Annons

Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: ”Skandal”

Höganäs Hyresgästerna högt upp i huset med havsutsikt betalar mer. Så har det varit sedan huset byggdes. Men nu förändras allt. De längre ner riskerar hyreshöjningar med mellan 30 och 40 procent. När Siw såg värdens yrkande blev hon så chockad att hon inte kunde prata på en stund.
Bild på hyresgäster i en trappuppgång.
Foto: Petra Martinsson
Hyresgästerna i husets entré: Lennart Rasmusson, Ingrid Zetterström, Bengt Tufvesson, Ulf Svensson, Anita Rasmusson och Kerstin Holgersson.

När det så kallade Jefasthuset i Höganäs byggdes var det ett av Skånes högsta hyreshus med ståtliga 15 våningar. Ovanligt i denna landsända. Många som flyttade in då under året 2007 bor fortfarande kvar. Många är äldre och ensamstående.

Vi träffar flera av dem hemma hos hyresgästen Lennart Rasmusson på 14:e våningen.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

I juni fick de besked om att deras hyresvärd Jefast ville höja hyrorna. Bostadsbolaget hade vänt sig till hyresnämnden och menade att hyrorna generellt var för låga och ville höja dem. De hade diskuterat med Hyresgästföreningen men förhandlingarna hade brakat samman.

Att vända sig till hyresnämnden var nu deras väg att gå.

En man som tittar ut genom fönstret.
Lennart Rasmusson från sin lägenhet med milslång utsikt.

I Siw och Bengt Tufvessons handlingar står att värden yrkar på att höja deras hyra med närmare 30 procent, från 7 800 kronor till cirka 10 500 kronor.

– Jag kunde först inte prata på en stund och sedan började vi räkna och räkna, säger Siw Tufvesson.

För gamla för att flytta

Kerstin Holgersson är pensionär och ensamstående. Hennes hyra skulle höjas med ännu mer, med cirka 2 500 kronor.

– Det var en chock.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Om hennes hyra höjs så mycket har hon räknat ut att hon har 5 000 kronor kvar att leva på i månaden – och det ska räcka till övriga räkningar, försäkringar, mat, kläder och allt annat.

Siw och Bengt fortsätter att räkna och funderar på om de måste flytta men kommer fram till att det är för jobbigt – de är för gamla. Kerstin Holgersson håller med.

– Nä, man orkar inte, säger hon.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

Enligt Jefast är det hyrorna i husets nedre våningsplan som framför allt ska upp. Så Lennart och Anita Rasmussons lägenhet här på 14:e våningen ska enligt yrkandena enbart höjas med sex procent. Men när Lennart såg listan med yrkandena reagerade han ändå starkt. Vissa skulle få höjningar med upp mot 40 procent. Han kontaktade Hyresgästföreningen och samlade sedan in underlag från alla hyresgäster.

– När man flyttar in gör man ju det i förhållande till sin ekonomi och sen höjer de så här med 40 procent. Det är skandal, ja oförskämt, säger Lennart Rasmusson.

Annons
Papper och ett förstoringsglas på ett bord.
Det har blivit mycket räknande för hyresgästerna i Höganäs.

Som Siw och Bengt minns det var hyran 150 kronor högre för varje våningsplan när de flyttade in. Under åren med kontinuerliga hyreshöjningar har klyftan ökat. Det inser de nu.

När huset blev byggt hade lägenheterna högre upp ett högre hyra bekräftar Andreas Herszmann, fastighetschef på Jefast.

Kom överens om basvärde

Han berättar att bostadsbolaget på senare tid har förstått att hyrorna i huset ligger fel och vill justera dem. Redan för två år sedan började man förhandla med Hyresgästföreningen.

I hyresnämnden har man nu kommit överens om ett basvärde för lägenheterna. Utifrån det har olika värden lagts till eller dragits bort. Saker som har påverkat är till exempel vilka golv bostäderna har, om det finns diskmaskin och på vilket våningsplan de ligger. Havsutsikt har också varit en parameter som höjt hyran med några hundralappar.

