Annons

Daniel betalade skyhög hyra – får tillbaka 64.000 från lägenhetshotellföretag

Stockholm Daniel Rönnkvist betalade flera tusen kronor för mycket i andrahandshyra varje månad. Men han krävde tillbaka pengar – och fick rätt. Han är inte ensam. Återkraven som riktas mot mellanhandsföretag i Stockholm har ökat, visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Ida Karlsson
”Det var enklare att kräva tillbaka överhyra än vad jag hade förväntat mig,” säger Daniel Rönnkvist.

Daniel Rönnkvist betalade 11 500 kronor i månaden till mellanhanden Easyhome för 1,5 rum och kök på 45 kvadrat på Södermalm i Stockholm. Han förstod så småningom att han betalat för mycket.

– Vi hade våra aningar och frågade en granne vad hon hade i hyra. Då fick vi veta att vi betalade ganska mycket mer för en omöblerad lägenhet, där varken internet eller el ingick.

Läs också98 procent får tillbaka överhyra - Margarita är en av dem som tog striden och vannMargarita Zygouri fick tillbaka 11 700 kronor som hon betalat i överhyra.

Han hyrde lägenheten som ny i stan, efter att ha haft ett osäkert andrahandsboende.

– Nackdelen med Easyhome var att det kostade mycket. Det var den lilla tryggheten vi kunde få med kontraktet som gjorde att vi tog det. Vi skulle inte bli utkastade på två veckor. Jag såg inte problemet lika klart när vi bodde där som när vi började prata med Hyresgästföreningen. Då insåg vi hur mycket pengar det handlar om, säger han.

Det visade sig att han och hans sambo betalat mer än 4 500 kronor för mycket i hyra varje månad, under nästan tre år.

Läs ocksåDet skulle bli nya hyresrätter – nu hyrs lägenheterna ut till företag

Det var när en kompis krävde tillbaka överhyra från samma uthyrare som Daniel Rönnkvist förstod att även han kunde få tillbaka pengar.

Han tog hjälp av Hyresgästföreningen och vände sig till hyresnämnden för att begära återbetalning. De skickade in kontrakt och intyg på hyresinbetalningar. Grannar i huset hjälpte till och fotade en referenslägenhet som kunde användas som jämförelsematerial.

Hyresgästföreningen plockade fram uppgifter på snitthyra. Juristen Linus Lindberg kunde ta fram siffror på vad en likvärdig lägenhet i huset hade för hyra, eftersom hyror i huset förhandlats med Hyresgästföreningen. En skälig hyra för bostaden låg på mellan 6 800 och 6 940 kronor i månaden.

Läs ocksåKommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell

Easyhomes företrädare dök aldrig upp i hyresnämnden när ärendet skulle avgöras. Bolaget hade aldrig några invändningar när det gällde Daniel Rönnkvists återkrav.

Hyresgästföreningens jurist Linus Lindberg argumenterade för att hyran inte varit skälig.

Annons

– Hyresnämnden höll med om det och gick på hyresgästernas linje. Det är ett betydande belopp som bolaget nu måste betala tillbaka, säger Linus Lindberg.

I juni kom beslutet att Daniel Rönnkvist skulle få tillbaka nästan 64 000 kronor från Easyhome.

– Det känns jätteskönt att vi fick rätt i nämnden, säger Daniel Rönnkvist.

Att han fick rätt mot bolaget har nu väckt tanken hos vänner och bekanta att också driva återkrav, berättar han.

– Det var enklare att kräva tillbaka överhyra än vad jag hade förväntat mig.

En skälig hyra låg på mellan 6 800 och 6 940 kronor i månaden, men Easyhome hyrde ut lägenheten på Södermalm för 11 500 kronor i månaden.

Anna Szekely, företrädare för Easyhome, vill inte svara på varför de har tagit ut en oskälig hyra.

– Jag har inget bra svar. Men de ska få tillbaka sina pengar. Det är självklart att betala tillbaka det. Jag kan inte säga något mer.

Här har hyresgästen betalat mer än 4 500 kronor för mycket varje månad i nästan tre år. Varför har ni tagit ut så hög hyra?

– Jag har inget svar på det. Jag har inget svar att ge.

Annons
Lönar sig att kräva tillbaka överhyra

Mellanhandsbolag och lägenhetshotell i Stockholm beskrivs som ett växande fenomen. Vanliga hyresrätter hyrs ut dyrt av fastighetsägare via mellanhänder, som exempelvis Easyhome.

Att använda sig av en mellanhand som uthyrare är att sätt att kunna ta ut höga hyror och komma undan besittningsskyddet som hyresgäster har. Marknaden för lägenhetshotell, där lägenheter via mellanhänder blir till bostäder för bostadssökande, turister och företag, befinner sig i en juridisk gråzon.

