D.Carnegie sätter egna hyror vid upprustning
Det börsnoterade bostadsbolaget D.Carnegies affärside är att köpa miljonprogramsfastigheter, renovera dem, sänka kostnader och höja hyran för renoverade lägenheter. Men enligt bolagets vd Ulf Nilsson, satsar de lika mycket på invändig som utvändig upprustning, cirka en miljard totalt förra året.
– Men vi renoverar bara tomma lägenheter och de flesta av våra nyrenoverade lägenheter hyrs ut till våra hyresgäster som bor i orenoverade lägenheter, säger han.
I Stockholm håller bolaget på att färdigställa renoveringen av fasader, balkonger och tak på 14 höghus i Ronna, går allt vägen påbörjas renoveringen av bolagets fastigheter Visättra i Huddinge och Husby i sommar, därefter ska även Rinkeby, Haninge och Märsta få en ansiktslyftning.
Men någon hyreshöjning har fasadrenoveringen hittills inte inneburit för hyresgästerna, även om Ulf Nilsson gärna skulle se det i förlängningen.
– Vi tycker att det höjer bruksvärdet men Hyresgästföreningen har inte varit så pigga på det. Sedan tjänar vi en del när vi tilläggsisolerar och minskar värmekostnaderna, säger han.
Ett trätoämne mellan Hyresgästföreningen Region Stockholm och D.Carnegie har varit hyreshöjningarna i samband med renovering av lägenheter. Hyresgästföreningen region Stockholm har sagt nej till bolagets krav. Följden är att D.Carnegie har satt egna hyror som ligger på en normhyra på 1 450 kronor för en trea på 77 kvadratmeter, vilket ger en månadshyra på 9 300 kronor.
– Med Hyresgästföreningen i Eskilstuna är vi överens om de här nivåerna, men i Stockholm säger man nej. Vi har renoverat 1 900 lägenheter och av dessa har 200- 300 en förhandlad hyra, säger han.
Men Ulf Nilsson berättar att bolaget överväger att gå till Hyresnämnden för att pröva hyran och få ett bruksvärde för de renoverade lägenheterna.
– Jag tror att vi kommer att få igenom en normhyra på 1 450 kronor eftersom vi har hög standard i lägenheterna med bland annat tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare, säger han.
Varför vill ni pröva hyran?
– Om vi får en nivå som är prövad skulle vi känna oss tryggare, nu kan ju någon gå till nämnden och kräva en nedsättning och även om vi inte tror det skulle bli så är det en osäkerhet. De lägenheter som inte är förhandlade ingår inte heller i de årliga hyresförhandlingarna, vilket gör att inte hyran höjs automatiskt för dessa och det vill vi, säger han.
Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att om de väljer att gå till nämnden får Hyresgästföreningen hitta bra jämförelselägenheter som inte ligger på 1 450.
– Jag har svårt att se att de skulle lyckas med att få de nivåerna i hyresnämnden utan ser det mer som ett förhandlingsutspel från deras sida, säger han.