Annons

Här blir det extra varmt i värmeböljan: ”Dyrt med AC”

Nyheter Här bor hyresgästerna mitt i en värmeö – ett område som kan få farligt höga temperaturer i ett nytt klimat. Redan nu är hettan ibland kännbar i lägenheterna: ”Som en bastu”.
Två män i en grönskande uteplats. Den ena sitter i rullstol.
Foto: Linda Mankefors
En bra plats att svalka sig på. Lars Abrahamsson och Bo Johansson.

Temperaturerna höjs när klimatet förändras, och framför allt i städerna. Här kapslas värmen in. I städerna finns dessutom områden med ännu högre temperaturer – värmeöar.

Vi åker till Halmstad. Här har kommunen kartlagt tre värmeöar. I en av dem finns cirka 90 äldrelägenheter. De ligger centralt och inte långt härifrån finns en större parkering och gågator med affärer.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Grogrund för värmeö

Just en sådan miljö är grogrunden för en värmeö: tät bebyggelse, sten, asfalt och inga större sammanhängande grönområden. Typisk för en värmeö är också att värmen stannar kvar på natten.

I komplexet med äldrelägenheter i Halmstad bor Marie Andersson. Vi träffar henne och ett gäng andra hyresgäster som dricker kaffe i restaurangen på bottenvåningen. Samtalet kommer in på att det redan i maj i år var riktigt varmt en längre period. Solen gassade in i Marie Anderssons lägenhet.

Läs ocksåTvingas leva i förfallet hus – nu säljer värden: "Beter sig illa"

– Som en bastu, ja då var det hett. Jag har mina fönster in mot gården och solen stod på hela dagen.

Äldre kvinna i röd kofta.
Marie Andersson, hyresgäst i Halmstad.

Marie och de andra hyresgästerna som vi träffar i matsalen tycker att deras lägenheterna periodvis är kalla – men de är också medvetna om hur varmt det kan bli. För ett par år sedan parkerade en värmebölja över landet.

Stekhet balkong

– Balkongen var stekhet, den gick inte att vara på och inte i lägenheten heller. Vi satt här i skuggan under boken hela dagarna, säger Marie Andersson och pekar ut mot innergården.

Tre äldre män sitter i skuggan utomhus.
Träden skuggar. Varma dagar sitter Lars Abrahamsson, Bo Johansson och Arne Ejdergård gärna här.

Värmeöar börjar nu uppmärksammas i Sverige. Även om vi är förskonade från riktigt höga temperaturer kan de också här vara dödliga. Enligt Folkhälsomyndigheten inträffade 700 extra dödsfall under värmeböljan 2018.

Annons

– Vi behöver klimatanpassa byggnader och ta hänsyn till höga temperaturer när vi bygger nytt. Ytterst för att rädda liv och hälsa, säger Ida Knutsson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

En karta över Halmstad som pekar ut värmeöar.
Kartan pekar ut Halmstads värmeöar. Folkhälsomyndigheten, FHM, har olika parametrar för värmeöar, exempelvis hårda ytor. Rött på kartan betyder områden som överstiger FHM:s riktlinjer. Gult att de är nära att göra det.

Det finns ingen universallösning för att få ner värmen då varje plats är unik. Man vet att träd och annan vegetation är effektivt. Likaså närheten till vatten. Formen på tätorten påverkar också, enligt Folkhälsomyndigheten. Ett samhälle med mer cirkulär form kan bli varmare än en avlång tätort.

LÄS OCKSÅ: Svenska hem upplevs allt varmare – större problem än kylan vintertid

Prioriterat skyfall

För två år sedan gjorde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en värmekartering från satellitdata. Den visar hur värmen dagtid fördelar sig i landet under sommaren och ger kommuner en fingervisning om var de ska rikta uppmärksamheten.

För att mer exakt granska riskområden behöver kommuner göra egna kartläggningar, enligt MSB. Ett riskområde behöver inte betyda att det är farligt att bo eller vistas där. Inte minst därför är det också viktigt med kunskap om till exempel områdenas åldersstruktur, eventuella bostäders utformning och vilka verksamheter som ligger här.

Läs ocksåKvinna åkte rullstol på parketten – anklagades för vanvårdSå här såg parketten ut efter att en kvinna kört rullstol på den under många år. Det var normalt slitage, som enligt Roger Höög på Hyresgästföreningen inte är något hyresgäster ska betala för.
En karta över södra Sverige med gula och röda toner.
MSB:s värmekartering mäter marktemperaturen på sommaren från en satellit som går över Sverige på förmiddagen.