– Vi har tittat på jämförelselägenheter i närheten men det är svårt att hitta liknande boenden. Det är ett unikt hus på dess läge, säger Andreas Herszmann.

Bild på hyreshus.
Jefasthuset ligger nära havet och syns i hela Höganäs.

Enligt honom ligger hyrorna på de nedre våningsplanen för lågt och det är också de som får de högsta höjningarna. Vissa här har havsutsikt andra inte. En handfull lägenheter i huset kommer att få sänkningar. I snitt höjs hyrorna med cirka tio procent.

”Fantastiskt hus”

Hyresgästerna har en viss förståelse för att värden vill justera hyrorna – om de nu är fel.

– Kanske en 500 kronor om de nu ligger lågt i jämförelse med andra lägenheter, säger Kerstin Holgersson.

– Det är ett fantastiskt hus och läge som man kanske kan betala mer för, men inte på det här sättet som de gör nu, säger Lennart Rasmusson.

– Inte i en fastighet som inte skötts, säger Ingrid Zetterström.

Hyresgästerna berättar om att en del av fasaden har släppt och nu bara lappats ihop tillfälligt. De vittnar om fönster som inte tvättas och sopkärl som aldrig rengörs. Fasaden är en så kallad enstegsfasad och de är rädda för att mögel sprider sig.

Nu strax före jul vet hyresgästerna fortfarande inte vad hyreshöjningarna kommer att landa på. Inte heller när de får besked.

Annons

Kunde köpa till diskmaskin

Processen har dragit ut på tiden. När de första hyresgästerna flyttade in i huset för 16 – 17 år sedan fick de möjlighet att för egna pengar köpa till saker som parkettgolv, köksbänkar, disk- och tvättmaskin. Till exempel investerade Lennart och Anita Rasmusson 125 000 kronor.

– Vi visste att vi skulle bo kvar tills att de i princip bär ut oss. Vi gjorde investeringen för att vi vill ha en hem där vi trivs, säger Lennart Rasmusson.

Vad som tillhör varje lägenhet påverkar hyrorna. Det visade sig att värden inte riktigt visste vad hyresgästerna själva hade bekostat och därmed inte ska påverka dem. Värden hade inte heller full koll på olika hyresnivåer – de första listorna stämde inte. Hyresvärden jämförde vidare lägenheterna med några i en annan fastighet som är elva år yngre – vilken mötte protester.

I hyresnämnden beslöt Hyresgästföreningen och Jefast därför att besiktiga alla 38 lägenheter. Det gjorde man i december.

Man som står i ett vardagsrum.
Lennart Rasmusson.

Hyresgästerna har fått höra att höjningarna inte blir så höga som värdens första yrkanden men ännu är de ovetande om resultatet.

– Arbetet med att sammanställa informationen från besiktningarna pågår. Så fort parterna har signerat överenskommelsen så kommer hyresgästerna att få information, säger Michelle Komulainen, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Nya hyror blir infasade

De nya hyrorna kommer att höjas stegvis.

2024 ingen höjning alls och sedan med 200 kronor per år. Som ett exempel kommer infasningen för en hyreshöjning på 2 000 kronor i månaden att ta elva år.

– Det är generöst och det kommer att ta lång tid innan höjningarna fullt slår igenom. Det är många hyresgäster som har bott i huset länge och vi vill inte att folk flyttar, det är inte vårt syfte. I den bästa av världar hade hyressättningen varit rätt från början. Men vi ser på det långsiktigt och vill att de nu blir rätt, säger Andreas Herszmann.

Han säger att han inte kan svara på varför hyressättningen inte blev rätt från början. Det är en förhandling som gjorts mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägarna, troligtvis när huset byggdes.

Fakta: Bruksvärde
  • Det finns flera faktorer som påverkar en lägenhets bruksvärde.
  • Faktorer som kan väga in: storlek, planlösning, standard, läge och miljö.
  • Om möjligt sker jämförelse med liknande bostäder.
  • Bruksvärdet bestäms av hyresnämnden.
Läs också Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.