Danska skojare tjänar miljoner på att blåsa svenska bostadsletare: ”Inte beställt någon tjänst”
Hem & Hyra granskar bluffsajter som blåser desperata bostadsletare på pengar. Som du kan läsa här stjäl sajterna innehållet i annonser från gratis-plattformar som Blocket bostad. Bluffsajterna lockar sedan bostadsletarna med att kunna ”kontakta värden”, vilket är en ren lögn. Istället startas ett dyrt abonnemang. Sajterna tar med andra ord betalt för ingenting.
Anmälningarna till Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentverket har haglat över flera av sajterna. Överlägset flest har råkat ut för bostadslistan.se, med 107 anmälningar till Konsumentverket sedan 2020. Sajten bostadshub.se ligger också högt upp på listan, med 45 anmälningar.
Blivit av med flera tusenlappar
Privatpersoner berättar i anmälningarna om att de har blivit av med allt från 349 till hela 6 300 kronor på abonnemang till bostadslistan.se och bostadshub.se
”Fick vid uppsägningen klartecken att abonnemanget var avslutat via mejl men ändå fortsatte man att dra 349 kr per månad”, skriver en anmälare som säger sig ha blivit lurad av bostadslistan.se på 1 745 kronor.
”Jag har inte beställt nån tjänst ändå drar dom pengar från mig”, skriver en anmälare om bostadshub.se.
Gemensamt för bostadslistan.se och bostadshub.se: De har båda sin bas i Danmark och drivs av det danska bolaget Reva media, som också är registrerat i Sverige. Vi kan se att det är lukrativt att ägna sig åt tveksam bostadsannonsering. Företaget i Sverige hade nämligen hela 15 miljoner kronor i omsättning 2022 och aktieägarna fick ut 4,4 miljoner kronor.
”Tydlig väg in i Sverige för kriminella”
Hem & Hyra kan nu berätta att bostadslistan.se och bostadshub.se är kopplade till en svensk hyresvärd som vi tidigare avslöjat som möjliggörare för kriminella företag: AB Estniska huset i centrala Stockholm. Estniska husets och deras vd Tave Sööte blev länge utmålad som en seriös värd som bland annat ondgjort över skenbyten i Estniska huset.
Men verkligheten är en annan. Reva media kan verka i Sverige tack vare ett så kallat brevlådeupplägg hos estniska kontorshotellet 1Office. I upplägget sitter hyresvärden Estniska husets vd Taave Sööt Vahermägi i Reva som så kallad särskild delgivningsmottagare. På så sätt behöver ingen som styr Reva media befinna sig i Sverige. Hem & Hyra har tidigare granskat upplägget och avslöjat att mängder av kriminella, utländska företag skaffat sig en bas i Sverige. Företag har tvättat pengar för hundratals miljoner kronor.
– Det är tydligt att det här är en väg in i Sverige för kriminella. Upplägget som erbjuds är en tydlig möjliggörare för penningtvätt och annan finansiell brottslighet, sa Louise Brown, expert på finansiell brottslighet, när då vi intervjuade henne om företaget 1Office och Estniska huset.
Har liknande upplägg i andra länder
På Reva medias hemsida ser vi att företaget har sajter som ser nästan exakt ut som bostadshub.se och bostadslistan.se i Danmark, Finland, Frankrike, England och Australien.
I danska tidningen Avisen Danmark berättar man om en ung kvinna som blivit lurad på ett abonnemang av Reva media-sajten findkollegie.dk. Precis som kunder på bostadslistan.se i Sverige hade kvinnan hoppat på ett abonnemang för nio kronor och missat den minimala, grå texten på vit bakgrund, där det stod att abonnemanget blir förnyat var 28 dag och kostar 299 kronor. I Avisen står det att Revas tre sajter findkollegie.dk, findboliger.dk och rentola.dk tillsammans har fått 137 bottenbetyg på konsumentsajten Trustpilot.
Vi kan även se att franska Reva media-sajten locamoi.fr fått mängder av bottenbetyg på Trustpilot: ”Bluffannonser. Spöksida”, ”Jag har försökt avsluta mitt abonnemang i tre månader utan att lyckas och att i två månader har jag blivit debiterad 39 euro trots att mitt konto är inaktivt.” ”Omöjligt av stoppa abonnemanget innan prövoperioden, jag blev tvingad att stoppa faktureringen via Paypal. UNDVIK!!”
Kunderna tror att Blocket ligger bakom
Reva medias danska vd Jan Revald svarar inte när Hem & Hyra vill göra en telefonintervju, men han skriver i ett mejl att bostadslistan.se inte lurar användarna utan ska ses som ”en sökmotor för hyresrätter”.
Enligt Blocket bostad hör många kunder av sig om de två sajterna. Eftersom sajterna använder Blocket-annonser som lockbete för att teckna abonnemang tror kunderna ofta att bostadshub.se och bostadslistan.se samarbetar med Blocket. Kunderna vill avsluta sina abonnemang eller få tillbaka pengar och vänder sig till Blocket, eftersom de inte lyckas hitta någon kontakt till de två bluffsajterna.
Men sajten som flest klagar på via Blockets kundtjänst heter bostadszonen.se. Sajten har också upprepade gånger blivit anmäld till Konsumentverket.
Bostadszonen.se drivs av den danska sajten boligzonen.dk. Företagets jurist Line Boye vägrar att medverka i en telefonintervju men skriver i ett mejl att det är helt naturligt att ta betalt och hänvisa användare på bostadszonen.se till en annan webbplats eftersom deras tjänst ”gör det enklare att hitta en hyresbostad i Sverige, utan att man som bostadssökande behöver gå in på en rad olika webbplatser.”
Förtydligande: Taave Sööt Vahermägi har inte suttit i styrelsen i det bolag där han varit särskild delgivningsmottagare, som Hem & Hyra tidigare skrivit. En särskild delgivningsmottagare räknas som en funktionär och fungerar som en representant/kontaktperson åt styrelsen.