Coronakrisen: 4 500 “goda grannar” redo att hjälpa utsatta
Av allt att döma är hyresgäster en särskilt utsatt grupp i coronakrisen. Siffror från region Stockholm, som hittills har flest fall av covid-19, visar att stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista är hårdast drabbade i kommunen.
Där står hyreshusen tätt och trångboddheten är stor. Genom initiativet “Goda grannar” vill Hyresgästföreningen nu mobilisera hyresgäster i hela Sverige för att hjälpa riskgrupper, som uppmanas hålla sig hemma.
– Jag tänker att hjälpen är lite grann allt möjligt. I första hand med de begränsningar som sker för riskgrupper, att inte kunna röra sig i affären, gå ärenden, hämta paket. Men min förhoppning är också att det kan ge en social samvaro och bryta en ofrivillig isolering. Då är det lite mer fantasin som sätter gränsen för vad det kan innebära, säger förbundschef Jonas Nygren om satsningen.
Anställda och förtroendevalda i organisationen har redan ringt över 25 000 samtal och hittills samlat ihop 4 500 volontärer. Nu pågår jobbet med att koppla ihop dessa med utsatta grupper, framförallt äldre personer över 70 år, som Folkhälsomyndigheten pekat ut som en riskgrupp.
– I regionerna har vi redan börjat koppla ihop människor och jag vet att det skett insatser i Stockholm och Sydost (innefattar bland annat Östergötland, Småland och Blekinge, reds anm.), säger Jonas Nygren.
Påsken närmar sig, och svenskar, särskilt stockholmare, uppmanas att hålla sig hemma i möjligaste mån. Då kan behovet av hjälp och stöd öka. I tidningar har redan olika initiativ för att hjälpa, inte minst via upprop på Facebook, uppmärksammats på flera håll i landet.
Men Jonas Nygren tycker inte att Hyresgästföreningen är sena att agera.
– Nej, snarare tvärtom tycker jag. Vi var väldigt tidigt ute och började i liten skala för två-tre veckor sedan. Det finns en skillnad mellan oss och andra då vi väljer att inte helt basera satsningen på sociala medier utan den mänskliga kontakten där vi ringer runt och fångar upp grupper som många andra, visserligen lovvärda, initiativ kanske missar.
Att be om hjälp eller se sig själv som utsatt kan vara svårt – tror du det blir svårare att hitta behövande än volontärer?
– Nej, jag tror att nu börjar det nog sjunka in för flera, även för en pigg och kry 70-åring, att det gäller att vara försiktig. Jag tror ändå det går att skapa mening utan att man behöver känna sig utsatt.
Är du orolig för hyresgästers situation i coronakrisen?
– Ja, det här är konsekvens av bristen på en bostadspolitik och en politik som omfattar alla samhällsgrupper. Jag tycker det är så talande att det är inga problem för regeringen att lägga förslag som gynnar det ägda boendet i den här situationen, eller för den delen avsätta mångmiljardbelopp för att hjälpa lokalhyresgäster. Men så fort man ska hjälpa hyresgäster, då blir det väldigt krångligt och väldigt svårt. Det blir tydligt att det finns ett klassperspektiv och ett segregationsperspektiv på den här frågan. Det är inte jättelätt om du kör en buss att isolera dig i hemmet. Det är inte så konstigt att det finns vissa grupper som är mer utsatta än andra eller har fått högre risk för smitta.
– Jag skulle säga att hyresgäster i högre omfattning än andra drabbas hårt av coronakrisen. Många har också lite osäkra anställningar, de kanske är de första som blir varslade. Så det är klart att det finns en inbyggd orättvisa och att jag är orolig för hyresgäster.