Därför är fjärrvärmen dyrast där invånarna tjänar minst

Av de 20 kommuner som har den dyraste fjärrvärmen 2024 har 18 antingen Solör, Adven eller Nevel som fjärrvärmeleverantör. Det finns också två andra gemensamma nämnare för de flesta av dessa kommuner: De är glesbefolkade med långt mellan husen och invånarna har inkomster långt under medianen.
I kommuner som Vilhelmina, Ljusnarsberg och Hällefors är invånarnas inkomster bland de absolut lägsta i landet, medan fjärrvärmepriserna är bland de högsta.
Absolut dyrast fjärrvärme har Nordanstigs kommun i Hälsingland med drygt 9 000 invånare. Där kostar en genomsnittlig lägenhet på 67 kvadratmeter i snitt 1 627 kronor i månaden att värma upp. Snittet ligger på 1 202 kronor. Medianinkomsten i Nordanstig låg 2023 på 277 800 kronor, vilket är bland de lägsta i landet
Fjärrvärmen är i kommunal ägo, och topplatsen är inget som Kent Hammarström (S), ordförande i Nordanstigs fjärrvärme och kommunstyrelsens ordförande, är stolt över. Bolaget har tre separata mindre anläggningar på orterna Bergsjö, Harmånger och Strömsbruk.
Villaägare väljer bort fjärrvärme
Dessa anläggningar värmer främst kommunala fastigheter och allmännyttiga Nordanstigs bostäders lägenheter. Intresset från andra fastighetsägare att ansluta sig är begränsat – för att det är så dyrt. Villaägare väljer oftast värmepump i stället. Nordanstig ligger högt även när det gäller avgifter för vatten och avlopp och elnätskostnader.
– Det är ingen rolig situation. Vi funderar på vad vi ska göra åt de delar vi kan påverka, men vad vi funderar kring vill jag inte delge nu.
Inte aktuellt att sälja
Att sälja fjärrvärmeverket är emellertid inget som är aktuellt, enligt Kent Hammarström.
– Nej, där vill jag säga att vi är överens över partigränserna. Då tappar vi rådigheten över energiproduktionen helt och hållet och någon annan ska skära emellan och tjäna pengar. Jag tror inte att fjärrvärmen skulle bli billigare i det långa loppet om vi sålde till en privat aktör, säger Kent Hammarström.