Annons

Reportage: Dagen då Tina blev vräkt – ”Hänt så mycket dåligt”

Nyheter Tina har hållit sig undan på sistone. Elen är avstängd, hyran inte betald på länge. Hon har packat ihop sina sista saker. En måndag i september samlas en stor klunga utanför hennes hus.
Foto: Kristina Sahlén
Allt Tina har kvar har hon fraktat till sin före detta sambo på andra sidan stan. Efter vräkningen är hon hemlös.

Klockan är 9.20 och tio personer är på plats utanför ett gult trevåningshus i Vällingby.

Där är två från Kronofogden, tre från socialtjänsten, två från hyresvärden och dessutom tre bastanta män från polisen. Inte för att hyresgästen är farlig, men hon kan ha kompisar i lägenheten och det har tidigare varit bråkigt där. Kronofogden har beställt biträde från polisen för säkerhets skull.

Läs ocksåNär vräkningshot slutar med döden: Hem & Hyra granskar Annicas sista dygn

Man vet aldrig vad som kan hända när en människa ska vräkas från sitt hem.

Ann Sundberg och Peter Geidemark är vana vid den osäkra situationen. De är kronoinspektörer på Kronofogden i Sundbyberg och har ofta flera inbokade avhysningar i veckan. Ibland går det lugnt till, men ibland är det oroligt och aggressivt. Ibland står lägenheten tom när de kommer, andra gånger vägrar hyresgästen att gå och måste föras ut handgripligen. 

Flera gånger har de hittat hyresgästen död. För Ann Sundbergs del har det hänt tre gånger på ett år, varav en kanske var naturligt dödsfall och en troligen var ett mord. Den tredje gången var det en man som själv tog sitt liv.

Läs ocksåProfessor: Det behövs lagändringar för att minska vräkningarna

– Jag hade pratat med honom samma förmiddag och han sade att han skulle lämna lägenheten innan vi kom. Vi gick in med nyckel och det verkade tomt men vi måste ju kolla alla rum så jag försökte öppna en dörr som var stängd. Det var trögt, så jag fick ta i och då ramlade han ner. Han hade kilat fast snaran mellan dörren och dörrkarmen.

Trots upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda. Sedan dess kollar Ann Sundberg alltid runt dörrkarmen innan hon öppnar en stängd dörr.

Läs mer om risken för självmord i samband med vräkningar här.

Läs ocksåParet släppte inte in hantverkare – kastas ut från femma på SöderTvådelad bild med lägenhetsdörr i trapphus och en lägenhetsvägg där hantverkares händer skrapar bort färg med verktyg.

Denna måndag i mitten av september verkar bli oväntat lugn. 

Planen var att Kronofogden skulle ringa på hos fyra hushåll i Vällingby, men tre av vräkningarna sköts upp i sista stund sedan hyresvärden hade gett anstånd. 

Tio personer har samlats för att vräka Tina. Kronoinspektörerna Ann Sundberg och Peter Geidemark kan klara av flera vräkningar på en dag.

Det är inte ovanligt att planerade vräkningar ställs in. I fjol beslutade Kronofogden att det fanns laglig grund för vräkning i nästan 7 000 fall och ytterligare beslut fattades av tingsrätter och hyresnämnder, men i slutändan vräktes mindre än en tredjedel: drygt 2 500 hushåll i fjol.

Vissa av vräkningarna kan ha stoppats för att hyresgästen har betalat sin skuld, pratat med hyresvärden och fått en ny chans. I andra fall har socialtjänsten hittat en uppgörelse med värden, kanske ett kontrakt som förlängs en månad i taget så länge hyresgästen sköter sig. Det är också vanligt att hyresgästen inser det hopplösa, flyttar självmant och lämnar tillbaka nyckeln för att på så sätt slippa en avhysningsanmärkning. En sådan prick i registren kan annars stoppa alla chanser att få ett förstahandskontrakt för lång tid framöver.

– Det allra bästa för alla är när vräkningen inte blir av. Men vi från Kronofogden kan inte ställa in. Vi måste verkställa vräkningen om hyresvärden vill det och har rätt till det. Det är socialen och ibland psykvården som verkligen kan hjälpa personerna. Tyvärr bollas de ibland mellan olika ställen utan att få hjälp, säger Peter Geidemark.

