Annons

Därför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots ”låga krav”

Örebro Hyresnämnden säger nej. Kvinnan i Örebro som återkommande hyrt ut till spelare i SHL-laget Örebro Hockey får inte fortsätta hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Här är skälen.
En hockeyrink i bakgrunden och två händer i förgrunden. En hand håller ett par nycklar som symboliserar andrahandsuthyrning. Nycklarna är överkryssade.
Foto: Ai-genereradbild
En kvinna får inte längre hyra ut i andra hand till hockeyspelare i Örebro Hockey.

Spelare efter spelare i SHL-laget Örebro Hockey har hyrt kvinnans bostadsrätt, som ligger nära Behrn Arena, i andra hand. Men när kvinnan för fjärde gången på drygt två år ansökte om att få hyra ut i andra hand, sa bostadsrättsföreningen nej. Föreningen menar att hon gjort uthyrningarna till en affärsverksamhet. Om detta har Hem & Hyra berättat tidigare.

Men hyresnämnden stoppar fortsatt andrahandsuthyrning. Anledningen är att kvinnans planer på återflytt till Örebro är för vaga.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Bakgrunden är denna: För två år sedan ansökte kvinnan i 30-årsåldern om att få hyra ut i andra hand. Hon ville provbo med sin pojkvän på en annan ort. Andrahandshyresgästen var en spelare i Örebro Hockey. Bostadsrättsföreningens styrelse sa ja till ett års uthyrning.

Men redan efter sex månader flyttade hockeyspelaren. Kvinnan ville fortsätta att provbo och hittade en ny hockeyspelare att hyra ut till. Föreningen sa initialt nej, men efter en vända i hyresnämnden fick hon tillåtelse att hyra ut i ytterligare sex månader.

Hyresavtal för andrahand och sedlar.
Bostadsrättsföreningen menade att kvinnans uthyrning var att likna med en affärsrörelse.

Tillfälligt arbete

När den andra spelaren flyttade, ut dröjde det bara några månader innan kvinnan ansökte om att få hyra ut till en tredje spelare. Den här gången uppgav hon skälet ”tillfälligt arbete på annan ort”.

Annons

Uthyrningen godkänns av föreningen, som skulle pågå till februari 2024. Men för undvika att störa spelaren med flyttkaos mitt under pågående hockeysäsong, gick styrelsen med på att förlänga uthyrningen till i slutet av maj.

När kvinnan i somras ansökte om att få hyra ut till en fjärde hockeyspelare, slog bostadsrättsföreningen bakut. Föreningen ansåg att kvinnan gjort uthyrningen till affärsverksamhet.

Avslag trots ”stor frihet”

Kvinnan vände sig återigen till hyresnämnden i förhoppningen att de skulle ge henne rätt.

I nämndens beslut framgår att kvinnans anställning är fast sedan 2023. Kvinnan hävdade dock att deras plan var att hon och pojkvännen ska flytta till Örebro någon gång inom de närmsta åren, och därför skulle komma att behöva lägenheten i framtiden. Paret har också både vänner och familj i Örebro.

En bild på en fasad lite snett nedifrån. Fasaden badar i sol och bär texten Örebro tingsrätt i svarta metallbokstäver. Blå himmel i höger hörn. I tingsrätten finns hyresnämnden där beslut om bland annat andrahandsuthyrning tas.
Hyresnämnden stoppar fortsatt andrahandsuthyrning.

Hyresnämnden skriver i beslutet att bostadsrättsägare normalt har stor frihet att hyra ut i andra hand och att kraven för att visa på ett framtida behov av bostaden är låga.

Annons

Ändå avslår hyresnämnden kvinnans ansökan.

Läs ocksåDu sponsrar hockeyn med din hyra

Går inte att överklaga

Anledningen är att kvinnan inte kunnat presentera någon konkret plan för när flytten ska ske. Det faktum att hon har en fast anställning talar också emot henne.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att kvinnan inte kan anses ha ett rimligt behov att behålla lägenheten och därför avslår de hennes ansökan om få hyra ut i andra hand. Beslutet går inte att överklaga.

Fakta: Hyra ut i andra hand

Reglerna i bostadsrättslagen är generösare än motsvarande regler för hyresrätter i jordabalken.

Till exempel krävs endast ”skäl” till att hyra ut en bostadsrätt i andra hand samtidigt som det krävs ”beaktansvärda skäl” att hyra ut en hyresrätt.

En annan skillnad är hur hyran kan sättas.
Den som hyr ut en hyreslägenhet får endast ta ut samma hyra som hen själv betalar för lägenheten. Är lägenheten möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15 procent av hyran.

För bostadsrätt eller villa sätts hyran efter en schablon beräknad utifrån marknadsvärdet på bostaden och med tillägg för månadsavgiften om det är en bostadsrätt.

Läs också Nekas hyra ut i andra hand: "Affärsrörelse att hyra ut till hockeyspelare" Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar Turistbetyg pekade ut ”gästfavorit” – nu hotas mannen av uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.