Dags att välja elavtal? Tänk på det här så undviker du fällorna
Vintern har varit sträng för alla som har rörligt el-avtal. Värst för dem som betalar eluppvärmning själva, men även för hyresgäster som bara betalar för hushållsel. Elräkningarna har blivit flerdubbelt dyrare, särskilt i södra Sverige.
Det kan vara klokt att kolla upp sitt elavtal så att man inte betalar onödigt mycket. Men elmarknaden är snårig, det finns över 150 elhandelsbolag att välja mellan och 3 500 olika avtal med finstilta villkor, så hur gör man?
Här följer en kort checklista. Men det kan vara bra att förstå bakgrunden. Läs nedan, eller klicka på den punkt du är intresserad av.
-
- Kolla om du kan avsluta ditt nuvarande elavtal utan att betala avgifter för det.
- Säg nej till telefonförsäljare så att du själv kan jämföra alternativ och välja.
- Tänk efter om du vill ha rörligt eller fast pris och hur länge du i så fall vill binda priset.
- Bind inte när priserna är som högst
- Gå till en jämförelsesajt på webben, få en lista på möjliga avtal och välj.
- Kolla om det aktuella elbolaget är med på varningslistor eller anmäls ofta.
- Läs igenom villkoren! Notera när ett bundet avtal löper ut och när du kan välja nytt.
- Säg själv upp ditt gamla avtal även om det nya elbolaget åtar sig att ordna bytet.
Välj rätt tidpunkt för att byta elbolag
Allra först är det viktigt att kolla med sitt elbolag om man har bindningstid kvar på det nuvarande avtalet. Försöker man bryta det i förväg kan man bli tvungen att betala en brytavgift. Kolla också om vilken uppsägningstid som gäller. Man kan behöva säga upp sitt elavtal långt i förväg.
Om du är på väg att flytta är det också viktigt att kolla vad som gäller. Har du ett bundet avtal så kan det vara bra att ringa elbolaget och se om det går att flytta med avtalet till det nya stället.
Säg nej till telefonförsäljare
Det kanske viktigaste rådet är att välja själv. Trevliga telefonförsäljare kan komma med bra erbjudanden, men de kan också kollra bort även den mest skeptiska konsument. Hem & Hyra har till exempel berättat om Gunnila Rooth, 82, som är säker på att hon aldrig tackade ja till Stockholms elbolag. Ändå fick hon en saftig räkning därifrån och hot om att skickas till Kronofogden.
Konsumenternas energimarknadsbyrå är en fristående organisation som drivs av flera myndigheter och branschorganisationer för att hjälpa kunderna på den snåriga energimarknaden. Där har klagomålen ökat kraftigt och blivit allvarligare på senare år. Juristen Martin Bengtsson har hört det mesta och hans grundläggande råd är att i göra ett eget, aktivt val.
– Det vi får mest klagomål kring är när elhandlaren ringer upp kunden, gör hembesök eller har försäljning på stan. Många känner sig inlurade i avtal eller vilseledda. Det är alltid mycket bättre att i lugn och ro jämföra själv och kontrollera villkoren, säger han.
Men först är det bra att tänka igenom vilken typ av avtal man vill ha.
Välja fast eller rörligt elavtal
Den som flyttar in i en lägenhet och inte gör ett aktivt val får ett så kallat anvisat avtal. Så fungerar det för att ingen ska bli stående utan el, men de anvisade avtalen är ofta onödigt dyra. Därför är det bra att någon månad före flytten välja ett avtal själv och kontakta elbolaget.
Historiskt har det oftast varit billigast med rörligt pris, men det är inte givet att det kommer att bli så framöver. Just den här vintern har många elkonsumenter ångrat att de inte band sina avtal innan de rörliga priserna stack iväg.
– Som kund har man nog inte räknat med att det skulle gå från normalt 40 öre till 3 kr per kilowattimme. En sådan svängning var nog inte många förberedda på, säger Martin Bengtsson.
Vissa bolag erbjuder blandade avtal, med fast pris på vintern och rörligt på sommaren, eller en mix av fast och rörligt pris över hela året. Men det vanligaste är att man binder priset helt för en viss period. Det finns idag fasta prisavtal för allt från 3 månader till 10 år.
Om man nu vill binda priset, när är det bäst att göra det?
Välj rätt tid för att teckna fast elavtal
Tidigare år har elen varit billigare på somrarna och dyrare på vintern, men de två senaste åren har de variationerna varit mycket mindre än förr. Dessutom tar elbolagen höjd för prisväxlingar när de sätter priserna på sina bundna avtal. Det är inte självklart att det lönar sig att vänta in lägre nivåer, enligt Martin Bengtsson på Energimarknadsbyrån.
