Därför kan 2025 bli sämsta året för hyresgäster – Erik, 30: ”Jag mår skit”

Nyheter Medier fyllls av rapporter om mer pengar i plånboken för alla som nu får sänkt ränta och skatt. För hyresgästerna Erik och Linnea väntar en helt annan verklighet.
Foto: Kristina Sahlén
Erik Eklund och Linnea Blomberg har bott med kaninen Sture i sin lägenhet i fyra år. De tre senaste åren har hyrorna ökat kraftigt. ”Det är svårare att bo kvar”, säger Erik.

Erik Eklund vet att han inte borde röka. Det är dåligt både för hälsan och plånboken. Men vad ska man göra av all stress och oro?

Han säger att vi kan gå in, där hans sambo Linnea Blomberg väntar i köket. Själv följer han efter när han fimpat i ask­fatet på uteplatsen. Cigaretterna är bara en liten del av parets utgifter som blir allt tuffare att hantera.

Läs ocksåDärför är fjärrvärmen dyrast där invånarna tjänar minstFjärrvärme, din ekonomi 2025

Nyligen fick Erik låna pengar av både ”morsan och farsan” för att betala några av månadens räkningar. I december fick han och sambon hjälp av Svenska kyrkan.

– Jag såg en insändare i tidningen om en julgåva, och då tänkte jag att ”ja, då kan vi ju söka det”. För vi hade inte ekonomin då heller, säger Linnea.

Hon hörde av sig och paret fick ett presentkort de kunde använda till att handla den månadens mat på Willys.

Läs ocksåVärmeslaget – så blev fjärrvärmen en viktig del av hyresförhandlingenFjärrvärme, värmeslaget

Tuffare år för hyresgäster

2025 ser ekonomin ljusare ut för många svenskar. Det blir skattelättnader, lägre inflation och lägre ränta. En genomsnittlig bolånetagare kan spara 24 000 kronor, tack vare sänkt ränta, jämfört med 2024, visar Hem & Hyras beräkningar.

Men för Erik, Linnea och alla andra hyresgäster väntar i stället historiskt höga hyreshöjningar för tredje året i rad. Sedan 2022 har hyrorna stigit med nästan 15 procent. Det är mer än vad de steg under de sju föregående åren sammanlagt.

När Statistiska Centralbyrån, SCB, senast mätte svenskarnas boendekostnader visade siffrorna att hyresgäster lägger 27 procent av inkomsten på boendet. För bostadsrättsägare var motsvarande siffra 19 procent och för villaägare 16 procent.

Läs ocksåNya siffror: Var femte hyresgäst har behövt låna pengar i jul

Men mätningen gjordes 2021 och när nästa mätning kommer i vår finns anledning att misstänka att samtliga grupper lägger mer pengar på boendet än tidigare.

– De senaste åren har vi inte alls haft en löneutveckling i samma utsträckning som vi haft kostnads­ökningar. Så människor har blivit ­fattigare. ­Lägger du då hyrorna till det så kommer de att ha ökat mer än inkomsterna. Det gör att hyran tar en större del av hyres­gästers plånböcker, säger Martin Hofverberg, chefs­ekonom på Hyresgästföreningen.

”Jag mår skit just nu”

Att inte ha några pengar över, eller ens tillräckligt att betala alla räkningar själv, tär på Erik och Linnea.

– Jag mår skit just nu. Innan jag blev av med pengarna var jag stressad över Försäkringskassan med att få in alla papper och vänta på svar. Nu är jag stressad för jag har inga pengar och jag måste få in pengar för att betala för den här månaden, säger Erik.

– Man kan säga att man har en inre stress, över hur det kommer att se ut. För oss båda, säger Linnea.

Ändå håller de båda humöret uppe där vid köksbordet. De pratar varmt om kaninen Sture och hunden Dublin. De skämtar om tv-serierna de följer och hur sjukhuskomedin ”Scrubs” plötsligt försvann från streamingtjänsten när de bara hunnit till avsnitt fyra.

