Annons

Därför undvek skandalvärdens bolag att försättas i konkurs

Dalarna Den 15 juni försattes Hilldex AB i konkurs av Värmlands tingsrätt. Tre dagar senare upphävdes konkursen sedan skandalvärden Tino Bessou överklagat till hovrätten.
Foto: Lena Mattsson/Karin Gistedt/Pavel Koubek
Tino Bessou.

Företagen Hilldex och Blötberget Fastigheter – som båda kontrolleras av Tino Bessou – utsågs i januari av Hem & Hyra till Sveriges sämsta hyresvärd. Detta efter att tidningen i en rad artiklar uppmärksammat de usla förhållandena för hyresgästerna i bland annat Blötberget utanför Ludvika och i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun.

Hilldex begärdes i konkurs i mars av en enskild firma i Trollhättan. Ansökan skickades till Värmlands tingsrätt och gällde en skuld på 6 057 kronor.

Läs ocksåVärsta värdens hus sålt för mångmiljonbelopp – därför behåller skandalägaren greppet

Två konkursförhandlingar under våren ställdes in eftersom Bessou inte dök upp. Tingsrätten hade inte lyckats delge honom kallelserna.

Den 8 juni var en ny förhandling planerad, men den ställdes in i förväg av tingsrätten. Exakt en vecka senare planerades för ytterligare en förhandling, men via mejl fick Hilldex AB reda på att inte heller den skulle bli av.

Trots det hölls en förhandling den 15 juni och den här gången beslutade domstolen att försätta bolaget i konkurs. Det skedde utan att Tino Bessou närvarade.

Läs ocksåRegeringen föreslår nya lagar – krafttag mot oseriösa värdar

Men han överklagade direkt beslutet till hovrätten för västra Sverige. Han hänvisade till beskedet bolaget hade fått om att förhandlingen var inställd.

Annons

”Att förhandlingen skedde den 15 juni var därför något som Hilldex AB inte hade någon slags anledning att tro”, står det i överklagandet som Bessou undertecknat.

Tre dagar senare hade hovrätten fattat sitt beslut. Konkursen upphävdes eftersom Hilldex fått motstridiga besked och att det inte fanns förutsättningar för att avgöra målet i Bessous frånvaro.

Läs ocksåMonsteristappen som kan bli en dödsfälla

Hela ärendet kommer därför att få tas om av Värmlands tingsrätt.

I överklagandet stod det även att Hilldex inte är på obestånd. Men bolaget har under lång tid dragits med stora skulder. En kontroll med Kronofogden visar att Hilldex skulder nu uppgår till nära två miljoner kronor. Det handlar om pengar som bolaget är skyldigt staten – skatter med mera. Det finns också fyra pågående ärenden där fyra företag ansökt om att Kronofogden ska fastställa skulder på totalt cirka 150 000 kronor. Dessutom är bolaget skyldigt omkring 300 000 kronor till Samhällsbyggnad Bergslagen, som sköter vatten och avlopp i Ljusnarsbergs kommun, och dessa skulder är på väg till kronofogden.

De enorma istapparna ledde till att huset på Kaveltorpsvägen 2 i Blötberget blev känt över hela Sverige i vintras. Det är ett av tre hus i byn som myndigheterna har bestämt att ingen får bo i.

Hilldex AB har numera inga fastigheter i vare sig Ställdalen eller Blötberget. De fem fastigheter som bolaget ägde i Blötberget såldes förra året till ett företag som på pappret ägs av hans före detta sambo. Köpesumman var en miljon kronor. Tre av de husen står nu tomma sedan myndigheterna beslutat att de inte får användas som bostäder.

Annons

Totalt är fem fastigheter registrerade på Hilldex i dag: två i Ställberg i Ljusnarsbergs kommun, två i Mellerud och en i Skövde.

Det andra bolaget, Blötbergets Fastigheter AB, äger fortfarande flera hus i Blötberget och i Ljusnarsbergs kommun. Däribland skidanläggningen Gillersklack, som Kronofogden mätt ut och planerar att sälja.

Hem & Hyra har utan framgång försökt att nå rådmannen som fattade beslutet som gjorde att hela ärendet måste tas om.

När Hem & Hyra ringer Tino Bessou så svarar någon ”hallå” i andra änden. Efter att vi presenterat vårt ärende trycks samtalet bort.

Läs också Så gör du om du får en felaktig faktura från värden Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.