Dålig lönsamhet orsak till försäljning
I förra veckan fick hyresgästerna på Bruksgatan, Villavägen och Skolvägen i Tobo via lappar i trapphusen reda på att de fått en ny hyresvärd, det Västeråsbaserade företaget Aros Energideklarationer.
Marcus Hamberg, vd för Fagerhyltan som sålt husen till Aros Energideklarationer, ser ingen anledning till att han skulle ha informerat hyresgästerna om att en försäljning var på gång.
– Det är kutym att det är köparen som kommunicerar detta med hyresgästerna. Den ordningen råder även i detta fall, säger han.
Dålig lönsamhet ledde till att Fagerhyltan gjorde sig av med Tobofastigheterna, enligt Marcus Hamberg.
– Det är så låga hyror där ute, det blir olönsamt. Och det är svårt att höja dem, det blir ingen affär i det hela.
Har du informerat den nya ägaren om vilket skick fastigheterna befinner sig i?
– Jag delar inte uppfattningen att fastigheterna skulle vara i dåligt skick. De allra flesta är i gott skick. Vissa lägenheter behövde åtgärdas, och det har vi också gjort.
Enligt Jessica Sivsdotter på Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle finns det ingenting som säger att en hyresvärd måste informera hyresgästerna om en planerad försäljning.
– Men däremot hör det till etik, moral och god ton. Det kanske de här herrarna behöver uppdatera sig på, säger hon.
Redan förra vintern sålde Fagerhyltan ett hus till en bostadsrättsförening. Ingen av medlemmarna var bosatt i Tobo. Däremot var en av dem, 80-årige Bernt Blomberg, skriven på samma adress i Drottningholm som Johan Stendahl, som ägde fastigheterna innan Fagerhyltan tog över. Det är inte den enda kopplingen till Stendahl. Bernt Blomberg har även varit styrelseledamot i konkursdrabbade fastighetsbolaget Karlskronan AB där Johan Stendahl var ordförande.
Efter köpet gjordes en styrelseändring och Marcus Hamberg stod plötsligt som firmatecknare för bostadsrättsföreningen Pesarby 1.
Hur kommer det sig?
–Det kommer sig av att jag äger en bostadsrätt där.
Vad har du för planer för den? Tänker du bosätta dig i Tobo?
– Det där är en rent privat angelägenhet.
Den nya hyresvärden Aros Energideklarationer leds av advokaten Michael Sterner, som även han har koppling till Johan Stendahl. Han är juridiskt ombud för Stendahl i en pågående process mot Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle.
Johan Stendahl förnekar att han numera har något intresse i fastigheterna i Tobo.
-Jag hade med det där att göra en kort tid, men det var en mardröm för alla, mest för mig. Det där är problematiska hyresgäster, säger han.
Han tycker inte heller det är anmärkningsvärt att Michael Sterner köpt hans tidigare fastigheter, både i Tobo och i Holm utanför Sundsvall.
– Han företräder huvudborgenärerna i konkursen (Stendahls bolag Toboholms fastigheter gick i konkurs 2011, reds anm) och har även bistått Fagerhyltan, men har ingenting med mig att göra.
Läs våra tidigare artiklar om turerna kring Tobofastigheterna:
http://www.hemhyra.se/uppsala/fagerhyltan-salde-tobo-hus-utan-att-informera-hyresgasterna
/uppsala/skandalvard-tanker-stamma-hem-hyra
/uppsala/oro-att-johan-stendahl-ska-komma-tillbaka-till-tobo
/uppsala/skandalvard-stammer-hyresgastforeningen-pa-225-miljoner
De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.
Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.
Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.
Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på närmare 23 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel.