Annons

Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Höganäs För att få budgeten att gå ihop vill politikerna i Höganäs plocka miljoner från den kommunala hyresvärden. Coronakrisen anges som skäl. Hyresgästföreningen startar namninsamling i protest.
Foto: Petra Martinsson/Höganäs kommun
Kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) menar att det är ett exceptionellt år och alla kommunala instanser måste hjälpa till. Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén tycker inte att hyresgästerna ska betala mer är andra invånare.

För Hyresgästföreningen är utdelningen att likställa med att dubbelbeskatta hyresgästerna. De betalar skatt som alla andra och nu ska deras hyresinbetalningar också vara med och bekosta kommunens olika verksamheter, något som alla borde betala lika mycket av.

– Istället för att utveckla bolaget försvinner nu också pengar därifrån. Vill bolaget hålla samma nivå på underhåll och investeringar måste det låna pengar. Det blir ökade kostnader i form av räntor, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåÖver hundra miljoner lämnar skånska hyresvärdar

Enligt förslaget från kommunstyrelsens arbetsutskott ska det kommunala bostadsbolaget Höganäshem lämna ifrån sig en årlig utdelning på två miljoner kronor, och ”tillfälligt för 2021” ytterligare två miljoner kronor. Det motiveras med hur coronapandemin har påverkat kommunens ekonomi och för att möta ökade behov inom socialnämnden, utbildningsnämnden samt samhällsbyggnadsförvaltningens verksamheter.

Kommunstyrelsen ordförande Peter Schölander (M) håller inte med om att hyresgästerna dubbelbeskattas.
– Inte ett dugg, säger han.

Annons

Enligt hans synvinkel äger alla invånarna Höganäshem. Under åren har kommunen många gånger gått i borgen för bolaget och även gett bidrag till byggande. Därmed har alla invånare varit med och stått för risker och varit med att betalat satsningar.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Aldrig tidigare har kommunen krävt någon större utdelning.
– Vi vill se Höganäshem växa och frodas och har klarat oss utan det, men detta är ett exceptionellt år. Vi är en turistberoende kommun och på grund av corona är prognosen att vi i år tappar 50 miljoner kronor bara i skatteintäkter, säger Peter Schölander.

I augusti ska förslaget upp i kommunstyrelsen och i september behandlas det i kommunfullmäktige. Hyresgästföreningen har startat en namninsamling för att stoppa utdelningen. Den är tänkt att lämnas över innan ett definitivt beslut ska tas.

– Det ultimata vore om de drog tillbaka förslaget, om inte annat är det en markering. Politikerna ska veta att vi är emot att pengar delas ut från bolaget och att vi är besvärliga, säger Lennart Jönsson, ordförande i Hyresgästföreningen Höganäs.

Annons
Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Höganäshem äger cirka 1 400 lägenheter.

Under 2019 beslutade flera skånska kommuner om att föra över pengar från de kommunala bostadsbolagen till kommunkassan. Det handlade om över hundra miljoner kronor. På flera håll skapade det debatt. 

Fakta: Så kan vinster plockas ut från allmännyttan
2011 infördes en ny lag för kommunala bostadsbolag som reglerar vinstuttag. Ägarna, det vill säga kommunerna, kan ta ut hela vinsten om:

1. Den går till ”kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning”.
2. Den går till ”bostadsbehov för personer för vilka kommunen har särskilt ansvar”. Lagstiftaren har medvetet inte gett detaljer om eventuella insatser med motiveringen att det vet kommunerna bäst själva.

* Från en fastighetsförsäljning kan hälften av reavinsten tas ut utan motivering. (Kräver fullmäktigebeslut).

Källa: Lag om allmännyttiga kommunala bostadsbolag, Hyresgästföreningen.

Corona i Hyressverige
Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.