Därför står ”Leo” utan hem – var tionde vräkning sker på grund av psykisk ohälsa
Det krävdes körkort för att få behålla jobbet. När han kuggade uppkörningen blev han av med anställningen. Det var början på en period av psykiskt dåligt mående för Leo, som vi kan kalla honom. Han är i 30-årsåldern och bodde fram till i fjol med sin sambo i en hyreslägenhet någonstans i Mellansverige.
Leo klarade inte av att berätta sanningen för omgivningen. Han låtsades fortsätta gå till jobbet, och hyresinbetalningarna till det privata bostadsbolaget kom antingen in sent eller inte alls. När skuldnotan uppgick till strax över 30 000 och hyrorna hade betalts in för sent totalt sju gånger vände sig hyresvärden till hyresnämnden för att få honom uppsagd.
Vi hittar Leos historia i hyresnämndens handlingar. Han är inte ensam i sin situation. Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att minst 2 000 personer i Sverige lever som hemlösa efter att ha vräkts på grund av psykisk ohälsa. Det handlar både om personer som stör och hotar grannar, om hyresgäster som samlar saker eller som bara mår alltför dåligt för att klara av att betala hyran.
När Hem & Hyra går igenom samtliga vräkningsärenden hos hyresnämnden för Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län samt Norrtälje kommun från 2020, visar det sig att psykisk ohälsa ligger bakom ungefär vart tionde vräkningsärende. Av totalt 102 beslut om vräkningar kan tolv stycken kopplas till psykisk ohälsa. Det är de fall där det tydligt framgår av handlingarna att psykisk dåligt mående ligger bakom. Men det finns naturligtvis ett mörkertal.
– Jag uppskattar att vi når tio procent av den målgrupp som behöver vår hjälp, säger Thomas Lundqvist som jobbar som personligt ombud (se faktaruta) i Sandviken.
Han kommer i kontakt med ungefär tre till fem personer per år som riskerar att bli eller har blivit vräkta. Psykisk ohälsa är en vanlig bidragande faktor till att personen har hamnat i den situationen från första början.
Det förekommer att hyresgäster som är psykiskt sjuka vräks för att de har stört och skrämt sina grannar eller vanvårdat sina lägenheter. Men betydligt vanligare är det att personer drabbas av lindrigare psykisk ohälsa, som depression eller utbrändhet. Det i sin tur ger en nedsatt kapacitet att klara av vardagen.
– Ofta saknar de ett socialt nätverk, och är man ensam är man mer ekonomiskt sårbar. Många är utförsäkrade, man kanske har diagnoser som försäkringskassan inte godkänner.
Det han som personligt ombud kan göra är att tillsammans med den drabbade hyresgästen se över hens ekonomiska situation och möjligheter att få hjälp.
– Jag börjar med att försöka förhandla med hyresvärden. Finns det någon i personens kontaktnät som kan låna ut pengar. Finns det kanske något att sälja?
Thomas Lundqvist tycker att maskineriet går alldeles för långsamt när en person riskerar vräkning. Idag är det ofta för sent när socialtjänsten griper in, enligt honom.
– Först ska det göras en utredning, som tar tid. Först när man har tre obetalda hyror och är på väg att vräkas – då kan man få lite hjälp. Jag tycker i stället att kommunen borde kunna göra en snabb insats redan vid en förfallen hyra.
Med rätt insatser tror han att vräkningstalet skulle kunna hamna på noll.
– Det borde finnas ett ekonomiskt boendestöd, en bostadskonsulent som även privata hyresvärdar kan ringa så fort en hyresgäst missat en hyra. På så sätt fångar man upp personerna på ett tidigt stadium.
På Uppsala kommun finns det som Thomas Lundqvist önskar sig, en instans dit även privata hyresvärdar kan vända sig. Elin Ohlsson och Shapon Islam jobbar på Uppsala kommuns boendeenhet med att förebygga vräkningar. Till hösten får de förstärkning av ytterligare två anställda.
Till dem hör hyresvärdar av sig när någon hyresgäst ligger i riskzonen. Förutom telefonsamtal blir det en del hembesök.
– Det ger så mycket mer jämfört med telefon. Då får man ofta se en annan sida, som kanske inte riktigt stämmer med bilden de vill ge, säger Elin Ohlsson.
Bakom försenade och obetalda hyror kan det ofta ligga psykisk ohälsa. Där finns ett mörkertal, enligt dem.
Hur gick det då för Leo i hyresnämnden? När den ohållbara situationen uppdagades gick Leos sambo och pappa in och reglerade samtliga obetalda hyror, och sambon gick i god för att hon kunde stå för hyrorna i fortsättningen. Men hyresnämnden tog inte hänsyn till vare sig det eller Leos mående. I stället beslutade nämnden om vräkning och Leo fick tre månader på sig att flytta.
Men det finns ofta hjälp att få. Kontakta skuld- och budgetrådgivare i din kommun, socialtjänsten eller psykiatrin för råd och stöd om du är i en liknande situation.
Hotade grannar, obehagliga sms och ett fönster som kastas ut från andra våningen. Det är några skäl till att hyresgäster med psykisk ohälsa sades upp i hyresnämnden under 2020.
Man, 54, Västmanlands län. Under en längre tid hade det rapporterats om störningar från mannens lägenhet. Men kring midsommar i fjol eskalerade det. Mannen trängde sig in till en granne, hotade denne och uppträdde aggressivt, och hotade även en annan granne. Händelserna polisanmäldes. Han ska även ha skickat ett stort antal sms till hyresvärden, vilka uppfattades som obehagliga. Mannen uppgav i hyresnämnden att han ”inte vet vad han ska göra med rösterna i sitt huvud”.
Kvinna, 72, Uppsala län. Dag som natt, kväll som vardag. I mer än tio års tid har kvinnan stört sina grannar genom att stampa i golvet, rulla klot över golvet, få utbrott och skrika med förvrängd röst, härma grannarnas tal, spola vatten till synes till ingen nytta, samt följa efter hantverkare in i andra lägenheter. En gång kastade hon ut ett helt fönster från andra våningen. De boende och särskilt barnen var väldigt rädda för henne.
Kvinna, 34, Uppsala län. Efter att kvinnan blev uppsagd från jobbet blev hon allt mer deprimerad. Hon kom efter med hyrorna och bostadsbolaget skickade totalt 13 inkassokrav till henne. Av hyresnämndens handlingar framgår att hon har svårt att ta hand om sig själv, hålla tider och är i stort behov av rutiner. Tidigare har hennes mamma hjälpt henne med pappersarbete. Hon väntar nu på att få en utredning för diagnos kring sitt mående.
Man, 66, Gävleborgs län. Hyresvärden hade fått flera anmälningar från grannar om att mannen vanvårdade sin lägenhet. Hyresvärden skickade brev och gjorde flera försök att få komma och inspektera mannens bostad, men släpptes inte in. Men i samband med underhållsarbete hade hyresvärden till slut möjlighet att komma in i lägenheten, som visade sig vara en sanitär olägenhet, med nedbajsad toalett och drivor av gamla tidningar och tomflaskor. Hyresvärden kontaktade socialtjänsten innan vräkningen för att mannen skulle få rätt hjälp.
Personliga ombud finns i vissa kommuner som ett stöd att lotsa personer med psykiska funktionsvariationer eller ohälsa i sin kontakt med till exempel kommunen, försäkringskassan, vård eller – hyresvärdar.