Annons

Problem med värden? Var god dröj – i ett och ett halvt år

Nyheter Ett ärende som i Linköping tar drygt två månader att avgöra kan ta närmare 1,5 år i Stockholm. Det får konsekvenser för hyresgäster som har en trasig spis eller kräver tillbaka överhyra. Men nu säger sig hyresnämnden i huvudstaden vara på väg att beta av den enorma högen av ärenden.
Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Foto: Fredrik Rubin
Lång väntan. I Stockholm får hyresgäster vänta överlägset längst på beslut från hyresnämnden.

En hyresgäst känner sig lurad och kräver tillbaka över 60 000 kronor i överhyra plus ränta. I december 2019 lämnades ansökan in. I går kom hyresnämndens beslut – över ett år senare. Ansökan avslogs. Om beslutet överklagas till hovrätten kommer ärendet sannolikt att ta över ett och ett halvt år från ansökan till beslut. Ärendet ovan avhandlades nyligen i Stockholm. Där är antalet ärenden överlägset flest och handläggningstiden överlägset längst i landet. I genomsnitt över 17 månader, jämfört med regeringens mål som ligger på fyra månader.

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, är inte förvånad över siffrorna i Domstolsverkets sammanställning.
Han företrädde kvinnan som krävde tillbaka överhyra, och många andra hyresgäster.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Det är ett problem. Hyresgäster som inte har en fungerade spis, problem med mögel, eller betalat
överhyra, får vänta alldeles för länge, säger Mikael Areskog.

För fastighetsägarna innebär de långa tiderna också problem.

Annons

– Ärenden som rör svarthandel med hyreskontrakt hamnar långt ned i ärendehögen och det sticker i ögonen på folk. Minst lika viktigt är ärenden som berör tillstånd för att renovera och höja standard. När det drar ut på tiden ökar kostnaderna och hyresgästerna får leva i osäkerhet, säger Nathalie Brard, chef för hyresmarknad på Fastighetsägarna i Stockholm.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Johan Rosén, chef på hyresnämnden i Stockholm, berättar att fler äldre ärenden än någonsin avgjordes under fjolåret. Det gör att kön för nyare ärenden ökat under fjolåret, men kommer att minska ur ett längre perspektiv. Under hösten hölls 20 extra sammanträden per vecka för att beta av högen av ärenden. Ett till hyresråd håller på att anställas för att ytterligare öka takten.

– Det är ingen quick fix utan kommer ta tre-fyra år innan vi kommer ner till liknande handläggningstider som i övriga landet. Det är en högt prioriterad fråga för oss, säger Johan Rosén.

I Linköping är handläggningstiden i snitt 2,3 månader – snabbast i landet. Hyresrådet Erik Ferlin anser att det beror på att nämnden på Östgötaslätten har ett effektivt arbetssätt.

Annons
Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– Vi sätter snabbt ut ärenden till sammanträden i stället för att ha långa skriftväxlingar där missförstånd kan uppstå, säger Erik Ferlin.

 

Hyresnämndernas handläggningstid (Regeringens mål 4 månader)  
Hyresnämnd 2019 2020
Antal månader i snitt Antal månader i snitt
Linköping 3,1 2,7
Sundsvall 3,3 2,9
Umeå 4,8 3,3
Malmö 3,8 3,5
Jönköping 4,9 3,6
Göteborg 4,6 4,2
Västerås 4,7 5,8
Stockholm 13,2 17,1
Totalt 5,1 6,3
Källa: Domstolsverket

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.