Struntade i hyran

Tina har inte försökt komma undan vräkningen. Hon är 34 år och har en svår tid bakom sig med missbruk och andra problem, som trappades upp förra vintern. Hon slutade söka jobb, fick därför inget försörjningsstöd och struntade i att betala hyran. När vräkningshotet kom brydde hon sig varken om att försöka betala hyresskulden eller få avhysningen prövad i domstol. 

I stället har hon undan för undan packat ner kläder och minnen och åkt med kassar till sitt ex på andra sidan stan. Mycket har hon slängt, men de stora möblerna står kvar i lägenheten. Hon har inte bott där på sistone. Ville inte vara där och dessutom fungerar ingenting eftersom elen är avstängd.

Annons

Nu kommer hon till adressen tillsammans med sin tidigare sambo på utsatt tid, klockan 9.30. Tina blir chockad över den stora samlingen människor som väntar på gården. Hon ska ju bara hämta de sista kassarna från förrådet och lämna tillbaka nycklarna.

Polisen kan hjälpa till vid vräkningar där Kronofogden misstänker att det kan bli oroligt eller man kan behöva hjälp att föra ut en person som vägrar lämna sin bostad.

Allt är över på några minuter. Då har Tina skrivit under på att det som är kvar i tvåan är skräp och kan slängas. Sedan kånkar de iväg med kassarna därifrån.

En låssmed skulle ha varit med för att kunna borra upp dörren vid behov. Nu har han inte dykt upp, men behövs inte heller eftersom Ann Sundberg har fått nycklarna och dörren dessutom är olåst. De tre poliserna går in i lägenheten och ser sig om, de konstaterar att ingen är där och lämnar platsen. Fastighetsskötaren börjar direkt byta ut låskolven mot en ny. 

Lägenheten är mörk och sliten och luktar unket. Vardagsrumsväggarna är målade i mörkaste blått och parkettgolvet fullt av repor. En stor svart soffa står kvar framför en rejäl platt-tv. I sovrummet finns två fläckiga resårmadrasser.

Många gånger måste en låssmed vara med för att öppna dörren. Nu har Tina lämnat tillbaka nycklarna och det går snabbt att byta låskolven.

Det uppstår en diskussion mellan hyresvärdens representant och kronoinspektörerna. Vem ska tömma lägenheten? Kronofogden har ansvar för att ta dit flyttfirma och magasinera eller slänga bohaget, men fakturan för tömningen skickas till hyresvärden. Den kan i sin tur kräva att den vräkta hyresgästen betalar, men där finns sällan några pengar att hämta. 

– Det är snabbare och billigare för er om vi lämnar tillbaka lägenheten nu direkt och ni tar över. Annars kan det ta en månad innan vi har fått hit någon, det kommer att kosta mer och det är ändå ni som får betala, säger Ann Sundberg.

Hyresvärdens representant ser sig om, muttrar att det är mycket att göra och att han inte gillar tonen, men efter ett samtal med förvaltaren får det bli så. Kronoinspektörernas uppdrag är därmed slutfört.

Fastighetsskötaren tar bort Tinas namn från brevinkastet och från namntavlan i trapphuset. 

 

När vräkningen är genomförd och låset utbytt återstår att ta bort den tidigare hyresgästens namn från dörr och namnskylt.

Det har gått på knappt en timme. Tjänstemännen från socialen har åkt iväg, men kommer att hålla kontakt med Tina. De vet att hon kan bo hos sitt ex i två nätter, sedan kanske det kan bli plats på ett hotellhem för henne. Stockholms stad har en Tak över huvudet-garanti för alla som är folkbokförda i staden och behöver akut hjälp.

Ann Sundberg och Peter Geidemark lovordar socialtjänsten i Hässelby-Vällingbys stadsdel. De är i stort sett alltid med vid vräkningar och är aktiva med att söka lösningar. Så fungerar det verkligen inte överallt.

– Det är väldigt olika. En del är inte ens med när barn är inblandade eller man vet att personen mår väldigt dåligt, säger Ann Sundberg.

