Cykelstölderna ökar – här är hyresområdena där det stjäls mest

Nyheter Cykelstölderna ökar. Hem & Hyra har kartlagt de senaste fem årens nära 350 000 anmälda cykelstölder. Kolla om du bor i ett av områdena där du riskerar bli av med cykeln.
Foto: Getty Images / Privat / Montage / Grafik: András Frimmel

Under 2020 anmäldes 76 846 cyklar stulna, visar siffror från polisen som Hem & Hyra tagit del av. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år, vilket delvis förklaras av att elcyklar nu på ett tydligare sätt ingår i statistiken. Men de senaste fem åren har antalet anmälda cykelstölder ökat och kommunen där det anmäls flest cykelstölder per invånare är Örebro.

– Vi har inte gjort någon djupare analys varför det ser ut så, det är något vi ska titta närmare på, men jag vet att det är vanligt i universitetsstäder. Men vi jobbar just nu med kommunen och Länsförsäkringar just mot cykelstölder, säger Therese Beme, kommunpolis i Örebro.

Läs ocksåSå skyddar du din cykel från att bli stulen

Även under hösten genomfördes en satsning med extra bevakning på vissa adresser i Örebro och under våren har polisen alltså en kampanj för att förebygga cykelstölder.

Hem & Hyra har begärt ut polisens data om anmälda cykelstölder de senaste fem åren. Totalt handlar det om när 350 000 cykelstölder och siffrorna visar att Örebro är den kommun som toppar listan när anmälningarna slås ut per invånare.

Vi har även granskat på vilka adresser stölderna anmäls och kan nu peka ut de områden i landet som är mest utsatta. I just Örebro är det de centrala delarna av staden som är mest utsatta, runt Stortorget (930 stycken) och nära Örebro centralstation. Men även Ladugårdsängen och området runt Örebro universitet har många anmälningar.

Läs också100 tätorter där cykeltjuvar härjar – här stjäls det mest

När vi tagit fram de platser där det anmälts flest cykelstölder har vi utgått från Statistika centralbyråns så kallade Deso-områden (demografiska statistikområden). Det är en indelning i 5 984 områden som är jämförbara i invånarantal, mellan 700 och 2 700 invånare ryms i varje Deso-område.

För dessa områden kan vi även se hur stor andel hyresrätter som finns och därför avgöra vilka hyresområden som är mest utsatta för cykelstölder. Till exempel visar datan att 48 procent av alla cykelstölder har skett i hyrestäta områden. Samtidigt utgör dessa områden bara 27 procent av det totala antalet områden. Det innebär att hyrestäta områden är något överrepresenterade när det handlar om cykelstölder.

Läs ocksåMathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse

I vår avgränsningen säger vi att 50 procent av bostäderna i området ska vara hyresrätter för att det ska räknas som hyrestätt och utifrån de definitionen får vi en topplista som ser ut såhär:

Stockholm city. Att detta område toppar listan är kanske inte särskilt förvånande, det ligger mitt i centrala Stockholm och är till ytan ganska stort. Det innefattar Stockholm central, Kungsträdgården, Hötorget, Sergels torg och andelen hyresrätter är 57 procent. De senaste fem åren har 1 401 cykelstölder anmälts här.


Stortorget i Örebro. Runt Stortorget i Örebro finns ett deso-område som sträcker sig från Svartån i norr till Rudbecksgatan i söder. Precis som i övriga Örebro är andelen hyresrätter högt, 95 procent, och antalet anmälda cykelstölder de senaste fem åren är 930.


Centrala Lund. Öster om Lund centralstation ligger nästa deso-område på listan, som innefattar exempelvis Bantorget och Löwegrenska trädgården. Det består av 62 procent hyresrätter och antalet anmälda cykelstölder för de fem åren vi granskat är 754.


Malmö C. Vi befinner oss nu vid Malmö C och ett till ytan väldigt stort deso-område som innefattar nästan hela hamnen, men merparten av cykelstölderna här centreras kring just Malmö C och Stortorget. Andelen hyresrätter här är 60 procent och antalet anmälda cykelstölder: 675.


Flensburg/Allmänna sjukhuset. Precis söder om Triangeln i Malmö finns ett deso-område som också tycks vara populärt bland cykeltjuvar. Andelen hyresrätter är 79 procent och antalet anmälda cykelstölder de senaste fem åren är 660.


Centrala Umeå. Nu har vi tagit oss till Umeå central och deso-området söder om denna som utgör stadskärnan. Andelen hyresrätter här är 64 procent och 649 cyklar anmäldes stulna under perioden 2016–2020.


Centrum i Uppsala. Området precis vid Uppsala centralstation har inte tillräckligt med hyresrätter för att hamna på listan, det gör däremot det deso-område som ligger precis intill och där andelen hyresrätter är 70 procent. Här har 648 cykelstölder anmälts de senaste fem åren.


Järnvägsparken i Linköping. Precis söder om Linköping C sträcker sig ett deso-område med hela 86 procent hyresrätter. Under de senaste fem åren har 605 cykelstölder anmälts här.


Centrala Halmstad. I västkustens pärla, Halmstad, är andelen hyresrätter hela 97 procent i centrum, det vill säga det deso-område som rör sig från Norre Kattspark, på väster sida om Nissan ner till och med Stora torg. Antalet anmälda cykelstölder här de senaste fem åren är 572.


Centrala Växjö. Norr om Växjö C ligger ett deso-område med 67 procent hyresrätter där 563 cykelstölder anmäldes de senaste fem åren.

Har du rätt till ett cykelförråd? Hyresgästföreningens förbundsjurist har svaret.

Läs också Olofs cykel stals ur förrådet Så vanliga är cykelstölder där du bor – hela Hallandslistan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.