Annons

Dagarna räknade för Bostad Nord Sollefteå

Sollefteå ​Efter år av misskötsel och förfall av husen i området Tjärnen i Sollefteå är en konkurs och tvångsförvaltning snart ett faktum. Bostad Nord Sollefteå är skyldiga Danske Bank närmare 40 miljoner och kommunen har nu begärt ett vite på 50 000 kronor. Den 17:e mars kan bli domedagen för bostadsbolaget.

Under de senaste två åren har Sollefteå kommuns samhällsbyggnadskontor tagit emot en mängd klagomål om brister i bostadsområdet Tjärnen. Främst är det anmälningar om fukt och mögelskador, men även om ostädade soprum och trasiga glödlampor i trappuppgångar.

Ann-Charlotte Kempe har bott på Storgatan i kvarteret Tjärnen sedan 1973.

Läs ocksåÖkänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

– Vi har haft bra värdar tills Bostad Nord tog över för några år sedan, säger hon.

Hon bor högst upp i huset. För ett par år sedan började det droppa från taket. Idag är det tydliga bruna fläckar och sprickor i taket. Tapeten i hallen är delvis förstörd.

– Jag lägger ut trasor och hinkar och försöker samla upp det värsta, men droppandet hörs ändå tydligt och det är svårt att sova på nätterna, säger Kempe.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

– Än har det inte rasat något, men det är precis så taket håller ihop.

Enligt henne finns det grannar som har det ännu värre och många känner sig sjuka av bostaden. Ständig snuva och huvudvärk.

Annons

– De som flyttat har berättat att de kände sig mycket friskare på en gång, berättar Ann-Charlotte Kempe.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Senast 1 april förra året krävde kommunen att fastighetsägaren Bostad Nord Sollefteå skulle utföra mätningar eller åtgärda problemen med fuktskadorna. Miljöavdelningen ville också ha en redovisning över vad som gjorts åt de vattenskadade lägenheterna.

– Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det här. Det är inte meningen att hyresgästerna ska behöva sätta upp paraplyer i lägenheten för att inte bli blöta, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Curt-Göran Forsgren.

Men ingenting händer och ägaren till fastigheterna, Thomas Olsgården, går inte att få tag på.

Nämnden har nu beslutat att begära ett vite på 50 000 kronor hos Miljödomstolen i Östersund.

– Det är mest en symbolhandling. Några pengar lär vi inte se något av, säger Curt-Göran Forsgren.

Annons

Danske Bank tycks inte heller räkna med att bostadsbolaget kommer att betala av på lånet på 40 miljoner kronor. De anser att Bostad Nord Sollefteå är på obestånd och lämnade för en månad sedan in en ansökan om konkurs.

Om två veckor, den 17:e mars, väntas besked om bolaget försätts i konkurs. I så fall kommer en tvångsförvaltare att utses.

Blir det aktuellt vill fastighetsägaren och förvaltaren Stig Svedberg på Tvättbjörnen Förvaltning AB i Sundsvall anmäla sitt intresse för uppdraget.

– Jag förstår faktiskt inte varför kommunen inte frågat oss tidigare. Vi sköter ju fastigheterna i Härnösand efter Bostad Nords konkurs där, säger Svedberg.

– Det här borde ha skett för länge sen, anser han.

Fakta: Bostad Nord

Ägaren Thomas Olsgården har varit inblandad i 47 bolagsengagemang, varav tio slutat i konkurs, fyra i likvidation och en företagsrekonstruktion.

I Västernorrland har verksamheten kantats av undermåligt underhåll, vitesförelägganden, tvångsförvaltning och konkurser.

Bostad Nord Sollefteå är det sista engagemanget Thomas Olsgården har kvar i Västernorrland.  

I april 2010 försattes hans bolag Wallholmen i Sundsvall i konkurs. Tre månader senare Bostad Nord i Härnösand.
I Sollefteå äger han fastigheterna i kvarteret Tjärnen, gamla tidningshuset och ett hus i Bolagsbacken.

Läs också Kan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltning Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.