Men det lönar sig att kräva tillbaka överhyra från mellanhandsföretag. De senaste åren har majoriteten av de hyresgäster som krävt tillbaka överhyra från mellanhänder i Stockholm fått pengar tillbaka, visar uppgifter från hyresnämnden i Stockholm som Hem & Hyra begärt ut. I flera fall har parterna nått en förlikning och hyresgäst och bolag själva kommit överens om en lösning innan beslut fattats av hyresnämnden.

Hyresgäster har fått tillbaka summor på mellan 19 000 kronor och över 80 000 kronor.

Amir Kolbadi, som också arbetar som jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm, berättar att bolag i flera fall är angelägna om att nå en förlikning.

– Verksamheten går ut på att ta ut överhyra och de som hyr är ofta utländsk arbetskraft som inte har koll på lagstiftningen. Uthyrarna är medvetna om att de tar ut mer i hyra än vad som är tillåtet och är angelägna om att få ett avslut, säger han.

Hem & Hyra har tidigare visat hur den omfattande hotellifieringen och marknaden för lägenhetshotell slår hårt mot hyresmarknaden när regler kringgås och höga hyror kan tas ut. Hem & Hyra har också i flera uppmärksammade granskningar avslöjat hur skyhöga hyror betalas till olika mellanhänder. Inte enbart privatpersoner utan även kommuner betalar mångdubblade hyror till mellanhandsföretag. Läs mer här och här.

Fakta: Fler kräver tillbaka pengar från mellanhandsföretagen i Stockholm
Bolag Återbetalad överhyra till hyresgästen År
Easyhome 63 976 kr 2021
Easyhome 51 454 kr 2021
Forenom Apartments 30 565 kr* 2021
Forenom Apartments 76 950 kr* 2021
Forenom Apartments Summan omges av sekretess* 2021
Homerental Nordic Summan omges av sekretess* 2021
Beautiful Apartments i Nacka Summan omges av sekretess* 2021
Vame Gruppen/Vilema AB 72 908 kr* 2021
Vilema AB Summan omges av sekretess* 2021
Drömhem AB Inga pengar återbetalade. Ärendet avskrivet. 2020
Renthia AB Inga pengar återbetalade. Ärendet avskrivet. 2020
Stay in Sweden 68 000 kr* 2020
Freys Fastigheter 47 616 kr 2020
Vame Gruppen Summan omges av sekretess* 2020
Vilema AB Inga pengar återbetalade då återkravt ställts till fel hyrevärd 2020
Vilema AB Summan omges av sekretess* 2020
New Stay Summan omges av sekretess* 2020
Bostad Direkt AB Inga pengar återbetalade. Ärendet avskrivet. 2019
Easyhome Summan omges av sekretess* 2019
Figure Four AB 80 407 kr 2019
Figure Four AB 27 133 kr 2019
Forenom Apartments Summan omges av sekretess* 2019
Renthia AB 51 156 kr 2019
Myplejs Summan omges av sekretess* 2018
Myplejs Ärendet har avskrivits efter återkallelse i hyresnämnden. Finns ingen uppgift om pengar återbetalats. 2018
Nabola Konsult AB 19 491 kr 2018
Stay in Sweden Summan omges av sekretess* 2018

*Förlikning – hyresgäst och bolag har själva kommit överens om en lösning innan beslut fattats av hyresnämnd.

Uppgifter har begärts ut från hyresnämnden i Stockholm för följande mellanhänder: ApartDirect, ApartDirect Long Stay, A4U, Beautiful Apartments i Nacka, Biz Apartment HS AB, Bostad Direkt AB, City Living Stockholm AB, Convendum Stockholm City, Convendum corporation, Drömhem AB, Easyhome, Figure Four AB, Forenom Apartments, Freys Fastigheter AB, Företagsbostäder i Sverige AB, Företagsbostäder Accomodation Stockholm AB, Homerental Nordic, Hostini AB, Move Inn Företagsbostäder AB, Myplejs AB, Nabola Konsult AB, Newstay, AB Pomeroll, Renthia AB, Samtrygg, Stay in City AB, Stay in Sweden, Vamegruppen, Vilema AB och YPMaster.

Fakta: Så får du pengar tillbaka

Skyhög hyra i andra hand är inte ovanligt. Men den som betalat för hög andrahandshyra kan begära pengar tillbaka.

Den som misstänker att hyran är för hög kan kontakta hyresvärden för att få reda på vilken hyra som gäller. Är lägenheten möblerad tillåts ett schablontillägg på hyran i första hand på cirka 10 procent.

Den som är medlem kan vända sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp att gå vidare med ärendet till hyresnämnden. Den som inte är medlem kan själv vända sig till hyresnämnden. Se till att kunna visa upp foton, hyresavtal, inventarielista, kvitton och kontoutdrag.

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter utflyttning. Hyresnämnden kan besluta om sänkt hyra och även återbetalning av hyror upp till två år tillbaka i tiden vid oskälig hyra.

Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.

Läs också Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Mellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.