Annons

Dagmars hiss blev underkänd – har stannat flera gånger

Varberg Liksom många av sina grannar har Varbergsbon Dagmar Andersson fastnat i hissen. Numera avråder hon barn från att åka själva i den. Hem & Hyra har granskat underkända hissar, och funnit värdar som struntar i körförbuden.
Foto: Anna Hultberg
"Hissen är viktig för oss äldre", säger Dagmar Andersson. När hon flyttade in i huset för 15 år sedan var förekomsten av hiss avgörande. Men det gäller att hantera den på rätt sätt för att undvika att den stannar. Nu avråder hon barn från att åka själva i den.

Hissen i Dagmar Anderssons hus på Granvägen i Varberg har 33 år på nacken. I augusti förra året fick den körförbud efter att ha blivit underkänd vid besiktning.

Då upptäcktes bland annat att fotocellerna i hisskorgen inte fungerade som de skulle. Felet åtgärdades, och tre veckor senare slog besiktningsfirman fast att hissen var säker att åka i igen.

Läs ocksåUnderkända hissar körs trots förbud: "Folk kan skadas och till och med dö"

Det är just det du ska kunna lita på – att hissen i ditt hus är trygg. Samtidigt underkänns flera hissar om dagen i Storgöteborg, visar Hem & Hyras granskning.

Hem & Hyra har granskat underkända hissar i regionens fem folkrikaste kommuner: Göteborg, Kungsbacka, Mölndal, Varberg och Kungälv.

Gemensamt för dessa hissar är att de alla har brister som är av ”omedelbar betydelse för säkerhet och hälsa”. Det innebär att ingen får åka i dem förrän felen är fixade, hissen har godkänts i en ny besiktning och kommunen har fått kvitto på det.

Men Hem & Hyra kan visa att ett flertal fastighetsägare struntar i körförbudet.

Läs ocksåMehdi och hans dotter satt fast i hissen i 45 minuter – "kan hända igen"

Som i flerfamiljshuset i Kungsbacka, där hissen godkändes först fyra månader efter att besiktningsinspektören hittat allvarliga brister.

Annons

Eller på en adress i Varberg, där fastighetsägaren kunde visa upp ett godkänt besiktningsprotokoll först efter nio månader.

Dagmar Andersson vet hur det känns att fastna i hissen hemma på Granvägen. En gång hände det när det då åttaåriga barnbarnet i ett obevakat ögonblick råkade komma lite för nära dörren när hissen var på väg upp. Hissen stannade omedelbart.

Läs ocksåRisken för att fastna i hissen med död mobil skrämmer Therese

– Även om jag själv blev stressad var det inget jag visade utan jag pratade och skojade och så tryckte vi på nödknappen, säger Dagmar Andersson.

Att de kunde prata med en hissoperatör när de satt fast var enligt Dagmar Andersson en stor trygghet. Hon minns inte hur länge de fick vänta men efter något som kändes som 30 minuter var de ute i friheten igen.

– För mig var det ingen stor grej. Jag åker hiss varje dag och har fastnat även efter det. Men mitt barnbarn har inte åkt hiss sedan dess, säger Dagmar Andersson och berättar att hissincidenten inträffade för åtta år sedan.

Annons

Dagmar Andersson är inte ensam om att ha suttit fast i hyreshusets hiss. Flera hyresgäster som Hem & Hyra pratar med vittnar om att de har fått stanna ofrivilligt länge i det lilla utrymmet.

Hyresvärden Varbergs Bostad uppger att de mellan juni 2019 och juni 2020 fått in fyra felanmälningar gällande hissen. Felen har bland annat gällt ”folk fast i hissen”. Dock ska inga personer ha varit kvar i hissen när hissentreprenören kommit till platsen.

Att byta ut hissen på Granvägen finns det inga planer på i nuläget. Istället följer bolaget sin underhållsplan och byter ut delar som är trasiga eller som inte lever upp till kraven.

Fakta: Regler för din hiss
  • Hissen i ditt hus ska normalt genomgå besiktning varje år.
  • Det är hyresvärdens ansvar.
  • Är hissen inte godkänd får den inte användas.
Läs också Träd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella" Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.