Annons

Därför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut

Helsingborg Kvinnan flyttade från lägenheten i Helsingborg och lämnade Sverige. 15 år senare får hon en stämning på posten. Hyresvärden har upptäckt flera skador i lägenheten och kräver betalt för reparationer.
Foto: Petra Martinsson

2009 skiljer sig kvinnan från sin man och flyttar tillbaka till sitt hemland Turkiet. 15 år senare flyttar ex-mannen ut ur lägenheten. Vid denna tidpunkt upptäcker hyresvärden, kommunala Helsingborgshem, skador i lägenheten. Bostaden var heller varken städad eller tömd.

Denna artikel finns också på arabiska

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

När hyresvärden inte får betalt för sina fakturor väljer bolaget att stämma personerna som står på hyreskontraktet, vilket enligt värden är kvinnan och hennes ex-make. Via Skatteverket hittar hyresvärden en adress i Turkiet dit de skickar stämningen.

Kvinnan skriver senare i ett mejl till tingsrätten och förklarar vad som hänt. Hon hävdar att hon inte har skrivit på något och att hon inte ska betala. I mejlet framgår det att hon är förtvivlad över situationen.

Kom till Sverige som ung

Hon berättar att hon kom till Sverige som ung, gifte sig och snabbt insåg att mannen inte var en bra person. Bland annat ville han inte att hon skulle arbeta, och hon lärde sig inte svenska. Hon beskriver tiden som hemsk och att hon ville skilja sig, men på grund av ett gemensamt barn kunde hon inte lämna direkt.

Efter två år skilde hon sig till sist, flyttade tillbaka till Turkiet, och kontakten med ex-maken upphörde.

Fram till i våras.

Då hade mannen flyttat ut från lägenheten där kvinnan tidigare också bott. Helsingborgshem upptäckte bland annat skador på tak och väggar. I köket fanns en fuktskadad kökslucka, ett trasigt elementvred, repor i parkettgolvet samt en skadad tapet i ett sovrum.

Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Skador på väggar och tak

Det saknades även nycklar till källarförråd och brevlåda. Lägenheten hade varken blivit städad eller tömd vid avflyttning.

Eftersom kvinnans namnteckning fanns på hyreskontraktet ansåg hyresvärden att hon var solidariskt ansvarig för skadorna. Enligt hyresvärden hade reparationerna kostat cirka 35 000 kronor.

Kvinnan fortsatte att förklara:

Annons
Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

”Jag kände inte till lagarna och reglerna i Sverige. Han gjorde allt för att göra mig olycklig, hålla mig okunnig och vara svag och beroende av honom. Jag var inte medveten om att jag borde ha sagt upp min del i hyreskontraktet när jag skulle flytta till Turkiet. Om jag hade känt till denna lag skulle jag definitivt ha meddelat detta till hyresvärden.”

Spelar ingen roll att man inte kan prata svenska

Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen. Enligt honom spelar det juridiskt sett inte någon roll att en person är okunnig om regler och lagar, eller att man inte kan prata svenska.

– Så länge det finns ett avtal har man ett gemensamt ansvar, säger han.

En man på ett kontor som tittar i en pärm.
Johan Perup är jurist på Hyresgästföreningen.

För att undvika att bli betalningsskyldig efter en separation är det framför allt en sak man måste göra.

– Se till att komma bort från hyresavtalet, säger Johan Perup.

Det finns två vägar att gå:

1. Säga upp sin del av hyresavtalet. Om hyresvärden godkänner den som ska bo kvar i lägenheten innebär det att det gemensamma kontraktet rivs och ett nytt tecknas.

2. Bodela. Vid en separation mellan gifta eller sambor kan bodelning göras. Saker som möbler och hushållsmaskiner delas upp om de har skaffats gemensamt. Samma gäller för hyreskontraktet. Om parterna inte är överens kan de ansöka om en bodelningsförrättare i domstol. Vid en bodelning har hyresvärden inget inflytande över vem som stannar i bostaden.

I slutet av oktober 2024 kom tingsrättens dom mot kvinnan, som befinner sig i Turkiet. Ingen huvudförhandling har ägt rum, utan parterna har fått föra sin talan skriftligen.

Ex-mannen döms men processen fortsätter

Ex-mannen har inte hörts av och därför har han dömts att betala cirka 35 000 kronor samt rättegångskostnader på 29 000 kronor i en så kallad tredskodom. En domstol kan meddela en tredskodom om en part inte svarar på en stämning eller uteblir från en förhandling.

Helsingborgs tingsrätt.
Helsingborgs tingsrätt.

Trots att ex-mannen dömts att betala hela beloppet fortsätter hyresvärden tvisten mot kvinnan.

Annons

Vilhelm Patrikson, domare vid Helsingborgs tingsrätt, förklarar att det är vanligt att flera personer stäms solidariskt att betala, det vill säga med gemensamt ansvar för en skuld.
I till exempel brottmål kan det handla om att flera personer blir dömda att betala samma skadestånd.

– Den som vill ha betalt kan driva kraven parallellt mot alla som ska betala. Den som ska få betalt kan dock inte få mer betalt än den totala skulden. Den person som till exempel har betalat hela den solidariskt skulden kan sedan vända sig mot övriga för att få betalt, säger Vilhelm Patrikson.

När en skuld är fastställd och drivs till verkställighet hos Kronofogden inleds en process där. Kronofogden kan då få avgöra i vilken utsträckning betalningsansvar föreligger.

Hyresvärden måste bevisa

För kvinnan i Turkiet blev detta dock aldrig aktuellt – hon friades av Helsingborgs tingsrätt.

I sin dom konstaterar tingsrätten att hyresvärden hävdar att kvinnan har skrivit på hyreskontraktet, men själv nekar hon till det. Kvinnan påstår också att hon inte bott i lägenheten sedan 2009. Ord står mot ord, och det är hyresvärden som måste bevisa sitt påstående.

Som bevis finns hyreskontraktet med två signaturer, men tingsrätten menar att dessa är så lika att det är ”rimligt att båda underskrifter gjorts av samma person”.

Påståendet om att det är kvinnans namnteckning har därmed inte bevisats.

Hem & Hyra har sökt kvinnan i Turkiet. Helsingborgshems ombud vill inte svara på Hem & Hyras frågor.

Fakta: Detta innebär att vara solidarisk ansvarig
  • Personer som skriver på ett hyreskontrakt är solidariskt ansvariga för hyresinbetalningar och eventuella skador som kan uppkomma i bostaden. Hyresvärden kan vända sig till en av personerna för att driva in en skuld.
  • Hyresgästerna kan i sin tur kräva pengar av varandra genom så kallad regressrätt. Den processen berör dock inte hyresvärden utan blir ett civilrättsligt mål i domstol.
  • En hyresgäst som flyttar ut men fortfarande står kvar på kontraktet behåller sitt solidariska ansvar tills kontraktet ändras.
Läs också Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Kraftiga reaktioner efter Tiptapp-granskning – tas upp i riksdagen: ”Så aningslöst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.