Annons

Daniel tatuerar sig mot hyreschocken

Göteborg Daniel Carlenfors har tagit kampen mot marknadshyror längre än de flesta. Nu har han präntat in den permanent i huden. Läs så får du se vad det blev!
Foto: Petra Martinsson
Bostadsaktivisten Daniel Carlenfors hos tatueraren Nicke Wencel på salong Vilja av stål i Halmstad i går.
Erik Normark med fejktatueringen som startade det hela.

Hur kommer detta sig?
– Det började som ett skämt. Min kompis, tillika kampanjgeneralen, Erik Normark, hade gjort en gnuggistatuering av Hyresgästföreningens logga ”Säg nej till regeringens hyreschock”.

– Han poserade med den på bröstet i sociala medier. Jag skrev och skojade med honom att det där var väl lite tramsigt, varför gör du den inte på riktigt? ”Ja, varför gör inte DU det?” skrev han tillbaka och då svarade jag ”OK då!”. Sedan gjorde Erik en kampanj och vi samlade in pengar.

Läs ocksåHyran i nybyggen stiger – men helt fri hyressättning planeras
Meme från nätkampanjen.

Varför hoppade du på utmaningen?
– Dels gillar jag tatueringar, även om jag inte har så många. Men jag anser också att planerna på att införa marknadshyra i nyproduktion är något som måste uppmärksammas och stoppas. Så det är lite en kul grej, men den grundläggande idén är det här som händer nu: du ringer mig och skriver om det här.

Har du gjort en likadan tatuering som gnuggisen?
– Nej. Det blev ett motiv utan text. Tatueraren Nicke Wencel har tagit fram det utifrån hur jag visualiserade motivet i mitt huvud. Kortfattat består bilden av en väldigt ondskefull monopolgubbe, en nyproduktion och människor som kämpar för att stoppa monopolgubben. Det vill säga ett klassiskt skurk/hjälte-scenario. Det ska ju sannolikt sitta på min kropp tills jag dör, så jag vill ha något som ser snyggt ut.

Annons
Det färska resultatet.

Vad symboliserar kvinnan med geväret och siffran 36?
– Hon ingår i folket, men är din väg med in i motståndet. 36 står för Olskroken 1936. (Sveriges största hyreskonflikt, som ledde till att fastighetsägarna tvingades acceptera Hyresgästföreningen som en förhandlingspart. / Hem & Hyras anmärkning.) Det är en hommage till alla de människor som gjorde motstånd då. Men bilden får tolkas fritt efter eget huvud. Jag är säker på att vissa kommer att bli förbannade.

Du bor i Göteborg. Varför åkte du ända till Halmstad för att gadda dig?
– Jag fick rekommendationer om att Nicke är väldigt duktig. Sedan ställde han även upp gratis för sakens skull. Det gör att vi kan skänka pengarna som vi samlat in till Majblomman. Då fick det bli en resa till Halland.

Regeringen planerar att införa marknadshyror i nyproduktion i juli 2021. Varför vill du stoppa det?
– För att i förlängningen kommer det att innebära marknadshyror i hela samhället. Nyproduktionen är den svagaste länken, det är lättast att ta sig in där och slå in en kil mot hela systemet med förhandlade hyror. Senare kanske det kommer ett politiskt läge där det går att snabbt införa marknadshyror för alla hyresrätter. Men även om det inte gör det så kommer alla hus till sist att bestå av nyproduktion, om det går tillräckligt lång tid. Det blir ett paradigmskifte.

Annons

De som förespråkar marknadshyror menar att det skulle minska bostadskrisen. Vad säger du om det?
– Redan idag är nyproducerade hyresrätter så dyra att vi är väldigt nära vad människor klarar av att efterfråga. Får vi marknadshyror så finns det ingen anledning att tro att det kommer att bli lägre hyror någonstans. De kommer bara att bli högre. Det enda som händer är att samhället dräneras på resurser som istället går rakt ner i fastighetsägares fickor.

Läs ocksåHyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen

Finns det inte sätt att lösa situationen för de mest utsatta, även om marknadshyror införs?
– Marknaden kommer aldrig att klara av att lösa bostadssituationen för alla. Det överlämnar man åt staten i stället och det blir en sekundärmarknad, social housing, för fattiga. Vi har redan haft marknadshyror i Sverige i flera epoker, senast på 1930-talet. Det fungerade inte då. Vi kan inte backa in i framtiden med röven först.

Fakta: Daniel Carlenfors

Bostadsaktivist från Högsbohöjd, Göteborg.

Började sitt bostadspolitiska engagemang på Pennygången, där han bor. Kampen stod mot Stena Fastigheters renoveringsplaner med kraftiga hyreshöjningar. I förlängningen ledde protesterna till att bolaget fick backa.

Har senare varit med och grundat föreningen Alla ska kunna bo kvar, som kämpar mot ”renovräkningar” och hjälper hyresgäster organisera sig.

Startade Pennypodden om bostadspolitik tillsammans med Mattias Axelsson. Gör den idag tillsammans med sin bror Amandus Carlenfors.

Även aktiv i Hyresgästföreningen Västra Sverige. Ledamot i hyresgästföreningen Frölundas styrelse. Regionstyrelsens representant i förhandlingar med Stena och de privata fastighetsägarna, stor och liten delegation.

Fakta: Januariavtalet

I januariöverenskommelsen 2019 mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna handlar punkt 44 om bostadsmarknaden.

Där står bland annat att fri hyressättning i nyproduktion ska införas från och med 1 juli 2021.

I april i år tillsattes en utredning kring hur reformen ska genomföras.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder kallade utredningen ”ett slag i ansiktet på vanligt folk”.

Läs också Protester mot marknadshyra från Luleå till Göteborg Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.