Annons

Därför måste ”Anna” bo i lägenheten där hon blev slagen: ”Jag har tappat hoppet”

Nyheter Anna bor i närheten av mannen som slog henne och sedan förföljde henne. Trots hotbilden fick hon inte hyra ut i andra hand när hon skulle provbo på annan ort. Nu är hon mot sin vilja tillbaka i lägenheten där hon blev utnyttjad.
Anna bor bland flyttkartonger, inte långt ifrån mannen som misshandlade henne.
Foto: Johan Fyrk
Anna bor numera bland flyttkartonger, inte långt ifrån mannen som misshandlade henne.

Hon kommer inte bort från Erik, trots att hon försöker. Anna sitter på en pinnstol i sitt kök, som är fyllt av flyttkartonger, ett par träskåp och en kopparkittel. Hon drar sin stora kofta över benen, gömmer sig i det stickade tyget. Hon säger att hon minns hur allt började för många år sedan.

Anna jobbade kväll och skulle stänga kiosken för dagen. Eftersom hon var ny på jobbet dök hennes chef Erik upp för att hjälpa till med alla ovana moment.

Läs ocksåLagförslaget: Stärkt skydd för hyresgäster vid våld i hemmetTrots att det hyresrättsliga skyddet stärktes för nio år sedan kan det fortfarande vara svårt att behålla lägenheten för den som utsätts för våld i hemmet. Nu ska flera luckor i lagen täppas igen, enligt det nya förslaget till regeringen.

Höll sig på avstånd

Men vid skrivbordet inne på lagret ställde Erik sig nära. Alldeles för nära.

Anna gled undan, visade tydligt att hon inte var intresserad.

Hon gick iväg med snabba kliv för att släcka kioskens skylt. Lysknappen satt ovanför en frysbox.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Men precis när hon skulle trycka på knappen kom Erik upp bakifrån och vräkte ner henne över frysboxen. Han tog ett hårt tag om hennes nacke, drog ner hennes byxor och våldtog henne. Anna skrek och bad honom att sluta, men Erik bara fortsatte.

Anna bor inte långt ifrån mannen som misshandlade henne.
Anna bor inte långt ifrån mannen som misshandlade henne. Foto: Johan Fyrk

Anna går fram till köksfönstret och pekar bort mot ett bostadsområde intill. Där bor Erik, bara ett par stenkast bort. Hon minns hur hennes liv var före våldtäkten, när hon inte behövde vara rädd för att gå ut.

– Jag pluggade på universitet och jobbade vid sidan av för att dra in pengar till studierna. Jag var alltid igång, gick på teater och konserter med kompisar.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Efter händelsen i kiosken förändrades allt. Anna skämdes och kunde inte förmå sig att berätta om övergreppet. I stället hamnade hon i ett misshandelsförhållande med Erik, där han kontrollerade i princip allt hon gjorde.

Läs mer: Så får du ut ditt ex som vägrar flytta från lägenheten

Spionerade utanför fester

Anna berättar hur Erik satt i sin bil och spionerade utanför lägenheter där hon var på fest, att han ständigt tittade i hennes telefon och krävde att få veta var hon befann sig. Han letade fel i Annas beteende och kunde slå till henne för småsaker som han störde sig på.

– Ibland kunde jag inte säga någonting utan att åka på en snyting. Jag skulle inte tro att jag var någon.

Erik flyttade in, tog lån i Annas namn för att finansiera sitt spelmissbruk och Anna har fortfarande skulder kvar från den tiden.

För den som inte känner till mekanismerna i destruktiva relationer kan det låta konstigt att Anna hamnade i ett förhållande med Erik efter en våldtäkt och dessutom lät honom flytta in. Enligt Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, är det tvärt om en naturlig reaktion.

Annons
"Jag orkar inte packa upp." Anna är tillbaka i lägenheten där hon blev misshandlad.
”Jag orkar inte packa upp.” Anna är tillbaka i lägenheten där hon blev misshandlad. Foto: Johan Fyrk

– De här männen exploaterar en djup social mekanism. Anna såg Eriks våldspotential och att dra en gräns mot honom kan framstå som väldigt otryggt. Hon hanterade det genom att stanna i närheten av honom.

Anna drar den stora tröjan längre ner över benen, säger att hon inte kan bli kvitt sina traumatiska minnen så länge Erik fortfarande finns nära.

Hon berättar om hur hon till slut tog steget, smög ut ur lägenheten och ringde en kompis. Tillsammans kontaktade de polisen, som avhyste Erik från lägenheten.

Erik dömdes senare för misshandel.

Började förfölja Anna

Då började han istället att förfölja Anna. Han kunde dyka upp från ingenstans, sätta sig bakom henne på bussen och bara titta på henne.

– När det hände började hjärtat rusa och jag blev jag som paralyserad, berättar Anna.

