Annons

Hem & Hyras läsare har talat: Därför är Tina Nordström vår drömgranne

Nyheter Dagdrömmer du också om att ha gladlynta tv-kocken Tina Nordström som granne? Då är du i gott sällskap. Men räkna inte med någon helhjärtad hjälp vid gårdsstädningen – däremot spontana leveranser av risotto och oxbringa.
Foto: Herman Dreyer
Vår favorit. Tv-kocken Tina Nordström är svenskarnas kändisfavorit att ha som granne, enligt en Skop-undersökning Hem & Hyra låtit göra.

Sveriges hyresgäster är tydliga. Tina Nordström, 47, känd för smaklökskittlande matlagningstips levererade på avväpnande bred skånska, är kändisen vi allra helst vill ha som granne.

Det mångfaldigt prisbelönta energiknippet är förstafavorit bland både män och kvinnor i alla åldersgrupper under 70 år, visar Hem & Hyrasenkätundersökning.
Tina Nordström bubblar av stolthet i det låga mexitegelhuset i Helsingborg när hon får beskedet.

Läs också"Jag har flyttat runt hela mitt liv och är en jävel på att bo in mig snabbt"Asta Kamma August berättar om filmen Bränn alla mina brev

– Det här är ju en fantastiskt fin utmärkelse att få. Det betyder ju på något sätt att folk kan se hur jag sitter där vid köksbordet hemma hosdem, eller knackar på dörren lite försynt så där för att låna socker.

Mat vid dörren. Med Tina Nordström som granne skulle du kunna få spontana leveranser av risotto och oxbringa. Som hyresvärd är hon dock inte särskilt aktiv.

Hon tror sig kunna ana vad som ligger bakom bilden av henne som den ultimata grannen.

– Jag har alltid fått höra att jag är den där typiska granntösen. Kanske rätt så vanlig och inte särskilt märkvärdig, men nästan alltid på gott humör.

Läs också"De två gånger jag separerat har jag av en slump ­hamnat i exakt samma lägenhet"David Sundin berättar om att bo i lägenhet

Hur är du då på riktigt som granne?
– Jag är nog ganska poppis. Lätt, trevlig och generös. Ibland lagar jag otroligt mycket mat – och då går jag över till en granne med händerna fulla. Jag hatar att behöva slänga mat. Jag gillar också att kunna ringa upp och bara säga ”nu kommer jag över och gör lite risotto”. Så länge någon annan tar hand om disken, den gillar jag inte.

Annons

Det låter väldigt … okomplicerat.
– Lite så är det ju. Stämningen i området är lättsam, allt är inte så tillrättalagt. Hundarna kan plötsligt försvinna, och då hittar man dem där under grannens stolar medan de dricker kaffe.

Och grannarna är välkomna hem till dig?
– Vi har ett otroligt öppet hem! Jag skojar med min man om att vi bor i ett Stefan & Krister-hus. Det är alltid någon som går in genom dörren, vi tycker om att den står på vid gavel. Folk kan komma hem och bada i poolen även när vi inte använder den. Grannarna här håller ihop i olika åldrar, tar en öl eller kaffe på någon trappa och pratar om allt.

Läs ocksåInflyttningsfesten förde dem samman – nu är Alexandra och Benjamin deckarmiljonärerBenjamin och Alexandra välkomnar i dörren
God tvåa. Konstnären och radioprataren Stina Wollter kommer som god tvåa i undersökningen.

Ni framstår lite som en enda stor familj.
– Ja, grannsämja är en sådan fantastisk grej att vara del av. Alla på gatan känner varandra, vi håller gemensam koll och samarbetar. Flera är
sjukpensionärer och kan behöva lite extra hjälp ibland. Hade jag bråkat med grannar hade jag varit tvungen att flytta. Tänk att ha någon i närheten som du har en tvist med. Usch, så hemskt!

Särskilt ”drömmig” vill Tina Nordström däremot inte beskriva sig som. Även om hon är känd för att slita hårt i köket faller inte alla former av kroppsarbete henne i smaken.

– Alltså, när jag sopar bort löv på framsidan … det är ju så tråkigt att plocka upp allt. Jag brukar nöja mig med ungefär hälften – resten flyger alltid över till någon annan.

Och i köket vill du inte bli störd?
– Jo, jag älskar att ha folk i köket! Jag försöker muta folk att sitta i kökssoffan när jag håller på. ”Kan ni inte komma in och hålla sällskap?”, bönar jag familjen. Men de lyssnar aldrig.

Annons

Trots att hon bott i villa större delen av sitt vuxna liv har Tina Nordström god erfarenhet av livet som hyresgäst. I början av 2000-talet – precis innan strålkastarljuset tändes – deltog hon i det officiella svenska mästerskapet ”Årets kock” och lagade delikata rätter på löpande band i hyresköket.

– Jag brukade säga till folk i huset att de var tvungna att komma och hämta oxbringa och sådant. Portionerna var ju enorma. Men det var nog populärt hos grannarna. Dessutom äger jag ju en hyresfastighet sedan en tid tillbaka.

Delad tredjeplats. Komikern Nour El Refai och operasångerskan och skådespelerskan Marianne Mörck delar på tredjeplatsen.

Är du en lika omtyckt hyresvärd som du är granne?
– Om jag ska vara ärlig är jag inte särskilt aktiv som hyresvärd. Det är så mycket man inte får lov att göra med hänsyn till regler om brandskydd och liknande. I början brukade jag komma med en julgran, men nu är jag mer av en doldis. Människorna i huset vet ju om att det är jag som är fastighetsägare men jag byter inte glödlampor och sådant.

Minns du någon drömgranne?
– Ja, när jag växte upp hade vi en ruskigt bra granne. Vi bodde intill en gräddbullsfabrik, där man slängde alla bullar som inte var helt enligt
normen. Vi hängde över muren och plockade de kasserade bakverken rakt från containern.
Det gick många bullar rätt ner i magen på den tiden.

Fakta: De är våra favoritgrannar
  1. Tina Nordström, 47, tv-kock.
  2. Stina Wollter, 56, konstnär och radiopratare.
  3. Nour El Refai, 33, komiker och Marianne Mörck, 71, operasångerska och skådespelerska
Fakta: Tina Nordström, 47:

 

Gör: Kock och programledare.
Bor: Villa i Helsingborg.
Familj: Maken Martin, barnen Albin
och Elsie samt två hundar.

Fakta: Så gjorde vi undersökningen:

Hem & Hyras redaktion har handplockat en rad folkkära tv-, sport och
kulturprofiler. Därefter har opinionsinstitutet Skop intervjuat 1 000 hyresgäster om vilken känd personlighet de helst vill ha som granne.

 

Dörr med ringklocka
Läs också Janne är bästa grannen – "Det här har inte gått mig åt huvudet" Hon gräver guld i Sveriges mest skandaliserade nätforum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.