Annons

Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Svalöv Grovsopor lämnas hur som helst och avfall sorteras inte. Det fick bostadsbolaget att besluta om övervakningskameror. Ett år efteråt ångrar de sig inte: ”Mycket pengar men värt det”.
رجل يقف داخل غرفة البيئة
Foto: Petra Martinsson
Bo Hansson har fått en övervakningskamera i sitt soprum.

Trots massor av information och skyltar med olika budskap var det ofta kaos i vissa av Svalövsbostäders soprum.

– Flera gånger i veckan fick vår personal ställa sig och sortera i kärlen för att renhållningsbolaget ens skulle tömma dem, säger Anette Lassnack förvaltare på Svalövsbostäder.

Läs ocksåHyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektivFörstoringsglas
Saker som Svalövsbostäder har fotograferat och som lämnats i ett soprum.

För att göra någonting åt problemen beslutade bolaget att sätta in övervakningskameror. Innan hade vd Mikael Jönsson pratat med kolleger och kollat på olika lösningar. För att få ordning på soprummen försöker bostadsbolag med allt från att sänka hyran för de som sköter sig till att möta hyresgäster med inspelat fågelkvitter när de kastar sina sopor.

Svalövsbostäder landade i kameraövervakning. Nu finns de i sju soprum till ett pris av 70 000 kronor styck. Cirka 300 hyresgäster är berörda.

– Vi har funderat mycket på integriteten och att den måste respekteras, säger vd Mikael Jönsson.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.
Idag har Bo Hansson inget att klaga på när han öppnar upp dörren till gårdens gemensamma soprum.

Hyresgästen Bo Hansson är idag bara positiv till kameran som bevakar honom.

– Går jag bara in här, och slänger det jag ska så har jag inget att frukta,

Här har kameran bara varit på plats i någon månad. Bo och hans fru Pia tycker att den redan har gett resultat. De vittnar om att det tidigare låg sopor här och där och folk kunde ställa in allt möjligt som stora batterier och oljedunkar.

Annons
Läs ocksåHär är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt"

Två tittar på filmen

Enligt en lag som trädde i kraft 2018 krävs inget tillstånd för allmännyttiga bostadsbolag för kameraövervakning ”dit allmänheten inte har tillträde”. De ska istället själva se till att följa lagen.

Så här går det till i Svalöv:

Om en husvärd kommer till ett soprum där någon har misskött sig tittar två personer på övervakningsfilmen. De identifierar vad som har hänt och vem den skyldige är. Senast två veckor senare raderas filmen.

Enligt lag måste det tydligt framgå att det finns en övervakningskamera. Den här skylten sitter på dörren in till miljöhuset.

Man ringer den skyldige. Under året som har gått har det hänt fyra-sex gånger. Inget ärende har lett till polisanmälan.

– Alla gånger har den berörde bett om ursäkt, säger Anette Lassnack.

Chans att rätta sig

Den utpekade får en chans att rätta sig. Vid ett tillfälle hade en person satt ut fyra stolar. Vid ett telefonsamtal fick personen ultimatumet att ta bort möblerna eller få en faktura för bortforsling. Enligt bostadsbolaget tog det tio minuter innan de var borta.

Hur identifierar ni personerna?

Annons

– Det här är en liten by, husvärdarna och uthyrarna har koll. Det är inte som i Stockholm eller Malmö. Här känner alla alla, säger Anette Lassnack.

Kamerabevakningen finns i tre områden som hade stora problem, enligt bolagen. Kamerorna har kostat en hel del men enligt bostadsbolaget tjänar de väl sina syften.

Inte hört något negativt

– Det är mycket pengar men är värt det för husvärdarna och hyresgästerna. Pengarna som oredan kostar kan vi lägga på annat, säger Mikael Jönsson som tror att de i det långa loppet kommer att tjäna på bevakningen.

Enligt honom och Anette Lassnack har de inte hört någonting negativt om kamerorna från hyresgäster. Ingen har heller ifrågasatt dem.

– 99 procent av alla vill ha det rent och snyggt, säger Mikael Jönsson.

Fakta: Allt fler kameror i kvarteren
Kameror finns överallt i samhället idag. bild på flera kameror med fastighet i bakgrunden och en man som håller hand för ögonen.
Vad gäller för värdar som övervakar?
  • Allt fler hyresvärdar har koll på sina hyresgäster och hyreshus. Hem & Hyras granskning visar till exempel att i Stockholm har antalet kameror fördubblats de senaste åren.
  • Kamerabevakning regleras i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen som trädde i kraft 2018. Kortfattat innebär lagen att kamerabevakning bara får användas när övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset.
  • Med den nya lagen har det blivit lättare för hyresvärdarna att sätta upp kameror.
  • Svalövsbostäder har inte sökt tillstånd eftersom de inte filmar område där allmänheten har tillträde. Läs mer om hur de resonerar här.
Fakta: Här finns kamerorna i Svalöv:

Ekebogatan 4,5 Svalöv
Kvarngatan 26, 28, 30 Svalöv
Plåtslagaregatan 4,6 Teckomatorp

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.