Tårarna kommer. Hon torkar snabbt bort dem med tröjärmen.

En kväll när Anna var på hundpromenad dök Erik upp i gångtunneln intill och gav henne ett knytnävsslag så att hon föll till marken.

För att slippa närheten till mannen som misshandlade henne flyttade Anna nyligen till en annan ort. Samtidigt ville hon inte släppa banden till hemkommunen, där hennes sociala nätverk finns. Anna ville därför hyra ut sin lägenhet i andra hand och provbo i det nya samhället.

Hade inte råd med dubbla hyror

Men kommunen som förvaltar lägenheterna sa nej, trots att Anna själv hade hittat en hyresgäst.

– Jag fick inte hyra ut, eftersom jag varit försenad med ett par hyror.

På kommunen som förvaltar Annas lägenhet bekräftar man att hon inte fått hyra ut i andra hand på grund av de sena hyrorna.

Hem & Hyra vill ställa frågor om varför kommunen inte gjort ett undantag på grund av hotbilden mot Anna, men man vill inte svara på grund av sekretess.

Annons

Anna tvingades alltså att betalade dubbla hyror, men märkte snabbt att hon inte hade råd. Så nu är hon tillbaka i lägenheten där hon blev misshandlad, där hon en kväll fick motta hån och slag under flera timmars tid.

– Det slutade med att jag satt här på köksgolvet och grät, säger Anna.

”Mot all anständighet”

Jenny Westerstrand på Roks anser att kommunens agerande är fel.

– Det är mot all anständighet. Det är jätteviktigt att få rätt stöd när man vill prova en annan situation, eftersom det kan vara dramatiskt att bara säga upp sitt kontrakt.

Jag har nog tappat hoppet om att det någonsin kommer att bli bra. Jag vet inte vad jag ska göra.

Anna

Anna tittar ut genom fönstret, säger att hon inte kan slappna av. Kommer Erik att dyka upp igen på nästa promenad? Hon säger att minnena hela tiden kommer tillbaka. Närheten till Erik tar hårt på Anna, som är sjukskriven och har tappat sitt självklara driv som tog henne långt i universitetsvärlden.

Hon tittar på flyttlådorna och rycker på axlarna.

– Jag orkar inte packa upp. Jag tror att folk inte riktigt förstår hur mycket det sliter på en människa att hålla på och rodda i sånt här när det enda man vill ha är någon form av trygghet.

Hur ser du på din framtid?

– Ja du … Jag har nog tappat hoppet om att det någonsin kommer att bli bra. Jag vet inte vad jag ska göra.

Fotnot: De beskrivna händelserna är Annas berättelse. Annas och Eriks namn är fingerade.

Fakta: Sju råd till kvinnor i ett våldsamt förhållande
  1. Berätta för någon: Tala om vad som hänt för en person du litar på
  2. Anteckna: Skriv upp varje gång du blir slagen. Då kan du lättare komma ihåg vad som hänt.
  3. Dokumentera skadorna: Skriv upp och försök fotografera skadorna själv och kräv att läkaren tar bilder vid läkarbesök. Bilderna kan vara användbara om du bestämmer dig för att anmäla våldet.
  4. Kontakta en kvinnojour eller tjejjour: Du kan få prata med någon och få hjälp. Du kan även kontakta socialkontoret där du bor för att få råd och hjälp.
  5. Tro inte på att det aldrig ska hända igen: Män som slagit en gång gör det nästan alltid på nytt.
  6. Ha en utväg: Ta reda på vart du kan vända dig när som helst på dygnet vid misshandel, exempelvis socialjouren, en väninna eller släkting.
  7. Polisanmäl: Det är viktigt att polisanmäla, både för din egen skull och för att den som slår ska inse att det är en kriminell handling. Kvinnojouren eller socialtjänsten kan hjälpa dig att göra en polisanmälan.

Källa: Roks

Fakta: Rättigheter för våldsutsatta
  • Vissa hyresvärdar ger våldsutsatta kvinnor förtur i köer eller för att byta lägenhet. Om man är utsatt för våld och vill provbo på annan ort bör man kontakta sitt bostadsbolag och förklara sin situation.
  • Personer med en hotbild emot sig har precis samma förutsättningar som andra när det gäller lagar och regler kring boende. Man har alltså ingen rätt att byta lägenhet på grund av hot. Enligt socialtjänstlagen har man dock rätt att ansöka om hjälp att hitta bostad i en annan kommun om man på grund av våld eller andra övergrepp behöver flytta.
  • En hyresgäst som utsätts för brott, till exempel våld, har ett starkare skydd mot att förlora sin lägenhet än andra. Om en störning exempelvis beror på att en person blir slagen, så måste rätten ta hänsyn till det.

Källa: Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, och socialtjänstlagen

Läs också Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.