Annons

Danmarks svar på Coronakris: satsar miljarder på hyresrätter

Nyheter Fler jobb, toppen för klimatet: Danmark vill investera sig ur Coronakrisen med ett saftigt miljardregn över allmännyttans nedgångna kåkar. Sveriges bostadsminister Bolund (MP) säger att samma behov finns här – och att liknande åtgärder inte utesluts.
Foto: Pixabay/Regeringen/Gry Ellebjerg
Minister Bolund (MP) stänger inte dörren helt för danska åtgärder.

Ett renoveringspaket på motsvarande 43 miljarder svenska kronor. Helt riktat mot allmännyttan. Det lovar Danmarks statsminister Mette Fredriksen. Hon säger att det är en ”extraordinär åtgärd” som kickar igång redan under 2020.

– 43 miljarder är en klok och rejäl satsning. Inte minst ur Corona-aspekt. Man startar om samhället med offentliga stimulanser inom ett område där det finns stora nödvändigheter, säger Erik Elmgren, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

Föga förvånande applåderar han det danska draget. Samtidigt som han kängar till Sveriges pågående flört med marknadshyror:

– Det ger perspektiv. Här utreder regeringen hur man kan försämra för hyresgästerna genom fri hyressättning. Samt att vissa kommuner, som Stockholm, fortsätter att sälja ut allmännyttan. I Danmark väljer man en helt annan väg, den rätta, och utvecklar allmännyttan, kritiserar Elmgren.

Det var under sitt förstamajtal som den statsminister Fredriksen enligt TT stakade ut den danska planen: otidsenliga lägenheter rustas in i framtiden, mögel måste bort, energislösande hus blir grönare. Hyresgäster och klimatet vinner. Samtidigt skapar upprustandet byggjobb som kan hjälpa landet ur den Coronaskapade penganöden.

Läs ocksåAida trodde att möglet skulle döda henneAida Santana sitter i sitt kök och tittar på sin telefon.

Organisationen Sveriges allmännytta består av 312 kommunalt ägda bostadsbolag, cirka 850 000 hyreslägenheter över hela landet. Där är Anders Nordstrand vd. Han säger att vårt land har en liknande situation som Danmark, med stora mängder av eftersatta kommunala bostäder från 1960- och -70-talet.

Annons

Enligt Nordstrand är det totala upprustningsbehovet för den svenska allmännyttan i dagsläget värt 63 miljarder kronor. Då skissar man på att det kostar cirka 400 000 kronor per lägenhet. Deras mål är att ha råd att fixa 15 000 stycken per år, cirka 6,3 miljarder kronor.

Mer än så saknar man resurser för: ”Vi betar av lite åt gången med de ekonomiska förutsättningar som vi har”, säger Anders Nordstrand.

Läs ocksåKritiker: Covidstödet borde förlängas - inte tas bortFlera föreningar kritiserar att covidstödet tas bort

– Vi får inga bidrag från staten för det. Där finns en stor ojämlikhet mellan olika boendeformer. Bostadsrättsföreningar och villor får ROT-bidrag på tio miljarder per år. Hyresrätter får ingenting, förklara han.

Även han ger tumme upp till Danmark:

– Man kan göra stora, behövda upprustningar utan att behöva höja hyran allt för mycket, som man måste här. Och man ökar sysselsättningen för små och medelstora företag, inte bara byggherrar som när man bygger nytt. Den lokala rörfirman kan gynnas.

Annons
Inget konkret, men inte uteslutet

Bostadsminister Per Bolund (MP) svarar via e-post att regeringen följer allt som våra grannländer gör. ”Vi utesluter inte att fler åtgärder kommer att genomföras”, skriver han som svar på frågan om Sverige kommer att göra en liknande insats. Mer konkreta planer än så existerar inte i dagsläget. Även om Bolund är väl bekant med renoveringsbehovet av allmännyttan.

– Behovet av att kickstarta ekonomin finns i Sverige, precis som i Danmark, och byggbranschen är en viktig motor. Klimatomställningen är en viktig del i arbetet och det finns ett behov av att bostäder renoveras på ett grönt och ansvarsfullt sätt. Detta gäller inte minst miljonprogrammet, skriver Miljöpartiets Per Bolund.

Hyresgästföreningens kritik av utredningen kring marknadshyror, ger han dock inte mycket för.

– Fri hyressättning kommer enbart att omfatta nyproduktion. Inte befintligt bestånd. Det framgår av direktivet, skriver Bolund.

Danmark satsar på hyresrätten
Läs också Pandemin stoppar vägglössen Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.