Danske bostadsministern vill stoppa stigande hyror
Ni går hårdare fram när det gäller renoveringar och hyreshöjningar än vad man gör i Sverige. Vad har du för råd till dina svenska politikerkollegor?
– Jag är säker på att mina kollegor i Sverige själva kan komma fram till de lösningar på bostadsmarknaden som passar bäst i Sverige, säger Kaare Dybvad Bek (S), den danske bostadsministern.
Du har sagt ”För mig är det helt grundläggande att bostaden är något man bor i och inte ett investeringsobjekt”. Vad menar du?
– De senaste åren har vi sett en utveckling i Danmark där utländska kapitalfonder har köpt upp fastighetsbolag på den danska bostadsmarknaden för att att göra en så stor och så snabb vinst som möjligt.
– En skugga har fallit över den delen av bostadsmarknaden eftersom lägenheterna har gått från att vara till för vanliga medborgare till att bli rena spekulationsobjekt. Som socialdemokratisk minister måste jag reagera på det här eftersom det skapar en bostadsmarknad där folk med vanliga inkomster – poliser, pedagoger och hantverkare – inte har råd att bosätta sig i våra största städer.
Varför ser ni över lagstiftningen som handlar om renoveringar och hyreshöjningar? Vad hoppas du att en ny lag ska leda till?
– Min förhoppning är att vi kan ändra på den del av lagen som reglerar hyresmarknaden, som idag skapar en lukrativ marknad för kortsiktiga spekulanter. Jag vill så klart fortfarande att lägenheterna i våra storstäder ska renoveras och moderniseras.
– Därför vill jag försöka genomföra en ändring av lagen som fortfarande gör det attraktivt för långsiktiga investerare att modernisera sina fastigheter – men som utestänger kortsiktiga spekulanter från snabba vinster. Samtidigt är det viktigt att de renoveringar som genomförs blir mer miljövänliga.
Dansk och svensk media har rapporterat om att 11 000 hyresgäster ska tvingas flytta till följd av det omskrivna ”gettopaktetet”, där syftet är att avveckla de mest socialt utsatta områdena. Varför gör ni så?
– Det stämmer inte riktigt att 11 000 hyresgäster ska ”tvingas” att flytta. Om vi ser till den utflyttning som sker idag i de utsatta områden så kan man anta att många redan har flyttat frivilligt innan den nya lagen om ”parallellsamhället” är helt genomförd. Målet med den lagstiftningen är att skapa mer blandade bostadsområden så att barn som växer upp i utsatta bostadsområden får samma möjligheter som barn som växer upp på andra ställen i landet, säger Kaare Dybvad Bek.