Annons

Mot hemlöshet

Det är vanligt att de som blir vräkta säger att inte har någonstans att ta vägen och kronoinspektörerna har oftast inte en aning om vad som hände efteråt – om de fick bo hos anhöriga, fick hjälp eller hamnade på en parkbänk. 

– En gång var vi tidiga till en avhysning och såg en man lämna huset med ryggsäck på ryggen. Inne i lägenheten hade han lämnat ett brev om hur vi skulle ta hand om hunden. Jag har undrat vart han tog vägen, säger Peter Geidemark.

Ett lätt höstregn börjar strila över gården i Vällingby och kronoinspektörerna går mot bilen för att köra iväg till nästa förrättning – en avhysning från en garageplats.

Mycket har hon slängt. Möblerna lämnade hon kvar i gamla lägenheten. Det Tina vill behålla ryms i några kassar och en stor resväska.

Under tiden har Tina och hennes ex tagit tunnelbanan in mot stan och söderut och sedan buss till den adress där de tidigare bodde tillsammans. De kånkar på alla kassarna mot porten. Tina har ingenting emot att berätta om varför hon blev vräkt. 

– Det har varit mycket bråk i lägenheten. Jag har inte kunnat säga nej när vänner har kommit dit och grannar har blivit störda, säger hon och medger att både vännerna och hon har problem med missbruk.

När hon gav upp och struntade i att betala hyran var det lätt för hyresvärden att få igenom ett vräkningsbeslut. Störningar kan visserligen också vara grund för uppsägning, men då krävs tydliga och starka bevis och i domstol är utgången inte given. Därför kan det vara bingo för hyresvärden om en störande hyresgäst börjar komma efter med hyran. Det är en snabb och säker väg till avhysning.

Chans till nystart

Tina har fått flera chanser, men nu är det över. När hon ska lyfta in sin tunga resväska i porten ser hon en man som ligger i källartrappan. Tina frågar om han är okej, om hon kan hjälpa honom. Han mumlar att han bara vill ligga där.

Det finns så många hemlösa, säger Tina. Nu har hon själv hamnat där.

Helt oväntat börjar hon le.

– Jag trodde jag skulle bli ledsen när jag lämnade lägenheten, men det känns bara skönt. Det har hänt så mycket dåligt där och jag har gått igenom så mycket. Nu kan jag få en nystart.

Hon har stort förtroende för och har fått mycket hjälp från socialtjänsten i Vällingby. Dagen efter ska hon börja gå i terapi. Det kommer att bli jobbigt, men det blir bra, säger hon och hon ser fram emot att få flytta till ett hotellhem.

– Då kan jag stänga dörren om mig för första gången på länge och ingen kan komma dit. Det blir inte så mycket stress. Jag tror att det här var det bästa som kunde hända mig. Jag lär mig min läxa nu och det kommer bli bra.

Fotnot: Tina heter egentligen något annat.

Fakta: Gör allt för att undvika vräkning
  • Betala i tid. Sena hyresinbetalningar eller hyresskulder ligger bakom nio av tio vräkningar. Det behöver inte handla om stora belopp för att hyresvärden ska få rätt att vräka dig.
  • Kan du inte betala i tid? Kontakta hyresvärden, socialtjänsten eller kommunens budget- och skuldrådgivare så fort som möjligt för att försöka hitta en lösning.
  • Har du fått ett betalningsföreläggande med hot om vräkning? Du kan fortfarande ha tid på dig att betala eller försöka få en uppgörelse med hyresvärden. Sista datum står i brevet från Kronofogden.
  • Tycker du att uppsägningen är oriktig? Bestrid kravet i ett brev som du skickar till Kronofogden före sista betalningsdatum. Kontakta Hyresgästföreningen om du är medlem.
  • Har du fått ett utslag som innebär att hyresvärden har rätt att begära en avhysning? Du kan fortfarande försöka få hyresvärden att ändra sig. Många planerade vräkningar dras tillbaka.
  • Är hoppet ute? Det bästa är att flytta självmant, tömma lägenheten och lämna tillbaka nycklarna. Då slipper du få en avhysningsanmärkning och du slipper betala kostnader för flytt, städning och magasinering av ditt bohag. Det kostar ofta runt 20 000 kronor – kanske betydligt mer än din hyresskuld.

Källa: Kronofogden.

Läs också Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.