– Framtiden kan vi inte sia om och vi har ingen statistik som visar att det är bättre att binda på vår eller sommar än att göra det på vintern.
Elkunder med bundna avtal kan bli frustrerade när de rörliga priserna sjunker under deras fasta pris. Men om det händer på sommaren kan man trösta sig med att de flesta förbrukar mindre el då. Det blir alltså en mindre “förlust”.
– Förhoppningsvis tjänar man mer på om priset är bundet på vintern, när förbrukningen är högre, säger Martin Bengtsson.
Nästa steg är att välja elbolag.
Så hittar du det billigaste elavtalet
I en lägenhet med relativt låg el-förbrukning är det viktigare att undvika månadsavgifter än att få absolut lägsta priset per kilowattimme. Har du däremot kallhyra och hög förbrukning är själva elpriset viktigare.
Det finns flera sajter som jämför elpriser. Elpriskollen.se drivs av Energimarknadsinspektionen som är tillsynsmyndighet för elhandeln. Alla elbolag måste rapportera sina fasta och rörliga prisavtal dit. Däremot kan man inte teckna avtal direkt via Elpriskollen, utan man får kontakta det utvalda elbolaget själv.
De andra jämförelsesajterna bygger på att de har avtal med elbolagen och att de kan förmedla elavtal. Den största sajten, Elskling.se, hade i februari 2022 cirka 150 elbolag med över 3 500 olika avtal i sina jämförelser.
– Vi visar alla bolag och de kan inte köpa sig till en bättre placering, utan listas uteslutande efter priset. Om vi har avtal med bolaget kan vi hjälpa till med bytet, men har vi inte avtal så hänvisar vi kunden till att kontakta bolaget själv, säger Ann-Catrin Dahlbom, partner manager på Elskling.
Det är alltså enkelt att få fram vilka som har lägsta priset på rörliga och bundna elavtal. Men det är inte säkert att billigast är bäst. När Hem & Hyra söker på Elpriskollen och Eelskning kommer flera av de billigaste alternativen från bolag med skamfilat rykte.
Vilka elbolag har dåliga omdömen?
Konsumenternas Energimarknadsbyrå sammanställer varje kvartal en lista över elbolag som under det senaste året fått många klagomål i förhållande till hur många kunder de har. Listan finns här: Elbolag med många klagomål
I februari 2022 finns följande bolag på listan:
- Stockholms elbolag
- Elia (Elia energy group AB)
- Nordic green energy
- Svealands elbolag
- Förvaltningsel
- Fi-nergy
Organisationen Svensk handel har också en varningslista med företag som har oseriösa försäljningsmetoder, vilseledande erbjudanden eller bluffakturor. Där finns följande elbolag med:
- Axilia energy
- Svealands elbolag
- Svensk el
- Förvaltningsel
- Stockholms elbolag
Den som vill vara noggrann kan också kolla i Konsumentverkets diarium om bolaget som erbjuder ett bra pris har fått många anmälningar. Dock är det bra att tänka på att alla klagomål inte behöver vara befogade och att stora bolag löper större risk att bli anmälda enbart på grund av att de har många kunder.
Har du gjort allt detta och valt ett bolag och avtal, så återstår ändå en sak, kanske den viktigaste:
Läs villkoren från elbolaget noggrant
Det är tråkigt och kan verka svårt, men är ändå viktigt att läsa igenom avtalsvillkoren. Viktiga saker att kolla är uppsägningstid och bindningstid.
– Har man rörligt pris så är det inte skäligt med mer än 3 månaders bindningstid. Helst ska man kanske välja ett utan bindningstid, annars kan det bli dåligt om priserna sticker iväg, säger Martin Bengtsson.
– Om man väljer fast pris ska man kolla vad som händer när bindningstiden går ut.
Elbolaget ska enligt lag skicka ut information 2-3 månader innan ett bundet avtal löper ut, men många kunder anmäler att de inte har fått något sådant meddelande, något som dock kan vara svårt att bevisa.
Ställ därför alltid in en påminnelse till dig själv när det börjar bli dags att tänka på nytt avtal.
Säg upp ditt gamla elavtal själv
Även om ditt nya elbolag säger att de sköter allting är det säkrast att själv mejla en uppsägning till sitt gamla elbolag. Om du ska flytta ska du också säga upp ditt nätavtal, normalt senast en månad före utflyttningen. Annars fortsätter avtalet som tidigare med fortsatt skyldighet för dig att betala.