Annons

Dåligt har blivit bättre – men nu kräver kommunen Oscar Properties på 40 000 kronor

Helsingborg Oscar Properties hus lämnades vind för våg när hyresvärden slutade betala räkningarna – många hyresgäster flydde sina osäkra bostäder. Mycket har blivit bättre men kommunen är inte helt nöjd, och kräver ett vite på 40 000 kronor.
En delad på med en dammsugare och ett husfasad.
Foto: Miljöförvaltningen/ Anders Eeg-Olofsson
Det är Hantverkaregatan 2 och 6 som är de aktuella adresserna i Helsingborg. Bilden på dammsugningen skickade Oscar Properties in tidigare till kommunen för att visa att man städade.

Soporna hamnade på hög och städningen uteblev när Oscar Properties hus i Helsingborg lämnades åt sitt öde. Oscar Properties såg ut att ha slut på pengar och betalade inga räkningar. Det förvaltningsföretag som bolaget hade anlitat för att sköta om huset kom inte längre till huset på Hantverkaregatan, det kunde Hem & Hyra berätta om i maj.

Hyresgästerna började redan i januari förstå att de inte hade någon att vända sig till och några kontaktade miljöförvaltningen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Avtryck efter två händer på en vägg, bredvid en dörr utan handtag med en skylt med texten "nödutgång får ej blockeras".
”Det ser ut som i en skräckfilm”, sa hyresgästen Tristan när Hem & Hyra besökte huset i maj.

I juni kom till slut ett föreläggande från Helsingborgs kommun, som ville att bolaget bland annat skulle börja städa kontinuerligt, laga hissen och se över sophanteringen. Föreläggandet var förenat med ett löpande vite.

Värderades till 3,1 miljarder

Först fick kommunen inte kontakt med Oscar Properties, som vid tiden riskerade konkurs. Bolaget grundades i Stockholm för 20 år sedan med visionen att ”skapa unika, designade, kreativa och moderna bostäder”.

Länge gick det bra. 2017 värderades Oscar Properties till 3,1 miljarder kronor. Sedan kom vändningen. Luften gick ur både fastighetsmarknaden och idéerna om att bygga exklusiva bostäder. Bolagets värde rasade.
Förutom prestigebyggen äger bolaget hyreshuset i Helsingborg och ett i Skövde.

Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Norra tornen, Vasastan Stockholm, Oscar Properties
Norra tornen, Vasastan Stockholm. En skapelse av Oscar Properties

Efter den långa frånvaro dök hyresvärden under sommaren upp igen i Helsingborg. Bolaget kunde nu berätta att de hade anställt en fastighetsskötare som också kunde övernatta i huset. Denne började beta av kommunens åtgärdslista.

Annons

Vänt sig till Miljödomstolen

Lena Åkesson är chef på miljöförvaltningen i Helsingborg. Enligt henne har mycket blivit bättre men allt är inte frid och fröjd.

– De har gjort mycket bra men trots påminnelser är det fortfarande en del saker som de inte har redovisat till oss, säger hon.

Läs ocksåHär har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrornaSofie Lindberg på Hyresgästföreningen och Per Arbin på Fastighetsägarna GFR.

Kommunen har vänt sig till Miljödomstolen med en ansökan om att Oscar Properties ska betala vite på 40 000 kronor.

– Vi vill följa upp så att de har fortsatt kontroll på fastigheten, säger Lena Åkesson.

En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.
De flesta hyresgäster går in från gatan för at undvika källarutrymmena när de ska slänga sopor, berättade hyresgästen Tristan i våras.

Jan Hansson på Oscar Properties säger att han inte tidigare i någon större omfattning har arbetet med förvaltning, men nu har det landat på hans bord att sköta om hyreshusen. Hans titel är projektledare. Han verkar ha en del att göra i det krisande bolaget. Husen ligger ute till försäljning. Ännu är inget spikat och det är oklart när en affär är i hamn, enligt Jan Hansson. Så länge blir han den som får redovisa och svara kommunen.

Han säger att bolaget, via fastighetsskötaren är anställd, har bockat av kommunens lista. Till exempel har ventilationen blivit åtgärdad och städrutiner är i hamn.

Annons

– Vi kan nog lägga fram det till domstolen också, så undviker vi vitet.

Uteliggare stort problem

Jan Hansson säger också att, nu inför den kallare årstiden, värmesystem i husen ses över och han är beredd på att obehöriga kan försöka ta sig in under den kallare årstiden. En period var uteliggare ett stort problem, som också polisen har koll på.

Efter att Hem & Hyra pratade med Jan Hansson på torsdagen verkar Oscar Properties prioritera miljöförvaltningens krav. Han skickar ett mejl som visar att han på eftermiddagen har lämnat in en lista på flera åtgärder till kommunen. Det återstår att se om det påverkar ärendet i miljödomstolen.

Enligt Miljödomstolen är handläggningen där framför allt skriftlig. Ambitionen är att 75 procent av målen som handlar om viten ska vara avgjorde efter sex månader.

Fakta: Det här vill kommunen fortfarande ha bevis för

Den 3 juni 2024 förelade miljönämnden Oscar Properties att senast inom fyra veckor utföra och redovisa en rad åtgärder. Följande anser nämnden att de ännu inte fått någon redovisning på:

  • Städning av trapphus och tvättstuga ska ske minst en gång varannan vecka och storstädning ska utföras regelbundet.
  • Sopsortering ska finnas.
  • Det ska finnas ett lämpligt avfallsabonnemang.
  • Hyresgästerna ska få godkända matavfallspåsar.
  • Hyresgästerna ska informeras om vilka regler som gäller kring källsortering.
  • Kärlen ska tvättas.
  • Soprummet ska städas kontinuerligt.
Fakta: Huset i Skövde var också i förfall

Läs också Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.