Dagisplatsen var ett svepskäl – hyresvärden synade bluffen
Småbarnsfamiljen hade fått ett förstahandskontrakt på en rymlig fyra hos en av Göteborgs kommunala hyresvärdar. Till en början dröjde de med att flytta in, eftersom lägenheten ska ha haft fuktproblem.
Under tiden bodde de kvar hos en släkting i dennes villa i Partille, där de också var folkbokförda och där barnen gick i förskola. Efter en tid gick flyttlasset till lägenheten i Göteborg.
I alla fall var det vad familjen sa. Samtidigt fortsatte de att vara skrivna på sin gamla adress i Partille. Hyresvärden fattade misstankar, och lät Störningsjouren utreda ärendet.
I samband med det ändrade pappan sin folkbokföring, och skrev sig på lägenheten i Göteborg. Enligt de båda föräldrarna hade de medvetet valt att behålla sin gamla folkbokföring när de flyttade, eftersom de inte ville att barnen skulle behöva byta förskola.
Säger sig dela med annan familj
Men värden tror inte på att familjen verkligen bor i lägenheten. Bland annat eftersom det även bor en annan familj på fyra personer där.
Föräldrarna som har kontraktet säger att de båda familjerna bor där tillsammans. De har varsitt sovrum, och familjernas söner delar på det tredje.
Men bolaget valde att säga upp avtalet, trots föräldrarnas protester, och tog fallet till hyresnämnden.
Vid sammanträdet vittnade mamman i den andra familjen för att stärka föräldrarnas berättelse. Men hyresnämndens ledamöter blev misstänksamma när de vuxna hade svårigheter att räkna upp namnen på varandras barn – det borde vara enkelt om de verkligen bodde ihop, resonerar nämnden.
Därför får den kommunala värden rätt att ta tillbaka lägenheten. Bolaget har gått med på att ge familjen uppskov, och de skulle egentligen ha flyttat ut i slutet av mars.
Men än är saken inte avgjord. Beslutet har överklagats till Svea hovrätt, och familjen behåller kontraktet tills vidare.
Uppdatering: Parterna förlikades senare i hovrätten. Småbarnsfamiljen gick med på att flytta ut, men fick i gengäld uppskov fram till sommaren.