Hem & Hyra frågade landets 20 största kommuner om de har gjort egna kartläggningar. Nio svarade nej. Flera uppgav att MSB:s eller länsstyrelsens kartläggning räcker, och någon hade i stället prioriterat skyfall.

Nu märks dock att frågan börjar tas på allvar. Alla anger att de är medvetna om riskerna. I ett par kommuner pågår forskning, bland annat i Norrköping där man på vissa platser har placerat ut värmesensorer som mäter temperaturen hela dygnet.

Äldre en riskgrupp

Cecilia Alfredsson på MSB arbetar med naturolyckor och klimatanpassning.

– Framför allt är det viktigt att kartlägga problemen där det bor känsliga personer, till exempel äldre.

Annons

Andra riskgrupper vid värmeböljor är bland annat kronisk sjuka, gravida, små barn, psykiskt sjuka och personer som tar viss medicin, enligt Folkhälsomyndigheten.

Äldre kvinna som tittar rakt fram.
Vivan Andreasson har en bärbar airconditioner, AC, som hon kan använda.

Tillbaka till hyresgästerna i Halmstad och till frågorna om hur de hanterar värmen när den slår till.

– Jag har en AC, säger Vivan Andreasson.

– Mina barn frågade också om inte jag skulle skaffa en men det är ju dyrt, säger Marie Andersson.

Hon konstaterar att de boende upplever olika temperaturer i sina lägenheten, bland annat beroende på i vilket väderstreck lägenheterna ligger.

”Det är nästan lite läskigt”

Hon är väl medveten om att vädret är i förändring.

– Det är nästan lite läskigt hur det kommer att bli mycket varmare, och fler översvämningar och ras. Det måste man börja tänka på. Jag har barn, barnbarn och barnbarnsbarn som ska leva i det här. Själv är man så gammal så man kanske inte behöver.

Fakta: Urbana värmeöar höjer temperaturen
  • En miljonstad kan ha upp mot åtta grader högre temperatur än dess omgivning.
  • I en urban värmeö ökar temperaturen dessutom med flera grader. Observationer har gjorts i Göteborg där det skiljde fem grader inom staden och i Vancouver var skillnaden nio grader.
  • Betong, asfalt och tegel drar till sig och lagrar värme. Mänskliga aktivitet som förbränning och trafik höjer temperaturen. Växtlighet kyler av, liksom vind. Solbelysta väggar i vindskyddade lägen kan också höja den så kallade strålningstemperaturen, den upplevda effekten av både lufttemperatur och strålning.
  • I dag finns ingen nationell överblick över var värmeöarna ligger hur många eller stora de är. När Stockholm kartlade sina hittade de 180 värmeöar som blir över 35 grader under en värmebölja, skriver Dagens Nyheter. När Halmstad gjorde samma sak upptäcktes tre.
  • Värmekarteringar kan göras på olika sätt, bland annat SMHI och Folkhälsomyndigheten har tagit fram metoder.
  • Värmeöar är vanliga i handels- och industriområden men finns också i områden med bostäder. För att veta om de kan vara farliga behövs lokal fakta om till exempel åldersstruktur och offentlig verksamhet som skolor och vårdcentraler.

Källor: Folkhälsomyndigheten, MSB, SMHI

Fakta: Så har Sveriges 20 största kommuner kartlagt värmen
Kommuner Har egen värmekartering gjorts? Om inte, vad använder man?
Stockholm Ja
Göteborg Nej MSB
Malmö Ja
Uppsala Ja
Linköping Ja
Västerås Nej MSB
Örebro Nej MSB, gjort en egen specifikt för 2018
Helsingborg Ja
Jönköping Nej Länsstyrelsen/MSB
Norrköping Ja
Umeå Nej MSB
Lund Ja
Borås Nej MSB
Huddinge Ja
Nacka Nej Länsstyrelsen
Eskilstuna Nej Länsstyrelsen Södermanland
Halmstad Ja
Gävle Ja
Södertälje Nej Länsstyrelsen Stockholms län
Haninge Nej Länsstyrelsen Stockholms län
Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Ulla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp Hyresvärden kastade allt de ägde Man döms – tände eld på hyresvärdens torp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.