Från 2015 till 2023 har hyresgästers ekonomiska standard ökat med bara 0,7 procent, enligt siffror från SCB. Det vill säga knappt alls. Både 2022 och 2023 backade den dessutom, så kraftigt att den nu är sämre än den var 2016. Det normala har tidigare varit att den ekonomiska standarden ökar för varje år. Det har inflationen satt stopp för.

Sämre för hyresgäster än bostadsrättsägare

Hyresgäster har det sämre ställt än bostadsrätts- och villaägare. SCB uppskattar hyresgästers genomsnitt­liga disponibla inkomst under 2023 till 245 100 kronor jämfört med 345 000 kronor för den som bor i bostadsrätt. Och utvecklingen visar att klyftorna ökar.

Det ser inte fantastiskt ut för den som äger sitt hem heller, men den ekonomiska standarden har ändå ökat mer än för hyresgästerna under samma mätperiod.

Att flytta till bostadsrätt finns inte på kartan för Erik och Linnea. För fyra år sedan flyttade de från det serviceboende där de båda träffades och blev ett par. Den lilla radhuslägenheten i Upplands Väsby är det första helt egna boendet.

Båda lever på sjukersättning och bostadstillägg, plus den lilla inkomst kommunen erbjuder för deras insatser inom daglig verksamhet. Det handlar om nio kronor i timmen.

Bostadstillägget höjs inte

I dag ansvarade Linnea för tvättstugan på äldreboendet Brobacken.

– Jag har ett schema varje dag för vad jag ska göra, vilka tider och så. Jag börjar klockan nio. I dag tvättade och vek jag arbetskläderna.

Erik jobbar på en lokal kulturverksamhet. I december jobbade han max antal timmar och fick ”full pott” på lönen, 810 kronor.

Men sedan han fyllde 30 i mitten av december får han inte längre någon aktivitetsersättning utan måste ansöka om sjukersättning. Han måste få ett nytt läkarintyg och därefter nytt besked från Försäkringskassan.

Ekonomin är extra ansträngd just nu. Årets hyreshöjning på över sex procent, inklusive fjärrvärmen, slår hårt. Dessutom har bostadstillägget, som paret alltså är beroende av, inte justerats upp, trots skyhög inflation och rekordstora hyreshöjningar. Regeringens budget verkar ha missat den detaljen när alla årets skattesänkningar planerades.

– Man får hoppas på det bästa, och hoppas att de ändrar sig, säger Linnea Blomberg.

Den ekonomiska verkligheten och problemen de står inför är något som bara konstateras. ”Nu har bredbandspriset också höjts, nu är det på typ 600 kronor, det började på 300.”

Fortsatt höga hyreshöjningar

Att inflationen ser ut att bli lägre under 2025 påverkar inte hyresnivåerna där snittet i förhandlingarna hittills ligger nära fem procent. Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen tror att det kommer att bli ännu tuffare för hyresgäster innan det kan bli bättre.

– Jag ser ingen ljusning just nu. Det blir fortsatt tuffa hyresförhandlingar kommande år där många hyresgäster upplever att gränsen är nådd och fastig­hetsägarna kommer pusha på för att de ser en annan verklighet. Samtidigt har vi en regering som inte bedriver någon aktiv fördelningspolitik för den som har det sämre ställt, snarare tvärtom. De här två sakerna ihop kommer att göra att det blir svårare för många hyresgäster att få ekonomin att gå ihop.

Alarmet ringer på Eriks mobiltelefon. Han har några olika, till exempel när det är dags att gå hem från jobbet. Eller som nu, när det är dags att laga middag. På morgonen struntar han ofta i alarmet eftersom han har problem med sömnen. Senare i dag ska han hämta ut sömntabletter.

– Nu har jag fått nya så jag kanske somnar. Det är pengar vi egentligen inte har, men det är 90 tabletter så det borde räcka i 45 dagar, säger han.

Förhoppningsvis har han fått besked om sin sjukersättning då, så att situationen ser något bättre ut.

– Det var någon gång när jag inte var stressad och mådde bra, då behövde jag inte tabletterna.

Fakta: Hyresgästers ekonomi 2025

Källa: SCB. Matpriskollen. Hem & Hyra. Grafik: András Frimmel


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.