommer att påverka under en lång tid framöver tycker hon att beslutet under rådande omständigheter är rätt.
Enlig chefen för boutveckling Mikael Agerström har hyresgästers boinflytande påverkats. Många möten har fått ställas in. Vissa saker som biodling och odlingsprojekt har fortsatt som vanligt. På några håll har hyresgäster mötts på nya sätt, utomhus och till exempel med jympa på gården. I Höganäs stoppade inte Corona en namninsamling mot en kommunal utdelning. Fysiska möten har ersatts av digitala.
Den stora förändringen har varit att hela organisationen har ställt om till det nationella projektet Goda Grannar. Där fördes volontärer samman med folk i behov av hjälp. Behovet har succesivt minskat men projektet med att prata med medlemmarna via telefon på bred front fortsätter.
Den juridiska verksamheten och förhandlingar pågår som vanligt. Fysiska möten hålls i möjligaste mån digitalt, till exempel hyresförhandlingar och så kallade BIK-möten (boinflytande-kommitée) med hyresvärdar och representanter från Hyresgästföreningen. Fullmäktige, föreningens högst beslutande organ, är uppskjutet. Likaså årsmöten på olika nivåer som inte hann hållas före restriktionerna.
Regionkontoren är stängda för besökare. Mötes- och kvarterslokaler likaså. Medlemsvärvning vid dörr har avbrutits. Trivselaktiviteter inomhus är satta på paus. Verksamheter utomhus som biodling och odling har fortsatt. Viss verksamhet har ställt om, till exempelvis jympa på gården.
Kontakt med medlemmar hålls framför allt via telefon och mejl.