Delikatessen har koll på huset
Jennie Klaar och Li Vehlin har bott i det röda tegelhuset huset under lång tid. De har sett en stor mängd hyresvärdar komma och gå under åren. Ibland har det varit flera under samma år och det är svårt att komma ihåg alla. De menar att ägarnas intresse för att engagera sig helhjärtat i fastighetsskötseln har varierat.
Tidigt i våras gick grannarna i huset på Simrishamnsgatan samman och bildade en lokal hyresgästförening. Tankarna väcktes efter kontakter med dörrknackande representanter för Hyresgästföreningen vid tiden för de strandade hyresförhandlingarna.
– Vi började prata och kom in på huset och att det sköttes dåligt. De tipsade oss om att man kunde starta en lokal förening och sedan började vi dra i det, säger Jennie Klaar.
De flesta av de boende var redan medlemmar i Hyresgästföreningen sedan tidigare. De två grannarna beskriver gemenskapen som god.
– Jag tror det här kommer bli jättebra. Det har redan hänt saker och jag trodde faktiskt inte det skulle bli ett så här bra resultat, säger Li Vehlin.
Hyreshuset ligger ett stenkast från det kända Möllevångstorget med handel, pubar och restauranger. Det är gamla arbetarkvarter och de två grannarna beskriver ett stark tradition av engagemang bland de boende i området, mot obefogade lyxrenoveringar och oengagerade hyresvärdar som inte gör allt som de borde.
– Det här är en levande stadsdel och det är alltid mycket folk ute, säger Jennie Klaar.
– Ska du bo på Möllan ska du älska liv och rörelse, säger Li Vehlin och berättar att det har väckts intresse från andra personer boende i kvarteren omkring att starta upp ytterligare lokalföreningar.
Ökat inflytande från de som faktiskt kan huset bäst, alltså de som bor där. Så beskriver Jennie Klaar och Li Vehlin vinsterna med det lokala arbetet. I förlängningen tror de att organiseringen kan påverka hela stadsdelen på ett positivt sätt. Att få fler att bry sig mer om det som är gemensamt.
– Mötena är superbra. Alla träffas och snackar och lyfter de problem som finns, säger Jennie Klar.
De två grannarna tycker inte att det är något betungade arbete som de har tagit på sig, två möten per år och där mellan håller grannarna kontakt med varandra i en grupp på Facebook. De har svårt att se några nackdelar.
– Det skulle vara om du inte gillar dina grannar. Då blir det så klart jobbigt. Det finns inget negativt i sig med att bry sig om sin boendemiljö, säger Li Vehlin.
Huset ägs numera av den privata fastighetsägaren Svenska hus. Förvaltaren Lennart Andersson är generellt positivt inställd till att de boende organiserar sig. Detta baserar han på tidigare erfarenheter och att bomötena ger en bra ”input” till värden. I hans ögon vinner båda parter på att samarbeta kring husen.
Hur har samarbetet fungerat här?
– Det här är ett relativt nystartad lokal hyresgästförening, men förutsättningarna är goda för ett gott samarbete, säger Lennart Andersson.
Vännernas tips – så gör du
- Kontakta Hyresgästföreningen på din ort för att få verktyg och inspiration till att få med resten av grannarna i huset.
- Planera och genomför ett första möte där ni väljer en styrelse (ordförande, sekreterare och kassör) för föreningen.
- Starta en chattgrupp i sociala medier för att hålla kontakten med grannarna i huset mellan mötena.
Den lokala hyresgästföreningen Delikatessen bildades våren 2017 och ligger på Simrishamnsgatan 5 i stadsdelen Möllevången i Malmö. Namnet är taget från den franska filmen från 1991 med samma namn, en postapokalyptisk komedi som utspelar sig i ett hyreshus. Huset på Simrishamnsgatan har nio lägenheter och något fler boende. Fastigheten var från början större men en del av den blev bostadsrättsförening. Huset där Delikatessen ligger ägs idag av den privata värden Svenska hus.
Idag finns 97 ”aktiva” lokala föreningar. Så här ser fördelningen ut: Malmö västra 31, Malmö östra 21, Lund 22, Svedala/Vellinge/Trelleborg 8, Österlen 3, Burlöv/Lomma/Staffanstorp 12.
Över tid är utvecklingen negativ med ett minskande antal föreningar i regionen.